Szerző: Koi Tamás

2020. február 25. 12:00

Az 5G annyira rákkeltő, mint a savanyú uborka vagy a hintőpor

Újabb, valós körülmények között végzett mérés cáfolhat rá látványosan azokra a vélekedésekre, melyek szerint az 5G-s hálózatok rádiós elemei által kibocsátott sugárzás mindannyiunkkal végez, de legalábbis súlyos betegségeket okozhat.

Az 5G-s hálózatok kiépülését bizonyos körökben világszintű aggodalom kíséri, egyes vélekedések szerint ugyanis az újonnan üzembe állított antennák által kibocsátott sugárzás rendkívül egészségkárosító hatású. A téma olyannyira felkorbácsolta a kedélyeket, hogy idén már szervezetten, 25 országban - köztük Magyarországon -zajlottak egyszerre tüntetések az 5G-s bevezetések ellen. A brit hírközlésszabályozó szerv, az OFCOM legfrissebb mérései igyekeznek eloszlatni ezeket az aggodalmakat - legalábbis Nagy-Britanniában.

Az országban Európában elsők között, tavaly tavasszal indultak el a helyi szolgáltatók a kereskedelmi 5G-s hálózatokkal, ráadásul ugyanabban a spektrumtartományban, melyet az európai szabályozás az egyik meghatározó 5G-s úttörő sávnak tekint. Azóta számos más, uniós tagállamban élesbe álltak az első, éles kereskedelmi hálózatok, köztük Magyarországon is - itthon egyelőre túlnyomó részt Budapest belvárosára fókuszál a Vodafone 5G-hálózata, melyet a 3,6 GHz-es frekvenciatartományban üzemeltet a szolgáltató.

5g_protest
5G-s hálózatok ellen tüntetők Londonban

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A brit hírközlésszabályozó múlt héten tette közzé azokat a mérési eredményeket, melyek ebben a sávban zajlottak tíz angol városban, összesen tizenhat helyszínen mérve a elektromágneses sugárzás mértékét. Az OFCOM mérései szerint az 5G-s antennák körzetében az egészségügyi határérték töredéke volt mérhető, a legnagyobb mértékű sugárzás ennek a határnak csupán a 0,039%-át érte el az ICNIRP (Nemzetközi bizottság a nem ionizáló sugárzások sugárvédelmére) normarendszere alapján.

Az OFCOM egyébként 2003 óta végez hasonló méréseket, a mostani publikációt az indokolta, hogy a szervezet szerint az 5G-s hálózatok indulásával "megélénkült az érdeklődés" a lakosság részéről azok élettani, illetve potenciális káros hatásaival kapcsolatban. A brit hírközlésszabályozó ugyanakkor hozzáteszi, hogy az 5G-s hálózatok egyelőre korai kiépítési szakaszban járnak, ezért a méréseket újra és újra megismétlik majd a következő években.

A lakosság aggodalmát láthatóan a lokális vagy világszintű egészségügyi szervezetek által közzétett állásfoglalások sem oszlatják el. Az angol közegészségügyi szolgálat jelentése szerint az 5G-s hálózatok indulása ugyan valóban növeli a sugárzási kitettséget, de ez így is messze elmarad attól a szinttől, mely az állampolgárokra bármilyen konkrét veszélyt jelentene. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor minden, 30 kHz és 300 GHz közti rádiófrekvenciás sugárzást a "lehetséges karcinogén" hatású ágensekhez sorol, egy kategóriába a savanyított zöldséggel vagy a hintőporral.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról