Szerző: Hlács Ferenc

2020. szeptember 11. 10:29

Jövőre debütálnak az első, HarmonyOS-t futtató Huawei telefonok

A kínai gyártó még idén kiadja saját fejlesztésű okostelefonos rendszerének bétáját, az okostévékre, okosórákra és autókba szánt verzióval pedig már ősszel elkezdhetnek ismerkedni a fejlesztők.

Az utóbbi hetekben egyre szorul a hurok a Huawei körül, miután a vállalat beszállítói az Egyesült Államok szankciói miatt sorra kénytelenek elvágni kapcsolataikat a kínai gyártóval. Az augusztusi újabb korlátozó intézkedések miatt a cég két legfontosabb memória-beszállítója, a Samsung és az SK Hynix sem adhat el chipeket a Huawei-nek, illetve a vállalat a Samsung és LG kijelzőpaneleknek is kénytelen búcsút inteni. A Google androidos alkalmazás- és szolgáltatás-ökoszisztémájától való leszakadást pedig valószínűleg már senkinek nem kell ecsetelni.

A vállalatnak tehát nincs más választása, mint függetlenedni korábbi partnereitől, aminek egyik fontos mérföldkövét idei fejlesztői konferenciáján jelentette be: a Huawei jövőre megkezdi a saját, HarmonyOS 2.0 rendszerével szerelt okostelefonok piacra dobását. A szoftvert a vállalat már tavaly bemutatta, mondván, a mikrokernel alapú rendszerrel okostelefonokat, viselhető eszközöket, okostévéket (erre már példát is láthattunk) okoshangszórókat, sőt idővel notebookokat is felszerelne - noha nem sokkal később azt is világossá tette, egyelőre a rendszerrel nem tervezi az Android és iOS mellett harmadik okostelefonos platform létrehozását.

harmonyosill

Ez most megváltozik, a cég tervei szerint a fejlesztők már idén decemberben hozzáférést kapnak az okostelefonos HarmonyOS béta verziójához, illetve a kapcsolódó SDK-hoz, 2021 októbere környékén pedig megvásárolhatók lesznek az első, a Huawei saját platformjára építő okostelefonok.

Mindezek mellett a rendszer táblagépekre, okosórákra és autós infotainment rendszerekre szánt verziójának forrását a vállalat már ezen a héten megnyitja, a hozzá tartozó SDK-kkal, emulátorokkal és IDE eszközökkel együtt, így a fejlesztők már elkezdhetnek ismerkedni a platformmal. Ahogy a cég fogalmaz, szeptember 10-én a HarmonyOS 128KB-128MB RAM-mal szerelt IoT eszközökre, például az említett okosórákra és okostévékre szánt verzióját vehetik górcső alá az érdeklődők, 2021 áprilisában pedig a 128MB-4GB memóriával rendelkező eszközök szegmensét célzó variáns jelenik meg, a 4GB-nél több RAM-ot tartalmazó készülékekre szánt verzió pedig jövő októberben debütál.

Miért érdemes belevágnod az online Terraform képzésünkbe? (x)

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen az online tanfolyamon.

Miért érdemes belevágnod az online Terraform képzésünkbe? (x) Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen az online tanfolyamon.

A rendszer az Androidnál megismert AOSP-hoz hasonló OpenHarmony projekt keretében teljes mértékben nyílt forrású lesz, így a fejlesztők azt később saját szájízük szerint alakíthatják. A HarmonyOS 2.0 olyan funkciókkal érkezik, mint a különböző panelméretekhez dinamikusan igazodó, adaptív UI, vagy akár több kijelző kezelése egyszerre.

Az új platform sikerének kulcsa persze az alkalmazás-ökoszisztéma lesz, amelynek felépítése hatalmas kihívást jelent majd a gyártó számára, hogy mekkorát, azt a Google mobilos szolgáltatáscsomagját, a GMS-t váltó HMS, illetve az ahhoz kapcsolódó saját androidos alkalmazásbolt, az App Gallery bevezetésével is megtapasztalhatta a cég. A Huawei az elmúlt bő egy év során gőzerővel igyekszik felzárkózni a Play Store kínálata mögé, ugyanakkor nagyjából 96 ezer alkalmazásra rúgó kínálata még így is nagyságrendekkel elmarad a keresőóriás milliós palettájától - ami az eladásokban is kezd megmutatkozni. Egy teljesen új platformmal a gyártónak még nehezebb dolga lesz az okostelefon-piacon.

a címlapról