Szerző: HWSW

2020. október 21. 08:33

Miért a Go lett 2020 legjobban vágyott programozási nyelve?

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

A Go első publikus verziója 2009-ben jelent meg, azonban a népszerűsége csak az elmúlt években nőtt meg, köszönhetően a felhős rendszerek és a Docker tömeges elterjedésének. A nyelvet a Google-nél fejlesztették ki, a fejlesztést olyan szakemberek vezették, akik korábban a Unix operációs rendszer, a Java HotSpot JVM vagy az UTF-8 karakterkódolás fejlesztésében is kulcsszerepet játszottak.

A cél az volt, hogy régebbi általános célú nyelvek hiányosságait kiküszöböljék, hiszen a megváltozott üzleti és technológiai körülmények között ezek a nyelvek nem bizonyultak elég hatékonynak. A felhőben való futtatásra olyan alkalmazások készítésére volt igény, amelyek nagy hatékonysággal futnak és kiválóan skálázódnak.

goill
FoRRÁS: hackerrank

A Go általános célú, könnyen tanulható, kevesebb nyelvi elemet tartalmazó, letisztult programnyelv, éppen ezért kiválóan alkalmazható ott, ahol a kódbázishoz nagyszámú, gyakran cserélődő, változó összetételű programozói gárda fér hozzá, időben és földrajzi elhelyezkedésben is megosztva.

A Go alkalmazás jól skálázódik, remekül képes kihasználni a többmagos processzorok és konkurens futtatás adta számítási kapacitást, ráadásul kiválóan konténerizálható, akár nagyságrendekkel kisebb image mérettel, mint a Java alkalmazások. Nem véletlenül mondják, hogy a Go egy igazi 21. századi, Cloud Native programnyelv!

Beszédes, hogy a Linux Foundation által létrehozott Cloud Native Computing Foundation (CNCF) berkein belül támogatott projektek nagy része Go-ban íródott, többek között a Kubernetes, a Prometheus, az Istio, de ebben írták a Dockert is.

Go körül nincs az állandóan változó informatikai trendekhez hosszú évek alatt igazított, hajlítgatott, ennek megfelelően bonyolult ökoszisztéma, ami az igazi nehézségét adja a hagyományos nyelveknek. Ennek megfelelően elérhető cél, hogy elsajátítsuk a teljes nyelvet és a legnépszerűbb könyvtárak használatát akár egy év alatt, ami például Java-ban nem reális célkitűzés.

A szokásos pár éves késéssel a Go vonat Magyarországra is kezd befutni, olyan milliárdos befektetések vonzó hazai vállalkozások, mint a Bitrise vagy Shapr3D is Go alapokon építkezik. Hamarosan a Go kereslet gyors felfutása várható, míg a kínálati oldal a nullához közelít. Éppen ezért a Go esetében egy junior szintű tudás is felértékelődik, és teljesen más az optikája ha valaki egy éves Go tapasztalatot ír be a CV-jébe, mintha ugyanezt Java-ból írná be.

Éppen ezen okokból a HWSW egy 10 alkalmas, 30 órás online képzést indít, amely az alapoktól indulva mutatja be a Go programozást. A tanfolyam oktatópartnere a LeanNet - Adabit, munkatársai kiváló szakemberek és oktatók, amiről magad is meggyőződhetsz, Szabó Dávid "Miért és mikor érdemes Go-ban programozni?" című rövid előadását megtekintve.

17:46
 

Miért és mikor érdemes Go-ban programozni? 2020 - Szabó Dávid (LeanNet)

Még több videó

A november 9-én induló képzéshez mindössze alapszintű programozási ismeretek szükségesek. A 10 alkalmas tanfolyam online követhető élőben és az órákról felvétel is készül, melyet a résztvevők utólag bármikor és bármennyiszer visszanézhetnek, így senki nem maradhat le egy óráról sem. A képzés részletei a HWSW oldalán találhatóak, ahol a regisztrációs felület is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról