Szerző: Koi Tamás

2020. július 17. 12:12

Felméri az otthoni IoT-piacot az uniós versenyszabályozás

Felmérést indít az otthoni IoT-piacon az Európai Bizottság versenyjogi szerve annak érdekében, hogy a piacot domináló nagy, jellemzően amerikai szereplők a szektor fejlődésével párhuzamosan ne alakíthassanak ki olyan korlátozott ökoszisztémákat, melyek alkalmasak a verseny torzítására.

Felmérést kezdeményezett az Európai Bizottság versenyügyi szerve az otthoni IoT-szektor jövőjének feltérképezése érdekében. A szervezet célja, hogy több száz iparági szereplő megkérdezésével feltárja, hogy az olyan, nagyobb piaci dominanciával rendelkező, jellemzően amerikai székhelyű vállalatok, mint például az Apple, az Amazon vagy a Google alakíthatják-e úgy az ökoszisztémáikat a jövőben, hogy azzal korlátozzák a szabad piaci versenyt. Margrethe Vestager uniós biztos az amerikai cégek mellett európai szereplőként említette a Deutsche Telekomot, mely szintén rendelkezik saját hangasszisztens-platformmal.

A felmérés indítása az első lépése lehet egy kiterjedt uniós versenyjogi vizsgálatnak, melynek végén különböző kötelezettségvállalásokat írhatnak elő az érintett piaci szereplőknek, ha azok nem tudják a Bizottság számára megnyugtatóan igazolni, hogy tevékenységükkel nem torzítják a versenyt. Bár a Bizottság szerint egy egyelőre egy kiforratlan, felfutási fázisban lévő piacról van szó (tavaly mintegy 108 millió okosotthon-berendezést használtak Európában, ez a szám 2023-ra 184 millióra nőhet), a mostani cselekvést indokolja, hogy egy ilyen gyorsan változó piacon pillanatok alatt kialakíthat magának olyan erőfölényt egy-egy domináns szereplő, mely maradandó nyomokat hagy a teljes szektoron. 

amazon_echo
amazon echo okoshangszórók

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A biztos nyilatkozata alapján a Bizottság szerint a piaccal kettős probléma léphet fel. Egyrészt az okosotthon- és az azokat vezérlő asszisztens-platformok hatalmas mennyiségű személyes adatot gyűjtenek a felhasználóikról, ezek kezelése, egy kézben összpontosulása pedig aggasztó lehet. Másrészt a domináns piaci szereplők jellemzően kompatibilitási okokra hivatkozva megszabhatják, hogy platformjaik mely eszközökkel működnek együtt, ezzel megnehezítve, hogy a felhasználók a versenytárs termékét válasszák, azaz létrejön a versenykorlátozó magatartás.

Az Európai Bizottság ezért a napokban kérdőívet juttatott el mintegy 400 olyan vállalkozás számára, melyek valamilyen módon érdekeltséggel rendelkeznek az otthoni IoT-piacon, így többek közt eszközgyártóknak (beleértve a viselhető eszközöket), hangasszisztens-platform üzemeltetőknek és számos olyan cégnek, melyek ezeken a platformokon vagy eszközökön keresztül kínálják szolgáltatásaikat vagy termékeiket a vásárlóknak.

Az európai, ázsiai és amerikai cégeknek küldött kérdőívben a Bizottság többek közt arra kíváncsi, hogy működik az eszközök piaca, hogyan gyűjtenek adatokat a felhasználókról az érintettek, azokat hogyan kezelik és hogyan hasznosítják. A válaszok alapján készülő jelentést a tervek szerint jövő tavasszal bocsátja nyilvános konzultációra a Bizottság. Az EU végrehajtó szerve reméli, hogy ez már önmagában elegendő lesz arra, hogy a piac legnagyobb szereplőit jogkövető magatartásra sarkallja, tudatva velük, hogy a Bizottság figyelemmel kíséri tevékenységüket és kész gyors lépéseket tenni annak érdekében, hogy megakadályozza a piaci erőfölénnyel való visszaélést.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról