Szerző: Koi Tamás

2020. július 1. 13:00

Nem kell egyenként engedélyeztetni az 5G-s mikrocellákat

Hosszadalmas és bonyolult hatósági engedélyeztetési folyamat nélkül állíthatók majd üzembe az Európai Unióban azok az 5G-s antennák, melyek a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban működhetnek majd a jövőben. Az eszközöknek és a telepítésnek cserébe szigorú univerzális feltételrendszernek kell megfelelniük, melynek kereteit most határozta meg az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság tegnap kiadott keretszabályozása révén jelentős könnyítést kaphatnak a nemzetközösség tagállamaiban működő mobilszolgáltatók és más, frekvencialicenccel rendelkező szervezetek, melyek 5G-s hálózatukat a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban (is) kívánják üzemeltetni. Ebben a sávban egymáshoz rendkívül közel lévő pontok köthetők össze vezeték nélkül, ráadásul sokszor rálátás is szükséges az antennákra - ezek elhelyezése és kialakítása kapcsán hozott egyértelmű, univerzális szabályrendszert most az unió végrehajtó szerve.

A mikrocellákhoz használt antennarendszerek fizikai és technikai paramétereinek pontos meghatározása két fontos célt szolgál. Egyrészt mivel ezeket az antennákat sűrűn kell elhelyezni a megfelelő lefedettség eléréséhez, ezért a lehető legkevésbé szabad csak kitűnniük a környezetből. Az egységes előírások emellett meghatározzák a kisméretű antennák maximális áramfogyasztását és elektromágneses sugárzását. 

small_cell_5g

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Utóbbit úgy lőtték be, hogy egy 5G-s mikrocella antennája a jelenleg közterületre vagy egyéb helyszínekre (például gyáregységekbe) kihelyezett kül- és beltéri Wi-Fi rendszerekhez képest kisebb sugárzást bocsássanak ki. A Bizottság közleményében hozzáteszi, a mikrocellákhoz tartozó antennák elektromágneses sugárzása jóval az alatt az EU-s határérték alatt marad, mely egyébként is az ötvened része annak a sugárzási szintnek, mely képes bármilyen hatást gyakorolni az emberi szervezetre.

Az infrastruktúra-tulajdonosok számára kifejezetten jó hír lehet, hogy a mikrocellák telepítésével kapcsolatos adminisztratív terhek jelentősen csökkenhetnek cserébe. Így a hagyományos bázisállomásoknál megszokott hosszadalmas és helyszíntől függően rendkívül körülményes engedélyeztetési eljárást megspórolhatják majd azoknál az 5G-s mikrocelláknál, melyek műszaki paramétereiket és az installációt tekintve teljesítik a Bizottság előírásait.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 04:56

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.