:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 6. 09:00

Az 5G-vel aktivált koronavírus az egyik legveszélyesebb álhír

A koronavírus terjedése kapcsán számos álhír és összeesküvés-elmélet látott napvilágot az elmúlt hetekben, melyek közül az egyik legnépszerűbb, hogy az 5G-s mobilhálózatok, pontosabban az 5G-s adótornyok bekapcsolásával a kormányok, illetve különféle háttérhatalmak aktivizálták a halálos vírust. Ezek az álhírek azonban rendkívül veszélyessé tudnak válni ilyen helyzetben - derül ki egy friss brit példából.

Nagy-Brianniát súlyosan érintette az elmúlt hetekben, illetve érinti most is a koronavírus-világjárvány, miután a mediterrán országokban, így elsősorban Olaszországban és Spanyolországban tapasztaltak után az angol fertőzöttek, ezzel együtt a halálesetek száma is drasztikusan megnőtt. Egy ilyen krízishelyzet többnyire melegágya az álhíreknek vagy a különböző összeesküvés-elméleteknek - ezek közül az egyik, hazánkban is legnépszerűbb teória, hogy bizonyos háttérhatalmak saját gonosz terveik részeként arra használják az 5G-s hálózatokat, hogy aktivizálják a vírust.

Hogy az egyszerre kétségbeesett és hiszékeny emberekben egy ilyen elmélet milyen hatást tud kiváltani, arra jó példa egy múlt heti birminghami eset, amikor a tűzoltókat egy lángoló bázisállomáshoz riasztották. Az EE mobilszolgáltató állomásához a tűz eloltását követően kivonuló karbantartók a tűzoltók segítségével megállapították, hogy szándékos rongálás történt.

ee_5g_mast
az ee egyik 5g-s állomása (a megrongált tornyokonnem volt 5G-s antenna)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A birminghamihez kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint égett le egy torony az észak-angliai Merseyside-ban. A karbantartókat és az állomásokat üzemeltető csapatot országszerte több verbális és fizikai atrocitás érte az elmúlt napokban, rendszerint azt felhánytorgatva a szolgáltató vagy éppen az alvállalkozó szakembereinek, hogy ők is az emberek szisztematikus meggyilkolására játszanak.

Nagy-Britanniában a helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy a brit kabinet és a tisztifőorvos is megszólalt a témában, kiemelve, hogy az 5G-s hálózatok bekapcsolásáról és a koronavírus terjedéséről szóló, minden alapot nélkülöző álhírek nem csak egyszerűen kárt okoznak a mobilszolgáltatóknak, hanem mint ahogy azt az utóbbi napok példái is mutatják, a rongálások révén veszélyeztetik annak a kommunikációs csatornának a stabil működését, melyre most emberek millió vannak ráutalva világszerte.

Az ügy kapcsán a brit média- és hírközlésfelügyeleti hatóság, az Ofcom közölte, hogy részben a hasonló esetek visszaszorítása érdekében fokozottan szűri a különböző médiafelületeken megjelenő álhíreket, de a szabályozó dolgát jelentősen megnehezíti, hogy a hasonló álhírek és összeesküvés-elméletek főképp a közösségi médiában terjednek, melyre a hatóságoknak vajmi kevés ráhatásuk van. A közösségi szolgáltatások üzemeltetői és moderátorai pedig nem tudnak lépést tartani az újabbnál újabb források megjelenésével. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 06:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.