Előretekintés: mit várunk 2020-ban?

Belenéztünk a varázsgömbbe, és ismét merész vagy kevésbé merész prognózisokat hoztunk a rendelkezésünkre álló információk alapján. Izgalmas lesz majd visszanézni év végén, hogy mi teljesül elképzeléseink közül.

ELKÉPESZTŐ APPLE REKORD JÖN

Bár már a tavalyi harmadik negyedévben is egy minden korábbit felülmúló bevételről adott hírt az Apple, az idei nyári-őszi három hónap még ennél is sokkal erősebb lesz. A cupertinói vállalat 2020-ra pletykált termékpalettáját tekintve jó esély van rá, hogy az idei harmadik negyedévben eléri a 70 milliárdot az Apple forgalma, amely bő 9 százalékkal haladná meg a rekordnak számító tavalyi három hónapot. Az utolsó negyedévben könnyedén 90 milliárd fölé repülhet a bevétel, prognózisunk szerint már inkább közelebb a 100-hoz (95+), bár ez majd csak 2021 februárjában derülhet ki.

financials-2019-10-3-2

Mindezt az idei felhozatalra alapozza a HWSW. Bár az év elejére csendesen indul, hisz márciusra csak az új olcsó iPhone-t, illetve talán a frissített iPad Prókat várhatja a piac, szeptemberben borítékolhatóan befutnak az első 5G-s Apple csúcstelefonok. Iparági pletykák szerint ősz elején további három új készüléket mutat majd be az Apple, amelyek között már lesz notch nélküli is, kijelző mögé épített ujjlenyomat-olvasóval. A csúcskategóriás készülékek kezdőára várhatóan 1000 dollár fölé csúszik majd be, amely ugyanakkor nem vet gátat az eladásoknak. 2021 elejéig várhatóan így is sem tud majd eleget szállítani első 5G-s termékeiből az Apple.

ÚJ ERŐRE KAP A VR

A VR piaca nem hozott akkora robbanást mint eleinte arra sokan számítottak, ami egyrészt a headsetek és az azok használatához szükséges, izmos PC-k borsos árának, másrészt a tartalmak hiányának volt köszönhető. Mára mindkét probléma enyhült, a VR címek már közepesen erős játékos PC-kkel is megmozdíthatók, és a tartalmakból is egyre nagyobb a választék, jövőre olyan címek VR kiadásai is megjelennek majd, mint a Half-Life, Medal of Honor, illetve az Iron Man VR érkezése is 2020-ban várható.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Eközben a vezérlési módszerek is egyre kifinomultabbak és természetesebbek lesznek, elég az idén májusban debütált Valve Indexre gondolni, amely kontrollerei mellett az egyes ujjak mozgását is képes követni. Mindeközben a szegmensnek továbbra is stabil hátteret adnak a nagyvállalati ügyfelek, akik továbbra is szívesen fektetnek VR eszközökbe a dolgozók betanítására vagy épp tervezési vagy demonstrációs feladatokra.

HAJTOGATÓS HAJRÁ

A hajtogatható okostelefonok tovább szaporodnak a piacon, a tabletté alakítható modellek mellett több, az idén novemberben bemutatkozott Moto Razrhoz hasonló, “flip” telefon is feltűnik majd a mezőnyben. Utóbbiak a csúcskategória mellett középszintű hardverrel is egyre inkább elérhetők lesznek, persze továbbra is rendkívül borsos ár mellett, még ha kicsit olcsóbban is mint a táblagéppé hajtható társaik. Ennek köszönhetően fősodorbeli termékké jövőre sem válnak majd a hajtogatható telefonok, a gyártók mindenesetre értékes tapasztalatokat gyűjtenek majd a technológiáról.

motor_rzr

Ez óhatatlanul hoz majd magával egy-két a fájdalmas bakit is, a hajtogatható panelek gyermekbetegségeiből 2020-ban sem sikerül majd teljesen kigyógyulni, nem lenne meglepő ha több “gyűrött”, vagy akár a szolgálatot teljesen felmondó panel is felbukkannak az egyes típusoknál. A termékkategória ezzel együtt jövőre szerves részévé válik az okostelefon-piacnak.

BEGYÚJTJA A RAKÉTÁKAT A VODAFONE

Idén májusban lesz két éve, hogy az angol Vodafone Csoport megegyezett az amerikai Liberty Global kábelszolgáltatóval arról, hogy a brit cég megveszi az amerikai vállalatcsoport több európai érdekeltségét, köztük a UPC Magyarországot. Az akvizíciót tavaly nyáron hagyták jóvá uniós szinten, ezt követően indulhatott el a tényleges akvizíciós folyamat. Ennek részeként a UPC-vel kiegészült Vodafone egyike lesz azon két cégnek hazánkban, melyek egy kézből tudnak vezetékes- és mobiltávközlési szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinek.

Az integrációból fakadó előnyöket már a tavalyi második félévben megtapasztalhatták egyes előfizetők, illetve az is nyilvánvalóvá vált, hogy a UPC márkanévnek rövidesen mennie kell, innentől kezdve pedig új lehetőségek - és kihívások - nyílnak meg a marketingkommunikáció és termékfejlesztés előtt. Miután 2020-ban a UPC márkanév eltűnik, a Vodafone integrált szolgáltatóként új fokozatba kapcsolhat, és minden eddiginél keményebb ellenfél válik majd belőle, ami már idén jelentkezni fog elsősorban a mobilpiacon, ahol a Telekom ugyan továbbra is messze a távolban vitorlázik, a Telenort viszont be fogja érni, és meg is előzi a szolgáltató.

EGYRE INKÁBB RÁFANYALODIK A BÉRGYÁRTÓKRA AZ INTEL

Bár a 14 nanométeres kapacitásgondok az év második felére végre megoldódhatnak, ettől még nem lélegezhet fel az Intel. A több éves csúszásban lévő 10 nanométer kihozatala és teljesítménye továbbra is messze van az áhítottól. Mindeközben a konkurensek már javában a TSMC második generációs 7 nanométerét ízlelgetik, amelyre építve legkésőbb az idei év második felében beindulhat a tömegtermelés. Bár az Apple és a Huawei mobilos alkalmazásprocesszorai nem jelentenek közvetlen konkurenciát az Intelnek, ezek újabb generációját már 5 nanométeren gyártják majd, az erre épülő első termékek pedig már idén ősszel piacra kerülhetnek.

intel_mask

Egyelőre tehát nem látszik, hogy az Intel hogyan dolgozná le technológiai hátrányát a következő pár évben. (A TSMC 5 nanométeréhez hasonló paraméterekkel rendelkező 7 nanométeres csíkszélességét 2021 végére ígéri az Intel.) Mindez pedig egyre nagyobb versenyhátrányt jelent majd a chipgyártó termékeinek, amely miatt egyes húzótermékeket (CPU-k és/vagy GPU-k) a Samsung vagy a TSMC gyárthat, már 2020-ban. Bob Swan, az Intel elnök-vezérigazgatója a legutóbbi negyedéves konferenciabeszélgetésen elhintette, hogy bár gőzerővel dolgoznak a hátrány lefaragásán, nyitottak a bérgyártók felé, amennyiben segítségükkel sikerül jelentősen növelni termékeik versenyképességét, illetve partnereik elégedettségét.

ZÁPOROZNAK A REKORDBÜNTETÉSEK

A Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-ben összességében több milliárd forintnyi büntetést szabott ki nem jogerősen távközlési és IT-cégekre, főként a versenyhatóság aktivizálta magát az év második felében e tekintetben.

Kétségtelen, hogy a két hivatal eddigi bírságolási határozatainak eddig nem volt különösebben nagy visszatartó ereje, ez azonban az előző év végi tapasztalatok alapján 2020-ban változhat: az eddigi, legfeljebb néhány tíz- vagy százmilliós büntetések után a cégeknek hozzá kell majd szokniuk ahhoz, hogy egy-egy durvább (vagy akár kevésbé durvább) jogsértés után milliárdos bírságokat kell fizetniük. Ezzel Magyarország egyébként nem válik kirívóan szigorú EU-s tagállammá, a környező országok némelyikében, vagy Nyugat-Európában egyáltalán nem szokatlanok a hasonló összegű pénzbírságok.

2020-ban emellett megjelenhetnek az első, komolyabb, hazai bírságok itthon is a GDPR-hez köthető jogsértések miatt, miután az implementálásra biztosított türelmi idő idénre minden tekintetben lejár.

a címlapról