Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 8. 14:43

Visszatér és megújul az asztali OneNote

A Microsoft kiterjeszti a OneNote 2016 támogatását és új funkciókat is ígér - egyebek mellett a Fluid Framework felé is nyit a jegyzetapp.

Kiteregette a OneNote-tal kapcsolatos új terveit a Microsoft, a cég népszerű jegyzetalkalmazása nem csak visszatér eredeti asztali formájában, de alapos átalakulás elé is néz.

A vállalat az eredeti asztali OneNote alkalmazás kezét egy időre elengedte, az nem kapott frissítést az Office 2019 érkezésével sem, a cég helyette az UWP verziót javasolta Windows 10 alatt. A hét elején azonban a jegyzetapp sorsa fordulatot vett, a cég bejelentette, kiterjeszti a OneNote 2016 támogatását, így az jelen állás szerint egészen 2025. október közepéig tart majd - sőt a szoftvert a cég sötét megjelenítési móddal is megtoldotta. A lépésből egyértelmű, hogy a felhasználók továbbra is erősen a szoftver hagyományos verzióját preferálják az UWP-s variáns helyett.

A OneNote újdonságai azonban nem merülnek ki ennyiben, a Microsoftnak nagy tervei vannak a szoftverrel. Ahogy a cég az Ignite konferencián tartott előadásában beszámolt róla, újra egységesíti az alkalmazás kódbázisát, azaz az immár "legacy" címkés 2016-os kódbázisba olvasztja az eddigi UWP-s fejlesztéseket is.

onenotedark

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft ígérete szerint az összegyúrt kódbázissal a következő másfél év során több új funkció is érkezik majd a szoftverbe, kezdve a modern szinkronizációs háttérrel, így a OneNote-ban készített notebookok gyorsabban lesznek szinkronizálhatók a különböző eszközök között. A OneNote továbbá Microsoft Search integrációt is kap majd, a jegyzeteken belüli kereséshez, illetve új, meetingeket célzó jegyzetfunkciók is érkeznek az alkalmazása. A cég emellett a Tasks és a To Do appokkal is integrálja majd a OneNote-ot, valamint a kisegítő funkciókon is csiszol majd - illetve a jegyzetelőfelület kapcsán is ráncfelvarrásokat ígér.

Szintén fontos újítás, hogy a OneNote is bekerül a vállalat a napokban bejelentett Fluid Framewrok keretrendszerébe, így a jegyzetek számos más alkalmazáson belül is feltűnhetnek majd. A cég mindezt előzetes verzióban valamikor a jövő év folyamán teszi elérhetővé. A OneNote ráncba szedésével ugyanakkor a vállalat nem segít áttekinthetőbbé tenni az alkalmazás helyzetét Windowson, az asztali verzió mellett ugyanis továbbra is megmarad a különálló, UWP-s verzió is. A cég mindenesetre ismét az asztali variánst kezeli majd elsődlegesként, az 2020. márciusától a Microsoft 365 előfizetésekkel is automatikusan települ majd a Windows felhasználók számára.

a címlapról