Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 24. 15:40

A telkók nélkül is virágozhat az 5G-IoT

Iparági szereplők szerint rövid távon is óriási termelési jelentősége lehet majd az 5G-alapú IoT-hálózatoknak Európában - a növekedés motorját a német ipar jelenti majd.

A következő másfél évben jelentősen felgyorsulhat Európában az 5G-re épülő ipari hálózatok kiépülése - a Qualcomm szerint az újonnan kiosztott spektrumoknak köszönhetően bizonyos iparágak azonnali előnyeit élvezhetik majd annak, hogy a különböző gyártási és egyéb folyamatok során nagy számú eszközt és gépet lehet vezeték nélküli hálózatokba rendezni, ezzel támogatva többek közt a gyártásautomatizálást- és felügyeletet.

Egy mai, londoni rendezvényen a cég egyik illetékese közölte: a Qualcomm előrejelzései szerint 2035-re az 5G ipari felhasználásához kötődő globális termelés elérheti majd az 5 billió amerikai dollárt. A technológiát az iparági konszenzus szerint addigra egyebek mellett a gyártásban, a logisztikában, az építőiparban, a közműrendszereknél és a bányászatban egyaránt alkalmazzák majd.

bosch_factory
Gépek a BOsch homburgi üzemében (forrás: bosch)

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Európában a legnagyobb mértékben a hagyományosan erős német ipar profitálhat majd az 5G-s fejlesztésekből, nem csoda, hogy a kontinens legerősebb gazdasága külön utakon jár, már ami a hálózatok működéséhez elengedhetetlen spektrum allokációját illeti. A helyi hírközlési hatóság, a Bundesnetzagentur (BNetzA) idén már tartott egy 5G-s frekvenciaaukciót, melyen végül négy operátor nyert licencet (köztük egy új szereplő, a Drillisch Netz AG.

Az aukció sajátossága volt, hogy a német vezetés döntése alapján a 3,6 GHz-es úttörő 5G-sáv felső sávrészletét nem bocsátotta licitre a hatóság, azt kifejezetten a lokális iparági szereplők számára tartja fent, illetve értékesíti egy újabb eljárás keretein belül. Ezeket kifejezetten helyi, (nagy)ipari szereplők számára adják majd ki, akik privát célra használhatják az elnyert spektrumot. A lokális spektrumok iránt már most élénk az érdeklődés a helyi autóipar szereplői részéről, de a BASF és a Robert Bosch is jelezte korábban, hogy indulni fog az aukción.

A legtöbb piacon (köztük Magyarországon) ugyanakkor a teljes, szabad spektrumkapacitást országos használatra licencelik, köztes helyzet tapasztalható Ausztriában, ahol az idén lezajlott első 5G-s aukción szintén kaptak spektrumot lokális szereplők, de ezek jellemzően nem ipari termelésben érdekelt cégek, hanem helyi szolgáltatók voltak.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról