Szerző: Koi Tamás

2020. február 25. 12:00

Az 5G annyira rákkeltő, mint a savanyú uborka vagy a hintőpor

Újabb, valós körülmények között végzett mérés cáfolhat rá látványosan azokra a vélekedésekre, melyek szerint az 5G-s hálózatok rádiós elemei által kibocsátott sugárzás mindannyiunkkal végez, de legalábbis súlyos betegségeket okozhat.

Az 5G-s hálózatok kiépülését bizonyos körökben világszintű aggodalom kíséri, egyes vélekedések szerint ugyanis az újonnan üzembe állított antennák által kibocsátott sugárzás rendkívül egészségkárosító hatású. A téma olyannyira felkorbácsolta a kedélyeket, hogy idén már szervezetten, 25 országban - köztük Magyarországon -zajlottak egyszerre tüntetések az 5G-s bevezetések ellen. A brit hírközlésszabályozó szerv, az OFCOM legfrissebb mérései igyekeznek eloszlatni ezeket az aggodalmakat - legalábbis Nagy-Britanniában.

Az országban Európában elsők között, tavaly tavasszal indultak el a helyi szolgáltatók a kereskedelmi 5G-s hálózatokkal, ráadásul ugyanabban a spektrumtartományban, melyet az európai szabályozás az egyik meghatározó 5G-s úttörő sávnak tekint. Azóta számos más, uniós tagállamban élesbe álltak az első, éles kereskedelmi hálózatok, köztük Magyarországon is - itthon egyelőre túlnyomó részt Budapest belvárosára fókuszál a Vodafone 5G-hálózata, melyet a 3,6 GHz-es frekvenciatartományban üzemeltet a szolgáltató.

5g_protest
5G-s hálózatok ellen tüntetők Londonban

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A brit hírközlésszabályozó múlt héten tette közzé azokat a mérési eredményeket, melyek ebben a sávban zajlottak tíz angol városban, összesen tizenhat helyszínen mérve a elektromágneses sugárzás mértékét. Az OFCOM mérései szerint az 5G-s antennák körzetében az egészségügyi határérték töredéke volt mérhető, a legnagyobb mértékű sugárzás ennek a határnak csupán a 0,039%-át érte el az ICNIRP (Nemzetközi bizottság a nem ionizáló sugárzások sugárvédelmére) normarendszere alapján.

Az OFCOM egyébként 2003 óta végez hasonló méréseket, a mostani publikációt az indokolta, hogy a szervezet szerint az 5G-s hálózatok indulásával "megélénkült az érdeklődés" a lakosság részéről azok élettani, illetve potenciális káros hatásaival kapcsolatban. A brit hírközlésszabályozó ugyanakkor hozzáteszi, hogy az 5G-s hálózatok egyelőre korai kiépítési szakaszban járnak, ezért a méréseket újra és újra megismétlik majd a következő években.

A lakosság aggodalmát láthatóan a lokális vagy világszintű egészségügyi szervezetek által közzétett állásfoglalások sem oszlatják el. Az angol közegészségügyi szolgálat jelentése szerint az 5G-s hálózatok indulása ugyan valóban növeli a sugárzási kitettséget, de ez így is messze elmarad attól a szinttől, mely az állampolgárokra bármilyen konkrét veszélyt jelentene. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor minden, 30 kHz és 300 GHz közti rádiófrekvenciás sugárzást a "lehetséges karcinogén" hatású ágensekhez sorol, egy kategóriába a savanyított zöldséggel vagy a hintőporral.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.