Szerző: Habók Lilla

2020. január 31. 13:06

Komposztáló startupban a jövő?

Kilenc startup mutatkozott be a január 30-án tartott Design Terminal Demo Day-en egy látványos rendezvény keretében, ahonnan végül egy komposztáló megoldás és egy innovatív biciklitároló távozott díjakkal.

Idén is látványos műsorral egybekötött esten mutatta be a Design Terminal a 2019-es mentorprogramjának szereplőit. A programba tavaly összesen 98 jelentkező érkezett 16 országból, amelyek közül végül 9 startup került be, hogy részt vegyen a 12 hetes mentoráláson. A Budapest Music Centerben tegnap este megtartott Demo Day a program záró rendezvénye volt, ahol a startupok képviselői pár perces beszédekben ismertették terméküket, versenytársaikat, jövőbeli terveiket és a bevonni tervezett összegeket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A közel száz startup közül a Design Terminal azokat a jelentkezőket választotta, ahol megfelelő csapatot, profitábilis termékötletet és egy hellyel-közzel már elkészült terméket látott. Bár a szempontok között egyáltalán nem szerepelt, de szembetűnő volt a sportolással és fenntarthatósággal kapcsolatos startupok megnövekedett aránya akár a tavalyi Demo Day szereplőihez képest - végül a díjazottak is ebből a körből kerültek ki.

Milyen volt ma a komposztod?

A legtöbbet a három hónap alatt a Compocity fejlődött a mentorok értékelése szerint, amely a lakáson belüli komposztálást igyekszik elősegíteni egy erre tervezett beltéri eszközzel, és egyúttal a folyamattal kapcsolatos ismeretterjesztést végez. A megoldás része egy automatizált, önfenntartó rendszer, amely „nem igényel napi törődést”, miközben a mikroorganizmusok segítségével az ételmaradékokat pár héten belül komposzttá alakítja – legyen szó akár sajtról, húsról vagy halról. A biológiai lebontást elősegítő kapszulán keresztül a folyamat 8-szor gyorsabb a kukacokkal támogatott módszernél a bemutató leírás szerint. Ha a kapszula megtelt, akkor pedig a kész komposzt már mehet is a talajra.

compocity_belteri_komposztalas

Magához az eszközhöz egy mobilalkalmazás kapcsolódik, amelyen követhető a feldolgozás folyamata, és az aktuális komposzt minősége is. Egyúttal az app játékos módon, kitüntetésekkel igyekszik megtanítani a komposztálást (mit lehet, mit nem) és a fenntartható működés ismérveit a felhasználóknak. A célközönség első körben éppen ezért egy hazai oktatási intézmény, ahol közösségi támogatás keretében, 2020 első negyedévében pilot projekt is indul. A továbbiakban a startup a közösségekre és a zöld területekkel is rendelkező vállalatokra szeretne fókuszálni, így az üzleti modell validálását követően, 2020 második negyedévében megnyitná a projektet a befektetők felé, majd év végére szeretne az európai piacra lépni – mondta el beszédében Pancsa Emese, a Compocity ügyvezetője.

Okostároló biciklilopás ellen

A közönségdíjat ezúttal a városi technológia (urban tech) kategóriába tartozó BLOCK vitte el, amelynek alapítócége (AviBike Kft.) a városi kerékpáros közlekedés népszerűsítését és a kerékpárlopások megszüntetését tűzte ki céljaként. A startup első terméke egy kerékpártároló állomás, hogy a biciklistáknak ne kelljen nehéz lakatot cipelniük, és közben biztonságban is tudják kerékpárjukat. A célpiacot pedig természetesen a tárolóknak otthont adó helyek jelentenék, amelyek pénzért tudják kiadni a biciklistáknak a biztonságos helyeket, például bevásárlóközpontok, szupermarketek, ingatlanfejlesztő- és üzemeltető társaságok, önkormányzatok, oktatási intézmények és közlekedési közszolgáltatók lennének.

Az üzleti modell szerint tehát a startup kerékpártároló állomásokat ad el és lízingel az említett intézményeknek, pluszban a parkolási díjakból és reklámokból is keletkeznek bevételei. A cég eddig 12 millió forint tőkét vont be egy kockázati tőkebefektetőtől és Európai uniós forrásból termékfejlesztésre, de további 45 millió forintra lenne szüksége a függetlenedéshez és a folytatáshoz.

A mentorprogramba bekerült startupok nagy részére igaz, hogy a termék első változata már kialakult, de a startupoknak nagy segítséget jelent a programban az üzleti modell finomítása, piacismeret szerzése, parnterkapcsolatok kialakítása, és adott esetben lehetséges befektetők megismerése. A startupok a Demo Day-re is úgy érkeztek, hogy reményeik szerint itt találják majd meg következő befektetőjüket. A záróprogram lebonyolításával együtt megnyílt a jelentkezés a 2020-as tavaszi mentorprogramba.

a címlapról