Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 3. 13:05

45 napot adott Trump a Microsoftnak a TikTok felvásárlására

Az Egyesült Államok elnöke a kínai közösségi média app betiltását is kilátásba helyezte.

Másfél hónapot adott Donuld Trump, az Egyesült Államok elnöke a Microsoftnak, hogy véglegesítse a TikTok felvásárlására vonatkozó megállapodást - számolt be a Reuters, a vállalathoz közeli, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.  Trump múlt héten még arról beszélt, betiltja a pekingi székhelyű ByteDance tulajdonában lévő, rövid videókra építő közösségi média appot az USA-ban, miután az potenciális nemzetbiztonsági kockázatot hordoz.

RENGETEG SZEMÉLYES ADAT

A TikTok globálisan mintegy egymilliárd fős regisztrált felhasználóbázissal rendelkezik, amelyből mintegy százmillió az Egysült Államokban található. Ennek megfelelően a vállalat hatalmas mennyiségű személyes adatot kezel - ebben lát fenyegetést amerikai elnök. A Reuters forrásai szerint eközben a Microsoft már egy ideje vizsgálja a felvásárlás lehetőségét a közösségi média app egyesült államokbeli ágazatának kapcsán, azzal ugyanis az olyan rivális tech-óriásokkal szállhatna szembe, mint a Facebook vagy a Snap.

tiktokill

Bár Trump első körben visszautasította az akvizíció ötletét, Satya Nadellával folytatott hétvégi egyeztetésén úgy tűnik a Microsoft-vezérnek úgy tűnik sikerült meggyőznie az elnököt a felvásárlás lehetséges előnyeiről. A lapnak nyilatkozó források arról beszéltek, az egyeztetéseken Donald Trump több tanácsadója, illetve a republikánus párt több tagja is a felvásárlás engedélyezése mellett érvelt, miután a TikTok betiltása rengeteg fiatal felhasználót elidegeníthetne a közelgő őszi választások előtt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A redmondi óriás 45 napot kapott az üzlet nyélbeütésére. A határidőt az Egyesült Államok külföldi befektetésekért felelős bizottsága, a CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) jelölte ki, a Microsoft pedig ennek megfelelően idén szeptember 15-ig igyekszik eredményesen lezárni a tárgyalásokat. A ByteDance és a Microsoft tárgyalásait ugyancsak a CFIUS felügyeli majd, a szervezet pedig adott esetben meg is gátolhatja a felvásárlást - a redmondi cég persze arra is figyelmeztet, még korántsem biztos, hogy sikerül megállapodni a kínai féllel.

Ha azonban a felvásárlás sikeresen lezárul, a Microsoft átveheti a TikTok irányítását az Egyesült Államok mellett Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is, illetve ígérete szerint gondoskodik majd róla, hogy az amerikai felhasználók adatai az országban maradjanak. A cég azt is kilátásba helyezte, hogy az akvizícióba további amerikai befektetőket is bevon - a ByteDance által összekalapolt befektetések 70 százaléka egyébként így is az USA-ból származik.

TELJESEN ÚJ HÁTTÉR-INFRASTRUKTÚRA?

Az egyelőre nem világos, pontosan mekkora összegű felvásárlásról lehet szó, noha a komplett ByteDance vállalat értékelése a Reuters szerint meghaladja az 50 milliárd dollárt. Jelenleg az is kérdéses, hogy ha az akvizíció sikeres lesz, a Microsoft és társbefektetői pontosan hogyan tervezik leválasztani a "nyugati" TikTokot a ByteDance infrastruktúrájáról - az ügyben tájékozott források szerint nem kizárt, hogy a redmondi cég egy új, a kínai félétől teljesen független technológiát fejleszt majd a közösségi app alá.

bytedancehq

Kína és az Egyesült Államok kapcsolata az utóbbi időkben egyre feszültebb, mind kereskedelmi, mind pedig kiberbiztonsági oldalon, amelyet csak tovább fokoz a TikTok potenciális betiltása. A Reuters által idézett kínai állami lap, a China Daily boszorkányüldözésnek nevezte a ByteDance ellen kilátásba helyezett amerikai intézkedéseket, hozzátéve, hogy Washington nem szolgáltatott bizonyítékot a TikTok által hordozott nemzetbiztonsági kockázatokra.

a címlapról