Szerző: Koi Tamás

2019. március 19. 12:30:00

Kemény feltételekkel juthatnak spektrumhoz a német mobilcégek

Az operátorok hiába próbálták elgáncsolni, mégis az eredeti feltételekkel indulhat Németországban az 5G-s spektrumaukció a mai nappal. A nyerteseknek komoly vállalásokat kell tenniük a frekvenciahasználati engedélyért cserébe.

Az eredeti terveknek megfelelően a mai nappal megnyitotta a szabad 5G-s spektrumlicencekre vonatkozó árverését a német hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA). A szervezet által korábban közzétett kiírásban foglalt nem vagyoni kötelezettségek miatt a három nagy helyi mobilszolgáltató, a Deutsche Telekom, a Vodafone Németország és a Telefonica Németország bíróságra ment, beadványukat azonban elutasították, így határidőre elindulhat az aukció Európa legnagyobb, legbefolyásosabb gazdaságában.

A német hírközlésszabályozó szerv aukcióján a 2 és a 3,4-3,7 GHz-es spektrumok összesen 41, 420 MHz széles blokkját bocsátják licitre, blokkonként 1,7 és 5 millió euró közti licitáron. A hatóság mai közleményében megerősítette, hogy az országos licencekért négy piaci szereplő indul, a jelenlegi hálózatüzemeltetők, a Telekom, a Vodafone és a Telefonica (O2) mellett egy új kihívó, a Drillisch Netz AG is spektrumlicenchez juthat. A német hatóság egyelőre nem bocsátja a licitre a második digitális hozadéksávot, illetve a 3,7-3,8 GHz-es, valamint a 26 GHz-es sáv szabad vagy a jövőben felszabaduló blokkjait.

forest_cell

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A kiírásból már korábban kiderült, hogy a nyertesek nem sokáig ülhetnek a babérjaikon az eredményhirdetést követően. A BNetzA a kiírás dokumentációban szigorú feltételeket rögzített a résztvevőknek mind a hálózatkiépítési ütemet mind a lefedettséget illetően. Ennek megfelelően 2022. végére minden német tartományban a háztartások 98%-as számára elérhetővé kell tenni legalább 100 Mbps névleges letöltési sávszélességet biztosító internetkapcsolatot, emellett a már működő szolgáltatóknak a meglévő állomásaikon túl országosan legalább 1000 5G-s és 500 egyéb technológiájú állomást kell létesíteniük ugyanerre a határidőre. A minimum lefedettségi követelmények nem vonatkoznak az esetleges új piaci belépőre.

A kötelező vállalások a három inkumbens szereplő szerint ugyanakkor túl nagy terhet rónak a piac régi szereplőire, a Telekom, a Vodafone és a Telefonica ezért bíróságon támadta meg a kiírásban szereplő feltételeket. A beadványt azonban elutasította a Kölni Közigazgatási Bíróság, az operátoroknak ezzel nem sikerült elérniük, hogy az aukció lebonyolítását felfüggessze a hatóság.

A mostani liciten országos licenceket szerezhetnek a résztvevők, elsősorban mobilpiaci szereplők, a BNetzA ugyanakkor már korábban bejelentette, hogy az év második felében újabb aukciót indít a 3,7-3,8 GHz-es spektrum szabad blokkjaira. Ezeket kifejezetten helyi, (nagy)ipari szereplők számára adják majd ki, akik privát célra használhatják az elnyert spektrumot. A lokális spektrumok iránt már most élénk az érdeklődés a helyi autóipar szereplői részéről, de a BASF és a Robert Bosch is jelezte korábban, hogy indulni fog az aukción.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 10:48

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.