Szerző: Habók Lilla

2020. január 7. 09:00

A helyi videók 60 százaléka globálisan fogy YouTube-on

Változott a divat, a kereskedelem és a fenntarthatóság iránti érdeklődés is az utóbbi pár évben, amit a YouTube pár videós nézettségi adattal szemléltet.

Érdekes trendváltozásokra hívja fel a figyelmet a YouTube 2019-es összefoglaló bejegyzésében, amelyeket a videós platform adataival is alátámaszt. Önmagában ugyanis nem túl meglepő, hogy a lokális tartalmak globális elérhetősége változásokat jelent a felhasználók életében, de a trend kifejezése adatokkal már egy fokkal érdekesebb. A YouTube saját kutatása szerint az Amerikában a szolgáltatásba felöltött, ruházati témájú videóinak 60 százalékát a felhasználók más országokból tekintik meg. Ugyanez a helyzet a Google-ből indított kereséseknél is, legalábbis divat témában - mutat rá egy korábbi közlemény. Amerikában a keresők főleg a kimonók iránt érdeklődtek, míg a britek indiai khadi és a franciák sari viseletetre kerestek. Az indiai felhasználók ezzel szemben a crop top lehenga (vagyis a rövid trikó és hosszú szoknya kombinációja) divatot szeretnék követni.

ytfas

Visszatérve a videókra, az élőközvetítések szerepe is jelentősen nőtt az utóbbi időben, mivel ezen keresztül a világ bármely pontjáról valós időben megtekinthetnek a felhasználók egy eseményt. Valószínűleg ennek következménye, hogy a YouTube száz legnézettebb videójából több mint 60 az elmúlt két évben került fel az oldalra. Így például a top tíz legnézettebb élőközvetítés közé tartozik a SpaceX Falcon Heavy rakétájának kilövése, valamint Harry herceg esküvője.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szűk értelemben vett divaton kívül további érdekes trend a vásárlói szokások változása, melynek során a videók nem csak egy adott termék kiválasztásában játszanak szerepet - a Google 2018-as globális kutatása szerint a vásárlók 55 százaléka rákeres Google-ben és YouTube-on is a termékre döntés előtt. Ezenkívül viszont a felhasználók jelentős része szórakozási célból is néz vásárlási videókat, mint például a videobloggerek különböző "haul" (milyen ruhákat / könyveket / egyéb terméket vettem?) bemutatóit, de a kihívások, valamint legjobb és legrosszabb helyek bemutatása is ide tartozik. 2016 és 2018 között az amerikaiak vásárláshoz kapcsolódó videófogyasztása az ötszörösére nőtt.

Végül a YouTube harmadik trendként megjegyzi, hogy a fenntarthatósághoz kapcsolódó tartalmak nézettsége is jelentősen nőtt 2019-ben. Ez viszont nem csak a klímatüntetések közvetítései iránti érdeklődés növekedését jelenti, hanem a kereskedőkre is hatással van a kulturális és viselkedési változások miatt. A nézők jobban érdeklődnek mit tehetnek a környezetükért, ami a videós megtekintéseikből is látszik.

Sokkal felkapottabbak lettek az utóbbi időben a tiszta szépítőszerek (clean beauty), vagyis amelyek nem károsak az egészségre. Továbbá megnőtt az érdeklődés a fenntartható címkével ellátott bevásárlós (haul) videók iránt. 2018-ra az előző évhez képest közel triplájára nőtt a fenntartható címkével ellátott videófeltöltések száma és 13-szor annyian nézték meg ezeket a videókat mint 2017-ben. A YouTube az összeállítással elsősorban a kereskedők figyelmét igyekezett felhívni a változásokra, de általában véve is érdekes, milyen trendeket lát a Google a videós számadatok mögé.

a címlapról