Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 14. 11:39

Kaggle mint országimázs

A hálózatvédelmi megoldást szállító, amerikai CUJO AI a Kaggle gépi tanulási szakértőinek ranglistáját böngészve döntött magyarországi irodájának megnyitása mellett.

Magyarországi sérülékenységkutatási laboratóriumát is megnyitotta a biztonságtechnikával foglalkozó CUJO AI: az Egyesült Államokból indult vállalat eredetileg saját, az otthoni routerek elé beköthető hardverrel látta el a hálózatok kapuőrének funkcióját, mára azonban egyre több nagy internetszolgáltató routerein előre telepítve érkezik - gépi tanulás alapú hálózatvédelmi megoldása pedig rövidesen az európai szolgáltatók eszközein is feltűnik majd.

A magyarországi terjeszkedés különösen érdekes, a cég ugyanis nem földrajzi elhelyezkedése miatt vette hazánkat célkeresztjébe, egyszerűen itt találta meg az igényeihez legjobb gépi tanulási szakértőt, Takács Gábor adatbányász személyében, aki a Chief Data Scientist pozíciót tölti be a cégnél. Az egymásra találásnak pedig nem a szokott csatornák, mint a LinkedIn, hanem a Kaggle gépi tanulási közösség ranglistája ágyazott meg.

FOLYAMATOSAN OKOSODÓ VÉDELEM

De mivel is foglalkozik pontosan a CUJO AI? A vállalat az internetszolgáltatókkal együttműködve, azok routereire előre telepítve kínál gépi tanulásra támaszkodó biztonsági szoftvercsomagot, amely a teljes otthoni hálózat védelmét szolgálja. A cég megoldása mára az Egyesült Államok legnagyobb szolgálatóinak routerein mintegy 20 millió háztartásban teljesít szolgálatot, amelyekben összesen 500 millió eszközt követ nyomon. A cég most az európai országokban is megkezdi tevékenységét.

cujoaiill

A CUJO AI biztonsági szoftvereinek egyik alapvető funkciója az online tartalom-ellenőrzés és felügyelet, amely a böngészés során azonosítja, blokkolja és riasztással jelzi a potenciális veszélyt jelentő tartalmakat, legyen szó különböző malware-ekről, botnetekről vagy épp kriptobányász szoftverekről - a jelzések alapján pedig a családoknak is segít biztonságosabb online gyakorlatok elsajátításában. Az ismert, különböző kártevőket tartalmazó vagy épp phishing támadásokra kihegyezett oldalakat a rendszer azonnal blokkolja, az újabb, gyanús felületeket pedig a vállalat saját fejlesztésű gépi tanulási modelljével ellenőrzi, hogy potenciálisan rosszindulatú weblapról van-e szó.

A cég emellett hálózati biztonsági és eszközvédelmi megoldást is kínál, amely az adott hálózaton történő adatmozgást figyeli és képes blokkolni a rendellenes, illetve rosszindulatú forgalmat, vagy akár az illetéktelen hozzáférési kísérleteket is. Utóbbi funkció azért kiemelten fontos, mert a háztartásokban egyre szaporodó IoT eszközök, az IP-kameráktól az okoshűtőkig újabb és újabb támadási felületet jelentenek a hálózatokon. Az IP-kamerák védelme érthető módon különösen fontos - nem meglepő, hogy az idei év első felében is utóbbi eszközöket érte a legtöbb külső támadás. A készülékek védelméhez a rendszer szintén gépi tanulásra építve hoz létre különböző eszközprofilokat, az egyes készüléktípusok viselkedése alapján kirajzolva azok tipikus kommunikációs mintáit, ha pedig ettől jelentős eltérést tapasztal, automatikusan közbeléphet a felmerülő biztonsági kockázatok elhárítására.

cujoai02
A magyar csapat

Mindezek mellett a CUJO AI a személyes adatok védelméről, illetve a hálózat felhasználóinak követésének blokkolásáról is gondoskodik. A szolgáltatás a webszerverekkel történő kommunikációt, cookie-kat, a felhasználókat követő hirdetéseket, illetve a böngészős fingerprinting eljárásokat is szemmel tartja és blokkolja, minimalizálva a felfedett adatok mennyiségét. A CUJO AI által fejlesztett, a hálózatok ellenőrzésére használt algoritmusok az internetszolgáltatónál futnak, az ellenőrzött felhasználói adatforgalom pedig nem is hagyja el annak szervereit. Európában a cég adatkezelése természetesen a GDPR követelményeinek is megfelel.

A KAGGLE-RANGSOR ÉLÉRŐL A MAGYAR CUJO AI IRODÁBA

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Erre már csak azért is szükség van, mert ahogy a cég magyarországi terjeszkedéséből is sejthető, közeleg a szolgáltatás európai rajtja. Ahogy fentebb is szó volt róla, a hazai iroda alapkövét a Kaggle tette le. A Google, pontosabban az Alphabet szárnyai alatt működő szolgáltatás egy online adattudós-, illetve gépi tanulás szakértői közösség, ahol a felhasználók adathalmazokat tehetnek közé, valamint annak webes adatelemző környezetében más kutatókkal is együtt dolgozhatnak, és versenyeken vehetnek részt. Ezek alapján az oldalon egy szakértői rangsor is található, amelyet a CUJO AI is górcső alá vett, hogy a lehető legjobb szakemberekkel folytathassa a terjeszkedést.

A csapat érthető módon bizonyos országokat IT-biztonsági okokból kiszűrt a listáról, a megmaradó listából a legjobb európai szakértőket kereste - így esett a választás a szűrés alapján első helyen végző Takács Gáborra, aki nem sokkal később saját ismeretségi köréből már a teljes magyar csapatot is felépítette. Takács Gábor legjobb helyezése egyébként a Kaggle teljes raglistáján a 7. volt, ami a több mint 100 ezres felhasználóbázist tekintve ugyancsak látványos teljesítmény. A CUJO AI hazai irodájában jelenleg nyolcan dolgoznak, a cég továbbá már Finnországban, Litvániában, az Egyesült Királyságban, és Hollandiában is megnyitotta irodáit, így világszerte összesen 145 szakembert foglalkoztat.

Európában a vállalat már folytatja a tárgyalásokat a legnagyobb szolgáltatókkal hálózatvédelmi megoldásának rajtja kapcsán, illetve néhány helyen már a pilot programot is indított. A tervek szerint a CUJO AI szolgáltatása már 2021 folyamán elrajtolhat az öreg kontinensen is.

a címlapról