Szerző: Koi Tamás

2020. május 5. 09:45

Közönséges notebookokra jöhet először a Windows 10X

Jelentős mértékben átformálódtak a felhasználói szokások a kétkijelzős eszközökre fejlesztett Windows 10X bejelentése óta, a Microsoft ezért úgy döntött, hogy az új rendszert a hagyományos formátumú PC-khez is kiadja.

Az elmúlt hónapokban jelentősen átalakuló felhasználói szokásokra és a változó igényekre válaszul hagyományos formátumú PC-kre, noteszgépekre is elérhetővé teszi a Microsoft a tavaly bejelentett, eredetileg kétkijelzős megoldásokhoz fejlesztett operációs rendszerét, a Windows 10X-et - jelentette be tegnap egy blogbejegyzésben Panos Panay, a redmondi cég illetékes vezetője. Az eredeti terveket azután írta felül a Microsoft, hogy a koronavírus világjárvány miatt a Windows operációs rendszert minden eddiginél több eszközön használja minden korábbinál több felhasználó.

A valóság persze ennél valamivel árnyaltabb. A tavaly bejelentett Windows 10X ugyanis eredendően kétkijelzős eszközökön debütált volna, a bejelentéskor szó sem volt arról, hogy az új rendszer hagyományos noteszgépekre vagy asztali PC-kre is rákerülhet.

windows10x_inhand

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Microsoft számára ugyanakkor komoly dilemmát jelent, hogy a kétkijelzős eszközök (mint pl. a tavaly októberben bejelentett Surface Neo) megjelenése mára teljesen bizonytalanná vált, így a cég jobb híján kénytelen volt a hagyományos megoldásokra fókuszálni a fejlesztés során - ezt a váltást a Windows 10X "flexibilis" felépítése támogatta.

Egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy az alapvetően az interfész tekintetében újragondolt Windows 10X milyen előnyökkel fog majd szolgálni egy hagyományos kialakítású PC felhasználója számára. Az egyszerűbb menüstruktúra és dizájn könnyebb használatot eredményezhet, emellett a Windows 10X erősebben épít a különböző felhőalapú megoldásokra és a konténerizációra, jobb/más többfeladatos kezelést ígér, ám hogy ez milyen formában testesülhet meg a hagyományos hardvereknél, azt egyelőre nem tudni.

Mint ahogy azt sem közölte még a Microsoft, hogy az új operációs rendszer pontosan mikor debütálhat az egykijelzős hardvereken - a részleteket alighanem az idén rendhagyó módon online rendezett, két hét múlva kezdődő Build konferencián árulja el a vállalat.

a címlapról