Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 17. 11:16

Elveszíthetik a Play Store-t a Törökországban megjelenő androidos telefonok

Egymásnak feszült a Google és a török versenyhatóság, az androidos okostelefonok alapértelmezett keresőjének ügyében.

Nem kapnak hozzáférést a Google szolgáltatásokhoz a Törökországban újonnan piacra dobott androidos okostelefonok a Google és a török versenyhatóság csörtéjét követően - számolt be a Reuters. A hatóság az alapértelmezett keresőmotor-váltás lehetőségének hiánya miatt vette célkeresztbe a vállalatot.

A keresőóriás és a török hatóság csatája még 2017-ben indult, a rivális Yandex keresőtől érkezett panasz alapján. A vizsgálatot követően tavaly szeptemberben a felügyelet 17,4 millió dollárra büntette a Google-t arra hivatkozva, hogy az versenyszabályokat sértett szoftvereivel - és fél évet adott a vállalatnak, hogy szolgáltatását a hatályos törvényekhez igazítsa.

Az ügy aztán egészen idén őszig húzódott, pontot ugyanakkor továbbra sem tudtak tenni a végére a felek, november 7-én a versenyügyi hatóság úgy határozott, bár a Google eszközölt néhány módosítást a partnereivel kötött megállapodásokban, azok továbbra sem voltak kielégítők - elsősorban amiatt, mert továbbra sem tett lehetővé a telefonokon az alapértelmezett keresőmotor átállítására vonatkozó opciót.

andrgoog

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google a hatóság lépésére válaszul bejelentette, partnereivel nem tud majd új készülékek kiadásában együttműködni a török piacon. A lépés a felhasználók már meglévő okostelefonjai kapcsán nem hoz változást, azok továbbra is változatlanul használhatók maradnak, a Google szolgáltatásokkal együtt, illetve ugyanez vonatkozik az országban jelenleg kapható modellekre is. A döntés értelmében ugyanakkor az újonnan piacra kerülő telefonokon már nem lehetnek jelen a Google szolgáltatásai, beleértve az előre telepített alkalmazásokat, mint a Gmail vagy a Google Drive - és persze magát a Google Play Store alkalmazásboltot is.

A Reuters szerint a hatóság döntése értelmében a Google-nek naponta bevételeinek 0,05 százalékát kell kicsengetnie büntetésként, amíg a hatóság követeléseinek meg nem tud felelni. A Google-nek hatvan napja van fellebbezni, amivel jó eséllyel élni is fog: a cég arról nyilatkozott, "együtt dolgozik a hatóságokkal" a probléma megoldása érdekében, és reményei szerint hamarosan lezárhatják az ügyet, amely mind a török felhasználók, mind a helyi fejlesztők életét megnehezíti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról