Szerző: Koi Tamás

2020. november 25. 10:10

Előjogokat kapnának a német kontaktkövető app használói

A koronavírus terjedését visszaszorító, vagy lelassító okostelefonos kontaktkövető appok a járvány második hullámának tombolását láthatóan nem tudták érdemben befolyásolni, Németországban ezért most olyan törvénytervezet készül, mely egyes régiókban, tartományokban előjogokat biztosítana azoknak, akik az ország kontaktkövető appját, a Corona-Warn-t telepítik és használják.

Vonzóbbá kell tenni a felhasználók számára a kontaktkövető alkalmazásokat, az új koronavírus világjárványra válaszul megjelenő, ám akár későbbi, hasonló fertőzési karakterisztikát mutató járványok során is bevethető appok ugyanis csak akkor lehetnek hatásosak, ha a felhasználók jelentős része telepíti azt az okostelefonjára. Ezt felismerve Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália most olyan törvényjavaslattal állt elő, mely különféle előjogokat biztosítana azoknak, akik használják a hivatalos német kontaktkövető appot, a Corona Warn-t.

A tartományi törvényjavaslat szerint így elősegíthetné az app terjedését, ha egyebek mellett a felhasználók a jövőben egy-egy rendezvényre, sporteseményre vagy szórakozóhelyre gyorsabb beléptetéssel juthatnának be. A javaslat ugyanakkor olyan elemeket is tartalmaz, mely vélhetően heves tiltakozást válthat ki német jogvédő körökben, így például a tartomány vezetése szerint hatékonyabbá válhatna a kontaktkutatás, ha az app helyadatokat is tárolna (a jelenlegi rendszerben ez kizárt). 

coronawarn_2

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A javaslat megalkotói ezzel együtt azzal számolnak, hogy a felhasználók kvázi jutalmazása hozzásegítheti a Corona Warn appot ahhoz, hogy a jelenleginél lényegesen nagyobb telepítési bázissal rendelkezzen. A Robert Koch-Institut által jegyzett app születésénél ott bábáskodott két német techológiai óriás, a Deutsche Telekom és az SAP is, a bevezetésre és a fejlesztésre - mely rekord idő alatt zajlott - pedig több mint 20 millió eurót költöttek.

A Corona Warn app az Európai Unió tagországainak körében a legnagyobb népszerűségnek örvendő nemzeti kontaktkövető applikáció, melyet Németországban eddig valamivel több mint 22 millióan telepítettek, ám így is csupán a teljes német lakosság alig több mint negyedének fut a telefonján a szoftver.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról