Szerző: Koi Tamás

2020. március 12. 14:57

Független ajánlás született az 5G-s eszközök sugárzásáról

Közel hétévnyi kutatómunka, illetve partnerszervezetekkel valamint az Európai Bizottsággal végzett egyeztetést követően frissítette a rádiófrekvenciás sugárzással kommunikáló eszközök sugárzási mutatóira vonatkozó ajánlását az ICNIRP független szakmai szervezet.

Hosszú évek kutatómunkáját követően teljesen új alapokon nyugvó ajánlást tett közzé a rádiófrekvenciás jelekkel kommunikáló berendezések sugárzási mutatóival kapcsolatban az ICNIRP (Nemzetközi bizottság a nem ionizáló sugárzások sugárvédelmére). A független szervezet egyebek mellett az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet kutatási anyagaira fogalmazta meg következtetéseit és nem kötelező érvényű ajánlásait, melynek egyik legfontosabb új eleme a 6 GHz feletti, vagy más néven milliméteres hullámhosszú frekvencián kommunikáló eszközökkel kapcsolatos megállapítások.

big_celltower

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az ICNIRP 2020-as ajánlásában mindenekelőtt leszögezi, hogy az új generációs mobilhálózatok - amennyiben az eszközök és a hálózati elemek paraméterei az új ajánlásoknak megfelelnek - semmilyen egészségügyi kockázatot nem rejtenek magukban. Az új ajánlások ugyanakkor már kifejezetten az ebben a tartományban üzemelő berendezésekre vonatkozóan is meghatároznak bizonyos kritériumokat, így többek közt azt, hogy a közvetlen besugárzás a test mely részét és mennyi ideig érintheti.

A szervezet mindemellett leszögezi, hogy a napjainkban induló, illetve az elmúlt hónapokban indult kereskedelmi 5G-s hálózatok jórészt eleve a 6 GHz alatti tartományban üzemelnek, működésük pedig sorozatos mérések és kutatások alapján nem okoz egészségkárosodást.

Az ICNIRP-től függetlenül nemrég méréseket végzett a szolgáltatók jelenlegi 5G-s hálózatainak sugárzási mutatóiról a brit hírközlésszabályozó szerv, az OFCOM, mely megállapította, hogy a zömében a 3,6 GHz-es frekvenciatartományban üzemelő 5G-s adótornyok sugárzása az egészségügyi határérték töredékének felel meg.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.