:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 1. 13:00

Nem kell egyenként engedélyeztetni az 5G-s mikrocellákat

Hosszadalmas és bonyolult hatósági engedélyeztetési folyamat nélkül állíthatók majd üzembe az Európai Unióban azok az 5G-s antennák, melyek a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban működhetnek majd a jövőben. Az eszközöknek és a telepítésnek cserébe szigorú univerzális feltételrendszernek kell megfelelniük, melynek kereteit most határozta meg az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság tegnap kiadott keretszabályozása révén jelentős könnyítést kaphatnak a nemzetközösség tagállamaiban működő mobilszolgáltatók és más, frekvencialicenccel rendelkező szervezetek, melyek 5G-s hálózatukat a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban (is) kívánják üzemeltetni. Ebben a sávban egymáshoz rendkívül közel lévő pontok köthetők össze vezeték nélkül, ráadásul sokszor rálátás is szükséges az antennákra - ezek elhelyezése és kialakítása kapcsán hozott egyértelmű, univerzális szabályrendszert most az unió végrehajtó szerve.

A mikrocellákhoz használt antennarendszerek fizikai és technikai paramétereinek pontos meghatározása két fontos célt szolgál. Egyrészt mivel ezeket az antennákat sűrűn kell elhelyezni a megfelelő lefedettség eléréséhez, ezért a lehető legkevésbé szabad csak kitűnniük a környezetből. Az egységes előírások emellett meghatározzák a kisméretű antennák maximális áramfogyasztását és elektromágneses sugárzását. 

small_cell_5g

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbit úgy lőtték be, hogy egy 5G-s mikrocella antennája a jelenleg közterületre vagy egyéb helyszínekre (például gyáregységekbe) kihelyezett kül- és beltéri Wi-Fi rendszerekhez képest kisebb sugárzást bocsássanak ki. A Bizottság közleményében hozzáteszi, a mikrocellákhoz tartozó antennák elektromágneses sugárzása jóval az alatt az EU-s határérték alatt marad, mely egyébként is az ötvened része annak a sugárzási szintnek, mely képes bármilyen hatást gyakorolni az emberi szervezetre.

Az infrastruktúra-tulajdonosok számára kifejezetten jó hír lehet, hogy a mikrocellák telepítésével kapcsolatos adminisztratív terhek jelentősen csökkenhetnek cserébe. Így a hagyományos bázisállomásoknál megszokott hosszadalmas és helyszíntől függően rendkívül körülményes engedélyeztetési eljárást megspórolhatják majd azoknál az 5G-s mikrocelláknál, melyek műszaki paramétereiket és az installációt tekintve teljesítik a Bizottság előírásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 05:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.