:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 2. 13:54

Az USA és a koronavírus hazavágták az európai 5G-s fejlesztéseket

Bár a távközlés ebben a helyzetben a válságból való kilábalást, illetve szélsőséges esetben a túlélést segíti, az 5G-s hálózatok térnyerésének kifejezetten ártott az új koronavírus járvány - nem csak azért, mert egyes konteók összefüggést vélnek felfedezni az új típusú hálózatok és a járvány terjedése között.

Szinte biztos, hogy nem teljesül idén év végére az Európai Unió azon célkitűzése, hogy mindegyik tagállamban működjön 2020 végéig kereskedelmi 5G-s szolgáltatás, a 27 tagállamból álló blokkban ez máig csak 17 országban valósult meg. A kontinensen összességében több tényező is a gyors hálózatépítés ellen hat, ezek közül az egyik kiemelt faktor a kiberbiztonsággal kapcsolatos kérdéskör, melynek rendezését leginkább a kínai piaci beszállítók ellen számos szankciót bevető Egyesült Államok forszírozza. Mindez mára olyan bizonytalan helyzetet szült a hálózati beszállítók piacán, melynek hatására számos tagállam és operátor hezitál, pontosan kivel is lehet és érdemes szerződni a jövőben. Ha ez nem lenne elég, az építkezéssel kapcsolatos adminisztratív lépéseket, így leginkább a frekvenciaértékesítési eljárásokat a járványhelyzet hátráltatja.

KI KIVEL VAN?

Az 5G hálózatok kereskedelmi bevezetéséhez komoly előkészületek, beruházások, politikai döntések szükségesek: a távközlési szolgáltatók számára a kormányoknak új frekvenciákat kell rendelkezésre bocsátani, a szolgáltatók megbízásából a hálózati infrastruktúrát gyártó beszállítóknak új eszközöket kell telepíteni, a telefongyártó cégeknek új készülékeket kell kifejleszteni. Bizonyos tagállamok még csak a folyamat elején járnak, így még az említett 5G-s spektrumokat sem értékesítették, míg mások igen, de azokat egyelőre nem, vagy alig vették használatba a szolgáltatók.

5g_antenna_eric
helyére emelnek egy 5G-s szektor-elemet (fotó: reuters)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Ericsson mai közleményében felhívja a figyelmet, hogy az Európai Bizottság 2020 januárjában eszköztárat dolgozott ki a tagállamok számára az 5G kiberbiztonságának növelésére: ez az 5G Toolbox. A javaslatcsomag átfogó stratégiai és technikai intézkedéseket ajánl a tagállamoknak a kockázatok csökkentésére, melynek központi eleme a magas kockázati besorolású beszállítók azonosítása, illetve jelenlétük esetleges korlátozása a hálózatokban. Az Ericsson - mely eddig többnyire diplomatikusan távol maradt a kínai cégeket érő kritikákkal kapcsolatos bárminemű állásfoglalástól - közölte, eddig minden országban megkapta a megbízható beszállító minősítést.

A magyar piac a beszállítók tekintetében megosztott, illetve túlnyomó részt Kína-párti, így a Vodadone 5G-s hálózatát a Huawei Technologies építi, a Magyar Telekom régi partnerével, a svéd Ericsonnal dolgozik (de csak a mobilhálózatban, a vezetékes szegmensben ugyanis a Telekomnál is a kínaiak dominálnak), illetve a Telenor infrastruktúra-cége is meglévő partnerével, a ZTE-vel építi az 5G-s rádiós hálózatot, igaz, utóbbival kapcsolatban még nem érkezett hivatalos megerősítés.

A hálózatok kiépítésének késés ugyanakkor átmeneti: előrejelzések szerint az 5G gyorsabban terjed majd el, mint a korábbi mobilgenerációk, és az indulástól számított negyedik évben már az előfizetések ötöde 5G előfizetés lesz – a 4G esetében ehhez hat évre volt szükség.

VIGYÁZZ, KÉSZ, RAJT!

A tagállamok felkészültségével kapcsolatban az Ericsson idézi az egyik független európai 5G-s felkészültségi indexet, amely a technológiai infrastuktúra, a szabályozás, az innovációs környezet, az emberi tőke, az általános gazdasági környezet, valamint a kereslet alapján értékeli az 5G kiépítésének és elterjedésének esélyeit. A svéd cég felhívja a figyelmet, hogy a listán hazánk a "kontinentális középmezőnyben" foglal helyet, a 39 vizsgált országból a 26. helyen. A visegrádi négyek közül Csehország és Lengyelország mutat jobb felkészültségi szinten hazánknál, Szlovákia a 28. a sorban.

Hogy az unión belül ennek a területnek mennyire eltérő a megítélése, mérése, azt jól jelzi, hogy Európai Bizottság digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mutató indexe, a DESI alapján Magyarország uniós szinten a harmadik helyen állt idén nyáron az 5G-s felkészültséget mérő mutatóban. Ez a mutató ugyanakkor alapvetően csak azt vizsgálja, hogy az 5G úttörő sávokon belül az 5G használatra már kiosztott és rendelkezésre álló spektrum aránya hogyan alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.