Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 20. 13:40

Komoly gyorsulást hoz az új SD 8.0 specifikáció

Közel 4 GB/s csúcssebességet produkálhatnak az új generációs memóriakártyák.

Új, SD 8.0 specifikációt jelentett be a memóriakártya-szabványokért felelős SD Association. Az SD Express kártyákat célzó technológia a jelenlegi verziónál közel négyszer gyorsabb adatátvitelt ígér, többek között a 8K videófelvételek és egyéb, nagy adatforgalommal járó műveletek előtt is utat nyitva.

Az új generációs SD Express kártyák továbbra is az NVMe Express protokollt használják, PCIe 4.0 interfésszel kombinálva. Az SD 8.0 specifikáció kétféle opciót is biztosít az adatátviteli sebesség terén: a megoldás használható kétsávos PCIe 3.0-ra, vagy egy PCIe 4.0-ra támaszkodva, itt közel 2 GB/s adatátviteli sebességet produkál, valamint két PCIe 4.0 sávval is bevethető, ebben az esetben az adott eszköz a 4 GB/s-t is megközelíti, csúcsértéke egész pontosan 3938 MB/s. Ez jókora előrelépés a korábbi generációkhoz viszonyítva, amelyek 985 MB/s csúcssebességre képesek.

sdill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egysávos PCIe 4.0-ra építő SD 8.0-s kártyák közel ugyanazt a fizikai kialakítást kapják, mint a korábbi, SD 7.0 specifikációnak megfelelő tárolók, azzal a különbséggel, hogy egy második érintkezősor is jut rájuk a fenti szabványok kiszolgálásához. A kétsávos variánsokra három érintkezősor kerül. A gyártók az SD Assosciation szerint egyszerűen átállhatnak a frissített specifikációkra, a kártyákkal ugyanis a létező tesztelőberendezések is változatlanul használhatók.

Az új kártyák egy sor új felhasználási mód előtt is kaput nyitnak, mint a "szuperlassított" videófelvételek, a RAW sorozatképek készítése, vagy 8K felbontású, illetve 360 fokos videórögzítés és -lejátszás. Az SD Express specifikáció SDHC, SDXC és SDUC memóriakártyákon is elérhető lesz, amelyek természetesen visszafelé kompatibilisek lesznek a korábbi olvasókkal.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról