Szerző: Koi Tamás

2020. július 1. 13:00

Nem kell egyenként engedélyeztetni az 5G-s mikrocellákat

Hosszadalmas és bonyolult hatósági engedélyeztetési folyamat nélkül állíthatók majd üzembe az Európai Unióban azok az 5G-s antennák, melyek a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban működhetnek majd a jövőben. Az eszközöknek és a telepítésnek cserébe szigorú univerzális feltételrendszernek kell megfelelniük, melynek kereteit most határozta meg az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság tegnap kiadott keretszabályozása révén jelentős könnyítést kaphatnak a nemzetközösség tagállamaiban működő mobilszolgáltatók és más, frekvencialicenccel rendelkező szervezetek, melyek 5G-s hálózatukat a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban (is) kívánják üzemeltetni. Ebben a sávban egymáshoz rendkívül közel lévő pontok köthetők össze vezeték nélkül, ráadásul sokszor rálátás is szükséges az antennákra - ezek elhelyezése és kialakítása kapcsán hozott egyértelmű, univerzális szabályrendszert most az unió végrehajtó szerve.

A mikrocellákhoz használt antennarendszerek fizikai és technikai paramétereinek pontos meghatározása két fontos célt szolgál. Egyrészt mivel ezeket az antennákat sűrűn kell elhelyezni a megfelelő lefedettség eléréséhez, ezért a lehető legkevésbé szabad csak kitűnniük a környezetből. Az egységes előírások emellett meghatározzák a kisméretű antennák maximális áramfogyasztását és elektromágneses sugárzását. 

small_cell_5g

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Utóbbit úgy lőtték be, hogy egy 5G-s mikrocella antennája a jelenleg közterületre vagy egyéb helyszínekre (például gyáregységekbe) kihelyezett kül- és beltéri Wi-Fi rendszerekhez képest kisebb sugárzást bocsássanak ki. A Bizottság közleményében hozzáteszi, a mikrocellákhoz tartozó antennák elektromágneses sugárzása jóval az alatt az EU-s határérték alatt marad, mely egyébként is az ötvened része annak a sugárzási szintnek, mely képes bármilyen hatást gyakorolni az emberi szervezetre.

Az infrastruktúra-tulajdonosok számára kifejezetten jó hír lehet, hogy a mikrocellák telepítésével kapcsolatos adminisztratív terhek jelentősen csökkenhetnek cserébe. Így a hagyományos bázisállomásoknál megszokott hosszadalmas és helyszíntől függően rendkívül körülményes engedélyeztetési eljárást megspórolhatják majd azoknál az 5G-s mikrocelláknál, melyek műszaki paramétereiket és az installációt tekintve teljesítik a Bizottság előírásait.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.