Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 18. 10:32

Változatlanul érkeznek a frissítések a Huawei mobilokra

Nem változik a Huawei okostelefonok frissítési rutinja függetlenül attól, hogy a Google és más amerikai vállalatok számára az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által tavaly kiadott általános ideiglenes kereskedelmi licenc múlt csütörtökön lejárt.

Nem kell attól tartaniuk a felhasználóknak, hogy az elmúlt egy-két évben eladott Huawei okostelefonok hirtelen minden szoftverfrissítéstől el lesznek vágva, amiért az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által tavaly kiadott, többek közt a Google és a Huawei közös munkáját lehetővé tevő általános kereskedelmi licenc múlt héten lejárt - szögezi le a kínai óriáscég. A kereskedelmi licenc kifutásának ettől függetlenül lehetnek komoly következményei, de ezt elsősorban a kisebb amerikai távközlési cégeknek fájhat majd.

NEM ENGEDÉLYKÖTELES

Az ideiglenesen, egyéves időtartamra kiadott általános kereskedelmi licenc múlt heti lejártának potenciális hatásairól pénteken jelent meg elemzés a Washington Postban. A lap többek közt leírta, hogy az Egyesült Államok által tavaly májusban életbe léptetett kereskedelmi embargó hatására a Google nem tudott az embargó után forgalomba kerül Huawei készülékekre Google Mobile Services (GMS) licencet kiadni, és a régebbi modellekre érkező frissítések támogatása is csak a most lejárt ideiglenes engedély révén valósulhatott meg.

p30pro
Az utolsó, GMS-sel érkező Huawei zászlóshajó, a P30 Pro

Számos másodközlés ebből az információból kiindulva kész tényként kezelte, hogy a régebbi Huawei okostelefonokra a jövőben semmilyen Android biztonsági frissítés, sőt Google alkalmazásfrissítések sem érkezhetnek majd, ám a Huawei Technologies ezt tegnap délutáni nyilatkozatában határozottan cáfolta:

Függetlenül a döntéstől a Huawei továbbra is gyárthat és árusíthat olyan Google-licensszel rendelkező GMS-termékeket, melyek 2019. május 16. előtt kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezek a termékek mind hozzáférnek a Google Play-hez, ahonnan alkalmazásokat tudnak letölteni és frissíteni. A Huawei továbbra is biztosítja a rendszer- és biztonsági frissítéseket. Vásárlóink a nyílt forráskódú közösségnek és a Huawei saját fejlett K+F képességeinek köszönhetően továbbra is megkapják a szoftverfrissítéseket és szolgáltatásokat.

-áll a gyártó nyilatkozatában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat hozzáteszi, hogy a Huawei az új android-funkciókat és biztonsági frissítéseket az AOSP-n (Android Open Source Project) keresztül éri el, ezeket automatikusan ki is adja majd az eszközökre. A kínai gyártó egyébként a 2019. május 16. óta eltelt időben több mint kétszáz modellre adott ki biztonsági frissítést, melyek ütemezéséről a vállalat weboldalán közöl részletesebb információkat. A cég emellett hangsúlyozza, hogy a Play Áruházból letöltött összes alkalmazás (beleértve a Google saját alkalmazásait is) frissíthetők lesznek a jövőben a Huawei mobilokon.

A Huawei Mobile Services (HMS) érkező okostelefonok esetében a kínai cég eleve kizárólag az AOSP-re tudott támaszkodni, saját ökoszisztémát felhúzva a GMS helyett. Az újabb Huawei telefonokon így a cég saját alkalmazásboltjából, az AppGalleryből tölthetők le bizonyos appok, melyek köre ugyan folyamatosan bővül, de számos húzónév - részben éppen az amerikai korlátozásokból adódóan - továbbra is távol marad a platformtól.

KICSIK DILEMMÁJA

Az ideiglenes kereskedelmi licenc lejárta így a Huawei fogyasztói termékeit használó vásárlókra semmilyen hatást nem gyakorol majd, ám a Huawei mobilhálózati berendezéseire építő amerikai távközlési vállalkozások szorult helyzetbe kerülhetnek. A jellemzően rurális területen szolgáltató kis cégek így mostantól nem juthatnak eszközutánpótláshoz, miközben a törvény értelmében megadott időn belül kötelező lenne lecserélniük a Huawei hálózati berendezéseit más, biztonságosnak minősített gyártó megoldásaira.

Ez a kötelezettség azonban csak abban az esetben lép hatályba, ha az állam időközben kompenzálja az érintett szolgáltatókat az eszközcsere költségeit érintően, erre azonban egyelőre nem biztosított alapot a kormányzat, mely az utóbbi hónapokban a koronavírus világjárvány hatásainak enyhítésére kénytelen anyagi erőforrásainak jelentős részét koncentrálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról