Szerző: HWSW

2020. augusztus 28. 15:33

Miért kell ismerned a Kubernetest 2020-ban?

Az elkövetkezendő évtized egyik legmeghatározóbb technológiája lehet a konténer-menedzsment platform.

A Kubernetes az informatika egy szükségszerű, nagyobb evolúciójának az eredője, melyhez számos lépcsőn és akadályon keresztül vezetett az út. A fejlesztői, tesztelői és üzemeltetői környezetek egységesítésének igénye, az agilis szervezeti kultúrák megjelenése, a felgyorsult fejlesztési folyamatok, a monolitikus alkamazások mikroszolgáltatásokra való bontása kövezték ki az utat, mely Kuberneteshez vezetett.

A kisebb egységekre megbontott és dedikált virtuális gépeken futtatott alkalmazások, annyiban tekinthetők zsákutcának, hogy a sok párhuzamos VM futtatása meglehetősen erőforrásigényes, adott esetben több rendszer (kernel plusz meghajtók plusz extrák) teljesen redundáns futtatására nincs szükség. Erre adott csattanos választ a konténerizáció, illetve a Docker megjelenése, ahol az egységet maga az alkalmazás és a függőségei (könyvtárak, futtatókörnyezetek, stb.) alkotják, ez a csomag pedig az operációs rendszeren fut, normálisan, redundancia nélkül. 

Ez azonban újabb problémákat hozott magával, melyek egyrészt biztonsági jellegűek, másrészt a menedzsmentréteg hiányából fakadnak. Ha biztonsági oldalról nézzük, míg VM-VM között a kommunikáció kényelmesen szabályozható, a közös gazdarendszeren futó két konténer jelenleg nincs ennyire hermetikusan elzárva egymástól.

A probléma másik oldala menedzsmentréteg hiánya. A VM-ekhez az elmúlt tíz évben világszínvonalú szoftverkörnyezetek készültek, amelyek több tíz vagy több tízezer VM kezelésére is tökéletesen alkalmasak – indítás-leállítás, migrálás, hálózat és egyéb problémák kezelése ma már megoldottnak számít. A Docker esetében ez hiányzott, a konténerformátum mögött nem volt skálázódó menedzsment.

Erre a problémára adott választ a Kubernetes, mely rövid idő alatt a világ legelterjedtebb konténer menedzsment platformja lett. A Kubernetesben a konténerek egységes rendszerként üzemeltethetőek (mérettől szinte függetlenül), rendszerezhetőek, frissíthetők, migrálhatók, skálázhatók.

A Kubernetes atyja, a Google igazi puccsot hajtott végre azzal, hogy a Kubernetest nyílttá tette, az éles bevetésre is ajánlott verziót független irányítás alá helyezte, így a potenciális felhasználók számára garantált, hogy a Kubernetes egy platform- és gyártófüggetlen, általánosan használható és általános célú menedzsmentplatform marad. Ez pedig nagyon fontos üzenet a vendor lock-intől rettegő ügyfelek felé. A project fölött a Linux Foundation őrködik, és az összes jelentős IT cég támogatja azt, így ha Kubernetest használunk az egész rendszer bárhova mozgatható, minden nagy felhőszolgáltató támogatja azt.

Ennek köszönhetően a Kubernetes sokak szemében “az új Linux”, az elkövetkezendő évtized egyik legmeghatározóbb technológiájája lehet, a közeljövőben mind a fejlesztők, mind az üzemeltetők számára elengedhetetlen az ismerete. A platform népszerűsége már most a Linux-szal versenyez, megelőzve olyan platformokat, mint a MacOS, Windows és az Android a Stack Overflow 2020-as kutatása szerint.

Éppen ezen okokból a HWSW egy 8 alkalmas, 24 órás online Kubernetes képzést indít, amely az alapoktól indulva mutatja be a platformot, illetve a Docker alapjait is. A képzés oktatópartnere a LeanNet, munkatársai kiváló szakemberek és oktatók, amiről magad is meggyőződhetsz, Szabó Dávid Nagyító alatt a Kubernetes című rövid előadását megtekintve.

17:35
 

Nagyító alatt a Kubernetes - Szabó Dávid (LeanNet)

Még több videó

A szeptember 15-én induló képzéshez mindössze általános informatikai ismeretek szükségesek, és némi alap Linux tudás. A 8 alkalmas tanfolyam online követhető élőben és az órákról felvétel is készül, melyet a résztvevők utólag bármikor és bármennyiszer visszanézhetnek, így senki nem maradhat le egy óráról sem. A képzés részletei a HWSW oldalán találhatóak, ahol a regisztrációs felület is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról