Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 10. 10:08

Nem enged a játékstreaming appoknak az Apple

Konkurensei után a Microsoft Project xCloud szolgáltatása sem rajtol el iOS-en.

Továbbra sem enged be felhős játékstreaming megoldásokat mobilos platformjára az Apple, a szárnyaikat bontogató szolgáltatások a cupertinói óriás szigorú irányelvei miatt nagyon úgy tűnik belátható időn belül nem lesznek elérhetők az iOS-es eszközökön.  Legutóbb a Microsoft a Project xCloud tesztelésekor ütközött falba az Apple rendszerén, határozatlan ideig eltolva a tesztidőszakot - most pedig úgy fest, a játékstreaming appból nem is jelenik majd meg iOS-es kiadás, és hasonló sors vár a Google, illetve az Nvidia szolgáltatásaira is.

EGYENKÉNTI JÓVÁHAGYÁS?

Az Apple a Business Insidernek küldött nyilatkozatában arról beszélt, minden alkalmazást ellenőriz, mielőtt azok az App Store-ban megjelennének, egyrészt a vásárlók védelme, másrészt a fejelsztők közötti verseny szabályozása céljából. A cég szerint nincs akadálya a hasonló játékstreaming szolgáltatások közzétételének a platformon, azonban az ezekben elérhető összes játéknak is egyenként át kell mennie a cupertinói óriás ellenőrzési folyamatain.

Miután a Microsoft nem ellenőrizteti a streaming katalógusában elérhető valamennyi címet az Apple-lel, az xCloud sem rajtolhat el iOS-en - de ugyanez igaz a konkurens megoldásokra, beleértve az Nvidia GeForce Now-t, illetve a Google Stadiát is. A cupertinói cég azt is kifogásolja, hogy hasonló megoldásoknál nincs lehetőség az egyes játékokat külön-külön értékelni az App Store-ban. Az Apple azt javasolja a játékstreaming szolgáltatóknak, próbálják meg Safarin vagy egyéb böngészőkön keresztül elérni az iOS felhasználókat.

LEGFELJEBB SAJÁT GÉPRŐL

A Microsoft korábban a The Verge-nek arról beszélt, nem talált megoldást, hogy a szolgáltatást el tudja indítani az Apple platformján - amely a cég szerint erősen megkülönböztetett bánásmódban részesíti a különböző gaming appokat. Ez valóban így van, hiszen a többi streaming megoldás, mint a Netflix vagy Spotify változatlanul elérhető iOS-en, azok azonban az Apple szerint nem kínálnak interaktív tartalmakat - de utóbbi érvelésbe is bele lehet kötni, hiszen a Netflixen például láthattunk már olyan filmet, amelyben lejátszás közben a nézők jelölhették ki, merre haladjon tovább a cselekmény. A Microsoft azt is kiemeli, a katalógusában elérhető játékok tartalmát kivétel nélkül felülvizsgálták független iparági testületek, egyebek mellett a korhatár-jelölések kiosztásához. Ahogy a redmondi óriás hangsúlyozza, az iOS az egyetlen "általános célú" platform, amely elvágja felhasználóit a játékstreaming szolgáltatásoktól.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Vannak ugyanakkor az Apple háza táján is szürke zónában mozgó megoldások, ilyen a Valve-tól megismert Steam Link app, amellyel a felhasználók a saját számítógépeiken futó játékokat streamelhetik az iPhone-ok vagy iPadek kijelzőire. A Steam Link elérhető az App Store-ban, annak dacára, hogy értelemszerűen utóbbinál sem ellenőriz az Apple minden egyes, a felhasználók által Steamen megvásárolt játékot. Ez ugyanakkor Apple irányelvei alapján mégis megengedhető, miután a távoli asztal kliens itt nem egy felhőszolgáltatáshoz, hanem egy a felhasználó által birtokolt hosthoz csatlakozik - a jóváhagyáshoz mindenesetre az iOS-es kliensből a Valve-nak is el kellett távolítania a Steamen keresztüli játékvásárlás lehetőségét.

projectxcloudill

Egy másik komoly akadály a játékstreaming szolgáltatások felé, a sokat támadott, 30 százalékos "Apple adó", amelyet a platformon szerzett bevételekből kanyarít le magának a vállalat, és amely kapcsán nemrég a Telegram is panasszal élt a cég ellen az Európai Bizottság versenyügyi biztosánál.

Mindeközben Androidon már a rajtra készül az xCloud, az szeptemberben az Xbox Game Pass Ultimate előfizetéssel egybegyúrva több mint 100 címet tartalmazó játékpalettát kínál majd a Google rendszerét futtató telefonokon és tableteken. A lista persze folyamatosan bővül majd, a Microsoft zászlaja alatt kiadott játékok például, mint a Halo, a Gears of War vagy a Forza sorozatok címei a konzolos megjelenéssel párhuzamosan elérhetővé válnak a streaming szolgáltatás felületén is. Ugyanígy a Stadia, illetve a GeForce Now is csak Androidon elérhető, az iOS felhasználók tehát kimaradnak az őszi játékstreaming-hullámból, legalábbis egyelőre. Valószínűleg mindegyik említett cég vizsgálja a lehetőségeket, hogy hozzáférést szerezhessen az iOS felhasználók népes, fizetőképes táborához, jelenleg azonban nem látszik számukra a fény az alagút végén.

a címlapról