Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 9. 11:32

Huawei saga: ugrottak a memória-beszállítók is

Jövő héten életbe lépnek az Amerikai Egyesült Államok augusztusban bejelentett újabb korlátozó intézkedései, melynek révén a Huawei külföldi partnereinek jó része arra kényszerül, hogy megszakítsa kapcsolatát a kínaiakkal. A sorba minden jel szerint beáll a Samsung és az SK Hynix is, ezzel a Huawei elveszti két legfontosabb memória-beszállítóját is.

Jövő hét közepén fontos, sorsdöntő dátumhoz érkezik a kínai Huawei Technologies, szeptember 15-én lép ugyanis hatályba az Amerikai Egyesült Államok által augusztus közepén kihirdetett korlátozó rendelet, mely a külföldön működő, amerikai technológiát használó cégek számára megtiltja, hogy termékeiket eladják a Huawei-nek, illetve a Huawei számára bármilyen (bér)gyártást folytassanak. Többek közt ennek hatására esett ki a partneri körből a világ legnagyobb félvezetőgyártója, a TSMC, de helyi lapértesülések szerint jövő héttől nem szállít chipeket a Huawei számára a dél-koreai Samsung és az SK Hynix sem.

A két koreai gyártótól elsősorban okostelefonokba épített memóriachipeket vásárolt korábban a Huawei, ezeket a lapkákat kénytelen lesz más forrásból beszerezni a cég, amint a korábban felhalmozott készletek elfogytak. A kínaiak helyi beszámolók szerint a korlátozó intézkedések hatályba lépését megelőzően őrült felvásárlásba kezdtek, mely meglátszik a DRAM-piaci árakon is, illetve értelemszerűen rövid távon növeli a gyártók profitját.

skhx_micron
az SK hynix és a micron chipjei egy huawei p30 pro alaplapján (fotó: ifixit)

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Samsung és az SK Hynix a Huawei elvesztésével ugyanakkor az egyik legnagyobb felvásárlópartnerét veszti el, ami mindkét gyártót fájóan érintheti majd. Egyes piacelemzések szerint az SK Hynix idei első félévi, 13,3 milliárd dollárt elérő árbevételének 40%-a kínai megrendelők kiszolgálásával keletkezett, és bár nem tudni, mekkora részt tett ki ebből a Huawei, a cég rövid távon mindenképpen jelentős visszaeséssel kell majd számoljon.

A Huawei körül tehát egyre fogy a levegő, a TSMC elvesztésével a cég kénytelen volt feladni saját chip-termékvonalát, ezzel a HiSilicon lapkák belátható időn eltűnnek majd a Huawei okostelefonokból és más termékekből. Eközben úgy tűnik, hogy Amerika megkerülhetetlen, már ami a chipgyártáshoz használt technológiákat és berendezéseket illeti, így az embargó még a kínai SMIC-re (Semiconductor Manufacturing International Corporation) is kiterjed, emellett a tajvani MediaTek is kihullhat a potenciális beszállítói körből.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról