Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 20. 14:48

Saját operációs rendszert fejleszt a Facebook

A rendszer VR szemüvegeket és okoskijelzőket céloz, a cég igyekszik függetlenedni az Androidtól.

Komoly erőfeszítéseket tesz a Google-től való függetlenedésre a Facebook, a vállalat A The Information beszámolója szerint már saját operációs rendszer fejlesztésén dolgozik, hogy lecserélhesse az Androidot VR headsetein, okoskijelzőin és egyéb, készülőben lévő eszközein. A fejlesztéseket ráadásul Mark Lucovsky vezeti, aki annak idején a Windows NT készítői között is ott volt.

Jelenleg a közösségi óriás önállóan használható Oculus VR headsetjei, illetve a Portal okoskijelzők is Androidot használnak, pontosabban annak egy a cég igényeihez szabott verzióját. Ennek megfelelően a rendszerért felelős Google döntései a Facebook hardvereire is hatással vannak, amit a cég mindenképpen ki akar küszöbölni, legalábbis a későbbiekben megjelenő termékei esetében. Ezek között ráadásul egészen új eszközök is feltűnhetnek, a cég a fentiek mellett ugyanis egy AR headseten is dolgozik, Orion kódnév alatt, amely a The Verge szerint akár már 2023-ban napvilágot láthat - fej-fej mellett az Apple, régóta pletykált AR szemüvegével.

zoculus

Az idei év során a Facebook már többször egyértelművé tette, hogy ahol csak lehet saját kezébe venné a gyeplőt: a cég áprilisban hivatalosan is megerősítette, hogy már dolgozik egy AI virtuális asszisztensen Portal és Oculus termékeire, sőt arra vonatkozó pletykák is felröppentek, hogy a vállalat egyedi chipeket is fejleszt. Ezeket a törekvéseket erősíti meg a saját rendszer létrehozása is, amellyel bár a cég nagy fába vágja a fejszéjét, cserébe azt az utolsó szögig saját ízléséhez szabhatja. A rendszerről a vállalat egyelőre nem közölt részleteket, mindössze annyit tudni, hogy a Lucovsky vezette csapat nulláról építi azt fel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalatnak már volt egy hasonló kezdeményezése, 2013-ban a HTC-vel együttműködve dobott piacra okostelefont, egy forkolt Andorid verzióval a fedélzetén, amelyet a Facebook Home felhasználói felület mögé költöztetett. A HTC First névre hallgató készülékkel bevezetett koncepció ugyanakkor távolról sem bizonyult népszerűnek, az eszköz nem érte meg a második generációt - és a Facebook Home is gyorsan nyugdíjba vonult.

A jelenlegi helyzet persze ettől számottevően különbözik, hiszen teljes mértékben saját rendszerről van szó, amely ráadásul nem is okostelefonokon fut majd. A megoldással a cég nagy mértékben az AR és VR kezdeményezésit igyekszik majd megtámogatni, amelyekhez az utóbbi időben rendkívül komoly erőforrásokat allokált. A TechCrunch szerint az AR/VR divízió épp most költözik új irodába Kaliforniában: a több mint 71 ezer négyzetméteres létesítményben mintegy 4 ezer alkalmazott dolgozik majd. A későbbiekben a vállalat az irodát a tervei szerint a vásárlók előtt is megnyitja majd, akik kipróbálhatják és meg is vehetik majd a Facebook hardvertermékeit.

a címlapról