Szerző: Koi Tamás

2019. november 7. 14:51

200 millió 5G-s telefon fogyhat jövőre

Nagyságrendileg kétszázmillió 5G-s okostelefon értékesítésével számol 2020-ra a világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Qualcomm. A cég számos készülékbe szállít majd 5G-s modemeket, többek közt várhatóan a következő generációs iPhone-ba is.

Jövőre jelentős mennyiségű, nagyságrendileg 200 millió 5G-képes okostelefon értékesítésével számol a világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Qualcomm. A cég szerdán közzétett prognózisában azzal számol, hogy a mobilhálózatok jövőre esedékes, kiterjedt generációváltása révén a közép- és felsőkategóriában egyaránt elterjednek az 5G-képes modemek.

A Qualcommnál - mely az említett 5G-képes modemek tervezésében és gyártásában élen jár - úgy látják, hogy 2020-ban alapvetően a tavaszi és az őszi időszakban várható inflexiós pont az 5G-penetrációt illetően. Tavasszal a barcelonai Mobile World Congressen beharangozott 5G-képes készülékek egész serege kerülhet majd piacra, míg év végén további csúcskészülékekből érkezhet 5G-s variáns.

qc_x55_modem

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A rejtélyes megfogalmazásból nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a gyártó ez esetben nyilvánvalóan a következő generációs iPhone-ra utal, melyhez a korábban kiszivárgott pletykák szerint a Qualcomm szállítja az 5G-s modemet. A tervezőcég X55-ös fejlesztése a piac első olyan chipje, amely az 5G mellett a 4G, 3G, illetve 2G támogatással is rendelkezik. A modemet gyakorlatilag az összes szabványosított technológiára felkészítette a Qualcomm, beleértve a milliméteres hullámhosszú (mmWave) kapcsolatot is. Az X55 mindhárom licencelt frekvenciatartományt támogatva, 26 és 28 GHz mellett a 39 GHz-es sávban is képes kommunikálni a modem. Ezek közül 26 GHz-es tartomány támogatása emelendő ki, az Európai Unió országaiban erre építenek majd a szolgáltatók.

Elemzőcégek korábban a chipgyártó most közölt számához képest lényegesen szerényebb előrejelzést adtak az 5G-képes okostelefonok 2020-as eladási számait illetően: az IDC például 123,5 millió készülékkel számolt, a Goldman Sachs pedig 120 millióval, a Qualcomm prognózisa ugyanakkor szakértők szerint így is helytálló lehet, már csak azért is, mivel a gyártónak mostanra már tudnia kell, mekkora megrendelési volumennel kell számolnia jövőre. 5G-s chipeket ezzel együtt természetesen nem kizárólag a Qualcomm gyárt, a cég mögött ott sorakoznak a riválisok, többek közt a MediaTek, a Samsung vagy éppen a Huawei.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról