Szerző: Koi Tamás

2020. április 9. 09:15

Több mint 30 német cég jutott 5G-s spektrumlicenchez

November óta összesen 33 német cég kért és kapott frekvenciahasználati jogosultságot a helyi hírközlési hatóságtól abból a célból, hogy üzemeikben, telephelyeiken saját, privát 5G-s hálózatot építhessenek.

Igen élénk az érdeklődés a német nagyipari szereplők részéről azokra az 5G-s spektrumlicencekre, melyekre alapozva a cégek saját üzemterületeiken - jellemzően különféle gyárakban - privát 5G-s hálózatot építhetnek ki. Németország az uniós tagországok közül mindeddig egyedüliként adott lehetőséget arra, hogy a mobilszolgáltatók mellett más iparágakban működő cégek (vertikumok) is vásárolhassanak spektrumlicencet privát hálózatukhoz, ezzel hatékonyabbá, hosszabb távon olcsóbbá, nem utolsósorban pedig biztonságosabbá téve a termelést.

KIKERÜLTÉK AZ OPERÁTOROKAT

Az 5G-s licencekért jelentkező cégek közt autógyártók, kémiai üzemek és karbantartócégek egyaránt megtalálhatóak, így a német hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA) frekvencialicencet biztosított egyebek mellett a BMW AG-nek, a Robert Bosch GmbH-nak, a Volkswagen AG-nek, a BASF SE-nek vagy éppen a Deutsche Lufthansa AG-nek. A licencekért novemberben lehetett először jelentkezni, azóta 33 cég kért és kapott frekvenciahasználati engedélyt az illetékes hatóságtól Németországban.

lufthansa_technik
privát 5g-hálózaton keresztül zajló hajtóműdiagnosztizálás a lufthansa techniknél (fotó: Lufthansa)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A privát 5G-s hálózatok elsősorban a gyártásautomatizálás során jut kiemelt szerephez az érintett cégeknél, így a gyártósorok összehangolása és a robotok, valamint a komplexumokon belül közlekedő önvezető járművek vezérlése 5G-n keresztül jóval üzembiztosabb megoldásnak számít, mintha ugyanezt más vezeték nélküli technológiákkal végeznék az üzemeltetők. Az 5G bevezetésével a folyamatok a minimálisra csökkentett válaszidőnek köszönhetően szakértők egybehangzó véleménye szerint jóval gördülékenyebbé, olajozottabbá válhatnak.

A cégek számára három kiemelt versenyelőnyt is nyújt a privát 5G-s hálózat használata. A vállalatoknak egyrészt nem kell megvárniuk, mire a nagy, országos licenccel rendelkező mobilszolgáltatók kiépítik a körzetben a hálózatot, netán egyedi megállapodások szerint - kellően nagy partnernek - soron kívül biztosítanak hozzáférést.

Másrészt a privát hálózat mindig biztonságosabb lesz, mintha az operátorokon keresztül venne igénybe kapacitást a gyártó, mivel a licenctulajdonos azzal az eszközbeszállítóval dolgozik, akivel csak akar, illetve saját szakembereire bízhatja a hálózat konfigurációját, melyet teljes egészében saját igényeire szabhat.

Végül, de nem utolsósorban a privát 5G-s hálózatok esetén a vállalatoknak nem kell osztozniuk a sávszélességen más felhasználókkal, legyenek azok magánszemélyek vagy más céges ügyfelek. Erre a problémára ugyanakkor az 5G Standalone (SA) hálózatok már kézenfekvő megoldásként kínálják a network slicing (szeletelés) topológiát, ahol az operátor maghálózatában kvázi mini privát hálózatok hozhatók létre különböző felhasználási/felhasználói igények alapján.

A KATARZIS NÉLKÜLI AUKCIÓ

Nem véletlen, hogy Németországban az operátorok jogi úton próbálták elérni, hogy a BNetzA egyáltalán ne biztosítson spektrumot a vertikumoknak, végül nem jártak sikerrel. Ráadásul a német mobilpiacon tavaly nyáron lezajlott, maratoni hosszúságú árverés végén a három nagy piaci szereplő (Telekom Deutschland, Vodafone Deutschland, Telefónica Deutschland) egy új versenytársat (Drillisch Netz AG) is kapott a nyakába.

A négy német mobilpiaci szereplő a tavalyi árverés végén mintegy 6,6 milliárd euróért jutott hozzá az országos frekvencialicencekhez. A vertikumok az igényelt spektrumkapacitástól és a területi hatálytól függően 1000-től 1 millió euróig terjedő összeget fizettek a frekvencialicencekért a német államnak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.