:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 12. 09:30

Lassabb lehet gyenge akkuval az iPhone

Felhasználói mérések alapján a telep állapotától teszi függővé egyes készülékek processzorának órajelét az iOS.

Érdekes, ámbár logikus jelenségre lett figyelmes egy Redditre posztoló iPhone 6s tulajdonos, aki egyértelmű párhuzamot fedezett fel készüléke akkumulátorának állapota, illetve a telefon, pontosabban az abban található processzor számítási teljesítménye, azaz sebessége között. Az iPhone 6s az eredeti, nagyjából két éves akkumulátorával bő 40 százalékkal produkált alacsonyabb pontszámot Geekbench alatt, mint a vadiúj, nulla perces teleppel. A jelenség hátterében minden bizonnyal a rendszer energiamenedzsmentje áll, amely az órajel meghatározásánál figyelembe veszi a telep állapotát is. Eszerint úgy fest, az akkumulátor bizonyos szintű fáradása esetében a vezérlés korlátozza a processzor maximális órajelét, így óvva a készüléket a hirtelen, váratlan leállástól, újraindulástól.

A TeckFire néven futó felhasználó az iOS 11 telepítését követően tapasztalt érezhető visszaesést a iPhone 6s tempójában, a készüléket pedig sehogyan sem tudta jobb belátásra bírni. A hibakaresés során kiderült, hogy a telefon nagyjából két éves akkumulátora már csak a gyári kapacitás körülbelül 80 százalékára képes, ezért a tulajdonos kicseréltette a telepet, ám a szervizes kör előtt lefuttatta az okostelefonos iparág egyik legegyszerűbb benchmarkját, a Geekbenchet, amely 1466/2512 pontos (egymag/kétmag) eredményt adott.

iphone batt

Az akkumulátor cseréjét követően ismét előkerült a tesztprogram, ami immár több, mint 70 százalékkal magasabb, 2526/4456 pontos eredményt dobott ugyanazzal a rendszerrel, a különbség tehát óriási. A dolog hátterében vélhetően a korábbi iOS 10-es problémák állnak, a rendszer tavalyi szeptemberi megjelenését követően ugyanis rengeteg iPhone 6 és 6s tulajdonos kezdett panaszkodni arra, hogy készüléke váratlanul kikapcsolt, amint annak töltöttségi szintje 30 százalék közelébe került. A panaszcunamira két megoldással reagált az Apple, egyrészt a cég bejelentette, hogy a 6s készülékek egy korai szériája gyengébb minőségű akkumulátorral került piacra, amely probléma orvoslására csereprogramot hirdetett a cég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel nagyjából egy időben az Apple kiadta az iOS 10.2.1-es verzióját, amely jelentősen, állítólag 70-80 százalékkal csökkentette a panaszok számát. A szóban forgó rendszer részleteit azonban szokás szerint nem taglalta az Apple, így csak találgatni lehetett, hogy a fejlesztők milyen trükkel hidalták át az irritáló jelenséget. A feljebb ecsetelt mérés alapján valószínűleg az akkumulátor mindenkori feszültségét, illetve a processzor órajelét kötötték össze. Amennyiben előbbi egy bizonyos szinte alá esik, úgy a maximális frekvenciát (és az ahhoz szükséges üzemi feszültséget), ezzel együtt pedig a rendszer tempóját lekorlátozza az energiamenedzsment.

burst

A megoldás logikus, hisz egy okostelefonban a kijelző mellett (de inkább előtt) a processzor jelenti a legnagyobb fogyasztót, amelynek maximális disszipációja típustól függően a 2-3 wattot is elérheti néhány másodpercre, sőt, bizonyos esetekben ezt is meghaladhatja. Utóbbira fejlesztették ki a burst módot, amely lehetővé teszi, hogy a hőmérséklet függvényében rendkívül rövid időre, a másodperc tört részeire az energiakeret a TDP fölé emelje menedzsment, és így sokkal magasabb órajeleket érjen el. A szélsőséges frekvenciákhoz viszont megfelelő, stabil tápellátásra, jelen esetben jó kondícióban lévő akkumulátorra van szükség, amely igény esetén azonnal biztosítani tudja a szükséges magasabb áramerősséget és/vagy feszültséget. Ennek hiányában a rendszer egyszerűen leállhat vagy újraindulhat, amennyiben a vezérlés nem veszi figyelembe a telep mindenkori állapotát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.