Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 11. 12:45

Megérkezett a watchOS 7 nyílt bétája

Az Apple okosórás rendszere számos újítást, köztük részletes alváskövetést ígér.

Mobilos, asztali és tévés rendszerei után most a watchOS 7 nyilvános bétáját is közzétette az Apple, az okosórás szoftver egy sor újdonsággal érkezik, a fejlesztők azon már elkezdhetik tesztelni alkalmazásaikat, illetve a bátrabb felhasználók is kipróbálhatják a rendszer új képességeit, persze számolva a potenciális bugok lehetőségével.

A watchOS 7 több új, a korábbiaknál részletesebben testreszabható digitális számlapot hoz, a Cronograph Pro névre hallgató felület például tachymeter funkciót is kap, a felhasználó átlagsebességének kiszámításához. De a fejlesztők már az egyes alkalmazásaikhoz is több, a számlapra kihelyezhető komplikációt hozhatnak létre, amelyekkel a legkülönbözőbb információk helyezhetők előtérbe, az aktuális szélsebességtől a világórán át a holdfázisok követéséig. Az összeállított számlapok meg is oszthatók az ismerősökkel, akár a kedvenc chatalkalmazáson, emailen vagy megosztási linken keresztül.

watchos7beta

A rendszer egyik legfontosabb újítása az alváskövetés, amellyel részletesen elemezhetők a felhasználó alvásmintái. Az óra gyorsulásmérővel figyeli a viselő mozgását és légzését alvás közben, amely alapján az alvás mélységére tud következtetni. A funkció által begyűjtött adatok az Apple Health alkalmazásában nézhetők végig, azok birtokában pedig a felhasználók alvási szokásai is javíthatók. Az Apple ígérete szerint attól sem kell tartani, hogy a készülék alvás közben lemerülne: amennyiben az akkumulátor töltöttsége lefekvéskor 30 százalék alatt van, az óra figyelmeztet, hogy ideje töltőre tenni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Emellett a watchOS 7 több új edzéstípus naplózására is képes, kerékpározás közben pedig a Maps appal már kifejezetten a biciklizéshez tervezett navigáció is indítható. A rendszer továbbá a globális járványhelyzetre való tekintettel a kézmosást is felismeri, és automatikusan elindít egy 20 másodperces időzítőt, hogy a viselő minél alaposabb munkát végezzen. A 7-es főverzió nyilvános bétájának újdonságainak teljes listájáért érdemes felkeresni az Apple kapcsolódó oldalát.

Az Apple Watch első két generációját a watchOS 7 már nem támogatja, a béta (illetve később a stabil kiadás) használatához Apple Watch Series 3, 4, vagy 5 modellekre lesz szükség. Az új rendszer bétájának telepítésekor érdemes figyelembe venni, hogy használatához a párosított iPhone-on is az iOS 14 bétájának kell futni, továbbá a frissítést követően nem lesz lehetőség visszaváltani a stabil watchOS 6-ra. A watchOS 7 stabil verziójára idén ősszel számíthatunk.

a címlapról