Szerző: Koi Tamás

2020. július 30. 10:12

Megkezdte az országos 3G-s lekapcsolást a Telekom

Országos szinten megkezdte a 3G-s hálózatok kivezetését, lekapcsolását a Magyar Telekom, az így felszabaduló spektrumot pedig újabb generációs technológiák számára csoportosítja át a cég. A Telekom az első, mely a lépés hátteréről tájékoztatja is az ügyfeleit, de nem az egyetlen, mely elkezdte áthangolni a hálózatát.

A mobilhálózat korszerűsítésének részeként országos szinten megkezdte az UMTS-szolgáltatás kivezetését a Magyar Telekom, az így felszabaduló spektrumot pedig újabb generációs technológiák részére csoportosítják át a cégnél. A szaknyelven refarmingnak nevezett eljárás különösen az 5G-s hálózatok kiépítésének hajnalán válhat meghatározóvá, ahol a szolgáltatók a rendelkezésükre álló szűk spektrumkeretet vagy a kapacitás vagy a lefedettség növelése érdekében az újabb, jóval hatékonyabb rendszer részére allokálják.

KÉZENFEKVŐ LÉPÉS

A refarming különösen azóta általánosan elterjedt jelenség az iparágban, hogy a szabályozók a frekvenciaértékesítési eljárások során kifejezetten hangsúlyozzák, hogy a licencelt spektrumot a szolgáltatók technológiasemlegesen használhatják fel, emellett az újabb hálózati technológiák már nem kizárólag mobilnet-szolgáltatásokhoz nyújthatnak alapot, hanem a korábbinál jobb minőségű, IP-alapú hangátvitelt is biztosítanak (pl. VoLTE).

3g_cellak_bankcenter
3g-s cellák egy budapesti irodaház tetején 2010-ben (fotó: hwsw)

A Telekom ennek hatására nem is az egyetlen szolgáltató, mely a 2,1 GHz-es UMTS-sávban refarmingot hajt végre, viszont az első hazai mobilcég, mely a 3G-s hálózatok fokozatos lekapcsolásának potenciális hatásait kommunikálja előfizetői felé. Így a szolgáltató weboldalán található tájékoztató aloldal szerint 

a Telekom újabb beruházásokat már nem tervez a 3G hálózatában, hálózat ésszerűsítési okok miatt pedig a 3G-vel lefedett szolgáltatási területének nagysága 2020. júliusától 10%-kal csökken. 

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A vállalat azt javasolja azoknak, akik kizárólag 3G-képes telefonnal rendelkeznek, hogy a "4G hálózathoz tartozó élményszerű sebesség" érdekében mielőbb cseréljenek készüléket, ha pedig 4G-s telefonnal rendelkeznek, és valamilyen okból kifolyólag a 4G-s elérést kikapcsolták, állítsák át a készülék menüjében a hálózati elérést. Előfizetők egy pontosan meg nem határozott, kis hányadánál lehet még olyan SIM, melyet használva a 4G-képes készülékekkel sem hozható létre 4G-s kapcsolat, ebben az esetben az ügyfelek élhetnek az ingyenes SIM-csere lehetőséggel. A SIM képességeit a hívószám megadását követően a tájékoztató oldalon lehet ellenőrizni.

A Magyar Telekom a 2,1 GHz-es frekvenciasávban összesen 5 db, 5 MHz-es duplex frekvenciablokkal rendelkezik, ebből korábban hármat rendszeresített UMTS-szolgáltatás részére, kettőt pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén lezárult, tavaly ősszel megkezdett frekvenciaaukcióján szerzett meg. Úgy tudjuk, hogy körzettől függően a szolgáltató már korábban, fokozatosan csökkentette az UMTS szolgáltatáshoz használt frekvenciakeretet, így most is vannak olyan területek, ahol az eredeti három helyett már csak egy blokkot felhasználva nyújt 3G-s szolgáltatást az operátor. A 2,1 GHz-es sáv mellett a Telekom a 900 MHz-es spektrum egy kisebb szeletét is használta korábban 3G-s szolgáltatáshoz, közösen a Telenor Magyarországgal.

DINAMIKUS GENERÁCIÓVÁLTÁS

A szolgáltató az így felszabaduló spektrumot minden bizonnyal már 5G-s szolgáltatásokhoz csoportosítja át, a dinamikus spektrummegosztás (DSS) révén 4G-támogatással. Ezt a technológiát a Deutsche Telekom leányvállalatai közül Németországban, Lengyelországban és Ausztriában már sikeresen bevetették, látványosan és gyorsan növelve ezzel az 5G-s hálózatok lefedettségét. Az egykori UMTS-sávok ugyanakkor az eleve szűkebb spektrum és az úttörő 5G-sávokban széles körben alkalmazott antennafejlesztések (massive MIMO és beamforming) hiánya miatt nem tudnak számottevően gyorsabb elérést biztosítani az LTE-hálózatoknál.

A 3G-s technológia kivezetésével kapcsolatban megkerestük a Telekomot is, mely a júliusi lekapcsolásról az alábbiakat küldte:

A jelenlegi lekapcsolás a 900 MHz-es sávban működő állomásaink egy részét érinti országszerte. A helyszíneket úgy igyekeztünk kiválasztani, hogy jellemzően érdemi 3G adatforgalom ezeken a helyeken már ne legyen (a csak 3G-képes készülékkel rendelkező érintett ügyfelek hangforgalmát a rendelkezésre álló 2G hálózat észrevétlenül át tudja venni), és mindenhol rendelkezésre álljon a 4G szolgáltatásunk. A lekapcsolás előtt az érintett cellákon forgalmazó ügyfeleket SMS-ben és - ahol email címet megadtak - emailben is több körben tájékoztattuk a változásról...

-nyilatkozta megkeresésünkre a szolgáltató.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról