Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 19. 11:00

113 millió dollárt fizethet az Apple a "batterygate" perben

A vállalat ellen 2017-ben indult eljárás a régebbi iPhone modellek teljesítményének korlátozása miatt.

Büntetéssel ér véget az Apple elleni vizsgálat, a 2017-es "batterygate" ügyben: a cupertinói óriással szemben az Egyesült Államokban 34 állam indított eljárást, miután az az iOS frissítésével szándékosan visszafogta a régebbi iPhone-ok teljesítményét, indoklása szerint azért, hogy azok akkumulátorait kímélje. A per most a végéhez ért, ami 113 millió dollárral rövidíti meg a vállalatot.

Az ügy 2017-ben nagy port kavart, hiszen a felhasználók joggal feltételezhették, hogy az Apple a készülékek lassításával az új modellek megvásárlására próbálta őket sarkallni.
A teljesítmény visszanyesését a régebbi modelleken, köztük az iPhone 6S-en a gyártó elismerte, majd miután magyarázatát követően sem csillapodtak a vásárlók kedélyei, 2017 decemberében akkumulátor csereprogramot indított, 2018-ban pedig átláthatóbbá tette az akkukezelését telefonjain.

applehqq

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez persze érthető módon kevés volt a botrány elsimítására, az Apple ellen több eljárás is indult - ezek egyikének eredményeként a cégnek idén márciusban 500 millió dolláros büntetést kellett kifizetnie. Most egy másik, a céggel szembeni csoportos kereset is végkifejletéhez ért, 34 állam részvételével, annak eredményeként pedig a vállalatnak 113 millió dollárt kell kicsengetnie a felhasználókat félrevezető gyakorlatáért.

A gyártónak mindezek mellett a jövőben egyértelműbben kell kommunikálnia ügyfelei felé, hogy termékeiben pontosan hogyan kezeli az akkumulátorok élettartamát javítani hivatott funkciókat. Az Apple nem nyilatkozott az ügyben, az mindenesetre tudható, hogy a vállalat már rábólintott az összeg kifizetésére.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.