Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 14. 12:03

Biztonságosabb lesz a Google Meet

Bejelentkezés nélkül nem lehet majd meetingekhez csatlakozni az oktatási célú csomagokban.

Szigorúbb biztonsági megkötéseket vezet be videomeeting szolgáltatásában a Google, hogy elejét vegye a "zoombombinghoz" hasonló problémáknak. A frissen bejelentett változtatások értelmében a cég erősen korlátozza az anonim felhasználók csatlakozását az egyes videobeszélgetésekhez oktatási célú csomagjaiban.

A lépéssel azok a felhasználók, akik nincsenek bejelentkezve Google fiókjukba, nem kapcsolódhatnak be a G Suite for Education, illetve a G Suite Enterprise for Education licenccel rendelkező felhasználók által létrehozott meetingekbe. A résztvevők így publikus linket sem oszthatnak meg az online beszélgetésekhez történő csatlakozásra. A tiltás alapértelmezetten aktív, ugyanakkor a meetingek adminisztrátorainak lehetőségük van annak kikapcsolását kérni a Google-től a G Suite ügyfélszolgálatán keresztül.  A szigorított védelmet a cég már több lépcsőben elkezdte aktiválni a szolgáltatásban, annak globális élésedése várhatóan bő két hetet vesz majd igénybe.

googmeetilll

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A zoombombing kifejezés idén év elején vált ismertté, az elsősorban a jelenség nevét is adó Zoom videomeeting szolgáltatásban okozott fejfájást a felhasználóknak. A zoombombing "támadások" során egy-egy videobeszélgetésbe idegenek anonim módon, hívatlanul csatlakoztak be, és oda nem illő tartalmakkal árasztották el az adott meetinget. A Zoom esetében ez kifejezetten könnyű volt, miután a szolgáltatás véletlenszerűen generált azonosítóit megtippelve illetéktelenek néhány próbálkozással becsatlakozhattak random meetingekbe.

A Google Meet esetében már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, ugyanakkor hívások résztvevői itt is megoszthattak nyilvános linkeket az anonim csatlakozáshoz, amit több, a koronavírus-járvány alatt a távoktatáshoz a Google platformját használó iskola diákjai tréfaként meg is tettek. A Google-nek is időszerű volt tehát a szigorúbb védelem bevezetése - időközben persze az említett Zoom is sokat javított szolgáltatása biztonságán.

a címlapról