Szerző: Hlács Ferenc

2020. április 30. 09:30

Ingyenessé teszi Meet videokonferencia-alkalmazását a Google

A napi 3 millió felhasználóval hízó szolgáltatás szeptember végéig időkorlát nélkül, díjtalanul használható.

Mindenki számára ingyenessé teszi Meet videokonferencia-alkalmazását a Google. Az eddig a G Suite felhasználók számára igénybe vehető, prémium alkalmazás több lépcsőben válik díjmentessé, várhatóan május első felében. Ezzel a Meet használhatához mindössze egy Google fiókra lesz szükség.

A Google a lépéssel a COVID-19 járvány miatt a videobeszélgetésekre rohamosan növekvő igényt igyekszik kiszolgálni, amelyet saját termékein is érez: csak a Meet napi összesített felhasználási ideje harmincszorosára nőtt, áprilisban már naponta 3 milliárd percet töltenek a felhasználók a szolgáltatásban videomeetingekben - a Meet új felhasználóinak száma pedig napi 3 millióval növekszik. Múlt héten továbbá az egy napra jutó videomeeting-résztvevők száma átlépte a 100 milliót.

googmeetill

Miután a néhány héttel ezelőtt még "Google Hangouts Meet" néven ismert szolgáltatás eddig kifejezetten a vállalati szegmenst célozta, a biztonságra is kiemelt figyelmet kellett fordít, hiszen ügyfelei között egészségügyi, kormányzati szereplők is ott vannak. A szolgáltatásban lehetőség van az egyes meetingek szervezőinek némítani, vagy akár eltávolítani egyes résztvevőket, a Google továbbá nem teszi lehetővé az anonim részvételt a videochatekben.

A cég szerint az meetingekhez tartozó belépési kódok megfelelően összetettek ahhoz, hogy a brute-force támadásoknak ellenálljanak, a videokonferenciák anyagát továbbá a vállalat adatátvitel és a Google Drive-on történő tárolás közben is titkosítja - noha végpontok közötti titkosítást nem ad a meetingek során. A cég azt is siet kiemelni, hogy a Meet felhasználói adatait nem alkalmazza hirdetések targetálásához, illetve külső feleknek sem értékesíti. Most mindez ingyenesen is használhatóvá válik, akár a Meet androidos vagy iOS-es alkalmazásán vagy a meet.google.com webes felületen keresztül. Az ingyenes konstrukcióban a Google 60 perces időkorlátot vezet be - de csak szeptember végétől.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezek mellett a Google kisebb csoportok, szervezetek számára egy új konstrukciót is elindít, G Suite Essentials néven. Ez utóbbi a cég olyan alapvető szolgáltatásait tartalmazza, mint a Drive, a Docs, Sheets és a Slides, illetve a Meet, amelynek fejlettebb funkcióihoz is hozzáférést biztosít, beleértve a meetingekhez kapcsolódó bejelentkezési telefonszámok biztosítását és az online találkozók rögzítésének lehetőségét is. A G Suit Essentials szeptember 30-ig ugyancsak ingyenesen használható. A már meglévő G Suite ügyfelek szeptember végéig szintén díjmentesen vehetik igénybe a Meet kiterjedtebb funkciópalettáját, illetve élő streamet doménjükön belül akár 100 ezer nézőnek is közvetíthetnek.

A Google is igyekszik tehát learatni a koronavírus járvány miatt eddig soha nem látott mértékben szárnyaló videokonferencia-piac babérjait, és minél több felhasználót platformjára csábítani. Noha a vállalat látványos felhasználószám-növekedésről számolt be, így sem lesz könnyű tartania a tempót a biztonsági fiaskói dacára továbbra is hasító Zoommal, vagy épp a szegmensben ugyancsak sikersztorinak számító Microsoft Teamsszel.

a címlapról