Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 6. 09:45

Újabb védvonalakat húz fel szolgáltatásában a Zoom

Kötelező lesz a meetingek jelszavas védelme az ingyenes fiókoknál, és a csatlakozók adminisztrátori jóváhagyását is alapértelmezetten bekapcsolja a cég.

Nagy erőkkel igyekszik biztonságosabbá tenni szolgáltatását a Zoom, a vállalat új biztonsági funkciókat vezet be, amelyek várhatóan még ezen a héten elérhetővé válnak a videochat alkalmazásban.

A cég néhány hiányosságot már korábban foltozott, az egyes videohívások adminisztrátorainak így például már lehetőségük van kikapcsolni az adott meetinghez tartozó, a csatlakozáshoz szükséges ID-ket, hogy megakadályozzák az illetéktelen felhasználók bekapcsolódását. A "zoombombingként" is ismert jelenség korábban nem kis fejfájást okozott a cégnek és felhasználóinak, miután sokan a meetingek azonosítóit megtippelve, véletlenszerű beszélgetésekhez csatlakoztak, amelyeket aztán oda nem illő tartalmakkal árasztottak el. Miután a szolgáltatást a távoktatáshoz számos iskola is használja, ez különösen nagy biztonsági kockázatot jelentett.

zoom01

Május 9-től a Zoom tovább erősíti védvonalait, és az ingyenes fiókoknál minden videomeeting esetében megköveteli majd a jelszavas belépés használatát, ezzel akkor is meggátolva a kéretlen csatlakozást, ha az adott meeting azonosítója aktív, és az illetéktelen felhasználó ismeri is azt. Az ingyenes felhasználóknál továbbá a várakozószobákat is alapértelmezetten bekapcsolja a cég, így az adminisztrátoroknak lehetőségük lesz egyenként, előre jóváhagyni az egyes felhasználók csatlakozását az adott híváshoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megerősített biztonsági funkciók hiánypótló megoldások a szolgáltatásban, amelyek segíthetnek visszaállítani a cég az elmúlt hetekben erősen megkopott hírnevét. Ehhez ugyanakkor még hosszú út áll a Zoom előtt, főként miután a biztonsági problémák mellett kommunikációja is bőven hagy kivetnivalót maga után: nemrég a cég hamisan állította, hogy 300 millió napi aktív felhasználóbázissal rendelkezik, botrányai hajnalán pedig arról beszélt, a szolgáltatás végpontok közötti titkosítást használ - ami szintén nem volt igaz.

Saját fiaskói mellett a cégnek az egyre erősebb versenytársakkal is meg kell küzdenie: a Microsoft Teams már 75 millió napi aktív felhasználónál jár, ahhoz a redmondi óriás ráadásul tempósan adja ki az új funkciókat, a napokban például a szöveges chatszobák maximális létszámát 100-ról 250 főre növelte. Ezzel párhuzamosan a Google Meetbe már napi 3 millió felhasználó regisztrál, a szolgáltatást pedig a vállalat nemrég ingyenesen használhatóvá tette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról