Szerző: Koi Tamás

2020. március 26. 21:38

Az utolsó pillanatban lezavarták az 5G-s aukciót

Talán az utolsó lehetséges pillanatban, a járványügyi helyzet igazán súlyossá válása előtt lebonyolította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt a tavaly ősz óta húzódó frekvenciaértékesítési eljárást, melynek eredményeként a négyből három magyar mobilszolgáltatónál széles körben is elindulhat az 5G-s kereskedelmi szolgáltatás.

Három magyarországi mobilszolgáltató összesen mintegy 128,5 milliárd forintért licitált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön megtartott frekvenciaértékesítési eljárásán, melynek eredményeként összesen több száz MHz-nyi spektrum használati jogához jutottak hozzá a nyertesek, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország. Az újonnan megszerzett spektrumokat a cégek elsősorban 5G-s kereskedelmi szolgáltatásokhoz fogják használni, amint erre lehetőségük lesz.

JÓVAL A KIKIÁLTÁSI ÁR FELETT

Az NMHH azután döntött arról, hogy az aukciót jelen helyzetben is lebonyolítja, hogy a 700, a 2100 és a 3600 MHz-es sávok értékesítésre kerülő blokkjaira leadott ajánlatok március 11-i bontásakor kiderült, hogy a kereslet nagyobb a kínálatnál, vagyis az állam az eredeti, mintegy 84 milliárd forintos kikiáltási árhoz képest jelentős többletbevételre számíthat. Végül így is lett, a három nyilvántartásba vett licitáló a kikiáltási ár mintegy másfélszeresét fizette ki az árverésen úgy, hogy az eredeti ajánlati csomagban szereplő 2600 MHz-es sáv felkínált blokkjai nem kellettek senkinek.

5g_szektor_voda
5G-s szektor a Vodafone egyik budapesti állomásán (Fotó: HWSW)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A csütörtöki árverést kedden egy próbaárverés előzte meg, majd ma, a járványügyi helyzetre tekintettel mindeddig példátlan biztonsági óvintézkedések mellett tartották meg a licitálást. A hatóság az eredeti dokumentációban foglaltaktól eltérve - szintén a kialakult helyzetből adódóan - többnapos licitkör helyett egyetlen nap alatt bonyolította le az árverést, melyen a résztvevők védőfelszerelést viseltek, valamint szigorú egészségügyi felügyelet mellett lehettek jelen.

A március 26-i árverésen

  • a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el, összesen 54,24 milliárd forintért,
  • a Vodafone a 700 MHz-es sávban szintén kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban pedig 50 MHz-et szerzett, és mindezért 38,65 milliárd forintot fizetett, míg
  • a Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-hez jutott hozzá, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel. A cég a három résztvevő közül egyedüliként nem közölte, mennyit fizet a spektrumért, de a végeredmény és a másik két szolgáltató tájékoztatása alapján kiszámolható, hogy a Telenor összességében mintegy 35,61 milliárd forintért licitált.

Az aukció eredményét röviden elemezve jól látható, hogy a legnagyobb hazai mobilcég, a Magyar Telekom biztosra ment, és mélyen a zsebébe nyúlt annak érdekében, hogy lehetőleg minden értékes sávban minél több spektrumhoz jusson.

A Vodafone helyzete speciálisnak tekinthető, hiszen a cég egy 2016-os értékesítés eljáráson már elvitt 60 MHz-nyi spektrumot a 3,6 GHz-es úttörő 5G sávban, így a most szerzett 50 MHz-cel már összesen 110 MHz-cel rendelkezik ebben a sávban. Érdekesség, hogy a Telekom és a Vodafone az elnyert 700 MHz-es blokkokért szinte fillérre ugyanannyit, 26 milliárd forintot fizetett.

Némileg meglepő eredménnyel licitált az aukción a Telenor Magyarország, melyben tavaly ősz óta 25%-os tulajdonrészt birtokol a magyar állam. A PPF Csoport többségi tulajdonában lévő szolgáltató számára kedvezőtlen fordulat, hogy a legértékesebb, 700 MHz-es sávban mindkét versenytárs rálicitált, 2100 MHz-es spektrumhoz pedig egyáltalán nem jutott hozzá.

Cserébe az aukció lezárásával a Telenornak lehet a legnagyobb spektrumkapacitása a 3,6 GHz-es sávban, melyet feltételezhető, hogy a cég a jelenlegi helyzetében - vezetékes szolgáltatása nem lévén - leginkább fix (vezetékes) hálózatokat kiváltó vezeték nélküli hozzáférési hálózat kiépítésére és üzemeltetésére használ majd fel.

RÉGI-ÚJ BESZÁLLÍTÓK

A három nyertes szolgáltató közül mindegyik üzemeltet már 5G-s teszthálózatokat, sőt, a Vodafone-nak működik egy 34 állomásból álló kereskedelmi hálózata is Budapesten tavaly október óta. A cégeknél most megindulhat, vagy inkább lezárulhat a beszállítói tendereztetés a kereskedelmi 5G-s hálózatok kiépítésére, ugyanakkor borítékolható, hogy mindegyik operátor megmarad a jelenlegi beszállítópartnernél pusztán kompatibilitási okokból.

Fontos, hogy a most megszerzett spektrumkészletből a 700 MHz-es blokkokat csak szeptembertől vehetik használatba az operátorok, azt követően, hogy az Antenna Hungária az érintett sávokban lekapcsolja a digitális földfelszíni tévéadást sugárzó multiplexeit. A most megszerzett blokkokat 15 évig használhatják a szolgáltatók, mely egy alkalommal, öt évvel meghosszabbítható, vagyis a lejárat legkésőbb 2040-ben lesz esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.