:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 9. 11:32

Huawei saga: ugrottak a memória-beszállítók is

Jövő héten életbe lépnek az Amerikai Egyesült Államok augusztusban bejelentett újabb korlátozó intézkedései, melynek révén a Huawei külföldi partnereinek jó része arra kényszerül, hogy megszakítsa kapcsolatát a kínaiakkal. A sorba minden jel szerint beáll a Samsung és az SK Hynix is, ezzel a Huawei elveszti két legfontosabb memória-beszállítóját is.

Jövő hét közepén fontos, sorsdöntő dátumhoz érkezik a kínai Huawei Technologies, szeptember 15-én lép ugyanis hatályba az Amerikai Egyesült Államok által augusztus közepén kihirdetett korlátozó rendelet, mely a külföldön működő, amerikai technológiát használó cégek számára megtiltja, hogy termékeiket eladják a Huawei-nek, illetve a Huawei számára bármilyen (bér)gyártást folytassanak. Többek közt ennek hatására esett ki a partneri körből a világ legnagyobb félvezetőgyártója, a TSMC, de helyi lapértesülések szerint jövő héttől nem szállít chipeket a Huawei számára a dél-koreai Samsung és az SK Hynix sem.

A két koreai gyártótól elsősorban okostelefonokba épített memóriachipeket vásárolt korábban a Huawei, ezeket a lapkákat kénytelen lesz más forrásból beszerezni a cég, amint a korábban felhalmozott készletek elfogytak. A kínaiak helyi beszámolók szerint a korlátozó intézkedések hatályba lépését megelőzően őrült felvásárlásba kezdtek, mely meglátszik a DRAM-piaci árakon is, illetve értelemszerűen rövid távon növeli a gyártók profitját.

skhx_micron
az SK hynix és a micron chipjei egy huawei p30 pro alaplapján (fotó: ifixit)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Samsung és az SK Hynix a Huawei elvesztésével ugyanakkor az egyik legnagyobb felvásárlópartnerét veszti el, ami mindkét gyártót fájóan érintheti majd. Egyes piacelemzések szerint az SK Hynix idei első félévi, 13,3 milliárd dollárt elérő árbevételének 40%-a kínai megrendelők kiszolgálásával keletkezett, és bár nem tudni, mekkora részt tett ki ebből a Huawei, a cég rövid távon mindenképpen jelentős visszaeséssel kell majd számoljon.

A Huawei körül tehát egyre fogy a levegő, a TSMC elvesztésével a cég kénytelen volt feladni saját chip-termékvonalát, ezzel a HiSilicon lapkák belátható időn eltűnnek majd a Huawei okostelefonokból és más termékekből. Eközben úgy tűnik, hogy Amerika megkerülhetetlen, már ami a chipgyártáshoz használt technológiákat és berendezéseket illeti, így az embargó még a kínai SMIC-re (Semiconductor Manufacturing International Corporation) is kiterjed, emellett a tajvani MediaTek is kihullhat a potenciális beszállítói körből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.