Szerző: Asztalos Olivér

2019. szeptember 6. 14:24

Integrált 5G modemet hoz a Huawei új csúcsprocesszora

Menetrendszerűen mutatta be legújabb okostelefonos csúcsprocesszorát a Huawei szárnyai alá tartozó HiSilicon. A legújabb alkalmazásprocesszorral az abszolút csúcskategóriát célozza a Huawei, ahol jelenleg olyan chipek húzódnak, mint a Snapdragon 855 vagy az Exynos 9825.

A Kirin 990 elsősorban grafikában, illetve gépi tanulásos művelet-végrehajtásban hozhat előrelépést az előd 980-hoz képest. Emellett a rádiós modem környékén eszközölt érdemi fejlesztést a tervezőcég, a Kirin 990 ugyanis rendhagyó módon két verzióban érkezik, melyek közül az egyik integrált 5G modemet tartalmaz.

Processzormagok terén nem hozott jelentős változást az idei fejlesztés, amely a 980-nál látottakhoz hasonlóan Cortex-A76 és Cortex-A55-ös egységekre épít. Bár a magok típusa és száma nem változott, az elrendezésüket és egy főbb paraméterüket módosította a HiSilicon. A korábbi négyes A76-os csoportot a tervezőcég két-két magra bontotta. Az egyik kettős 2,86 GHz-en, a másik pedig 2,36 (a 4G-s chipnél 2,09 GHz-en) jár, melynek hála bizonyos munkafolyamatoknál úgy nőhet a teljesítmény, hogy közben az akkus üzemidő szempontjából kritikus fogyasztás csökken. A kifejezetten alacsony terheltségű, illetve üresjárati üzemhez maradt meg a négy Cortex-A55-ös magcsoport, melynek órajele az 5G-s verziónál 1,95, a 4G-snél pedig 1,86 GHz.

kirin_cpucores

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A GPU háza táján nagyobb változások történtek. Az elődnél látott Mali G76MP10-et a tervezőcég a G76MP16 típusjelölésű grafikus egységre cserélte. Ez 60 százalékos előrelépést jelent a végrehajtóegységek számát tekintve, a G76MP16 ugyanis 16 végrehajtót tartalmaz. A Huawei szerint ezzel úgy sikerült jelentősen növelni a megjelenítés tempóját, hogy közben a fogyasztás nem ugrott meg számottevően. A cég állítja, ennek hála a Kirin 990 lepipálja a Snapdragon 855-öt, melynél 6 százalékkal gyorsabb és 20 százalékkal hatékonyabb. Mindez nagyobb lapkát eredményez, vagyis a kedvezőbb számokért cserébe többe kerül a chip gyártása.

A CPU és a GPU mellett a harmadik nagy egység, az NPU, azaz a mesterséges intelligenciás műveletek gyorsításához beépített fixfunkciós egység is komoly változtatásokon esett át. Míg a Kirin 970-be és 980-ba a kínai Cambricon Technologies szállította az áramkört, addig a 990-be már egy házon belül tervezett egység került. Ennek megfelelően az NPU a Da Vinci architektúrára épül, amelyre a Huawei dedikált, kifejezetten nagy teljesítményű gyorsítókat is bejelentett a közelmúltban. A processzormagok órajelén túl az NPU teljesítménye is eltérést jelent az 5G-s és 4G-s modellek között, hisz míg az előbbi 2+1 egységet (nagy+kis mag), addig utóbbi csak 1+1-et tartalmaz. Említésre érdemes az úgynevezett Tiny Core, amely egy kisebb, alacsony fogyasztásra kihegyezett mag, olyan egyszerűbb funkciókhoz, mint például a hangalapú bekapcsolás vagy a töltésoptimalizálás.

kirin_990_highl

Az egyes egységeket összekapcsoló DynamiQ DSU háza táján is történt változás, a tervezőcég ugyanis a konkurensekhez hasonlóan itt egy újabb gyorsítótárat helyezett el. A rendszerbusz és a memória közé beékelt, egyelőre ismeretlen kapacitású Smart Cache 15 százalékkal csökkentette az intenzív GPU-s végrehajtás memória-sávszélesség igényét, melynek hála 12 százalékkal csökkent a memória fogyasztása. A támogatott szabvány szempontjából nem történt változás, a chip mellé LPDDR4-4266 típusú DRAM-ot lehet társítani.

Végül, de nem utolsó sorban a modem. A Kirin 990 5G a hálózati szabvány SA (Standalone) és NSA (Non-Standalone) variánsát is támogatja, egyidőben 5G-s és 4G-s hálózaton is fent lehet a készülék, a Huawei ígérete szerint ráadásul az összes szabványosított frekvencián. Ezzel letöltéskor 2,3, feltöltéskor pedig 1,25 Gbps lehet az elérhető legmagasabb tempó, melynek maximalizáláshoz a gépi tanulást is beveti a rendszer. Az 5G-s Balong modem egyébként az elődökhöz hasonlóan a Tensilica DSP-jére épít, vagyis az integrált rádiós egység csak részben készül házon belül.

kirin_990

Érdekes részlet, hogy miközben az 5G-s Kirin 990 a TSMC legújabb 7+ nanométeres EUV eljárásával készül, addig a 4G-s a korábbi, első generációs 7 nanométerrel. Az 5G-s modem és a nagyobb NPU miatt a lapka 10,3 milliárd tranzisztort számlál, amely nagyjából 100 mm2 terület emészt fel. A 4G-s verzióhoz elég volt nagyjából 8 milliárd tranzisztor és 90 mm2 szilícium. Összevetés gyanánt a Kirin 980 6,9 milliárd tranzisztort tartalmaz 74 mm2 területen.

Mire képes?

Független mérési eredmények egyelőre nincsenek, így a Kirin 990 teljesítményét illetően jelenleg csak a Huawei számaira lehet építeni. Ezek alapján egyszálas végrehajtásnál 9, többszálasnál pedig 10 százalékos lehet a gyorsulás. A hatékonyság ennél lényegesen nagyobb mértékben, 12-35 százalékkal lehet jobb. A gépi tanulásos végrehajtást tekintve állítólag verhetetlen az új processzor, amely az előd, valamint a Snapdragon 855 és Exynos 9825 teljesítményénél egyaránt 2,5-ször jobb, illetve az Apple A12-t is közel ennyivel veri az új Kirin. Ez ugyanakkor a vásárlók számára kevésbé látványos különbségeket eredményezhet, legalábbis egyelőre.

A Kirin 990 piaci debütálása a Mate 30 és Mate 30 Pro készülékekkel várható szeptember 19-én. Bár a Huawei ezt egyelőre nem erősítette meg, de az 5G-s variáns valószínűleg csak a Pro modellbe, illetve a vállalat jövőben érkező további csúcskategóriás okostelefonjaiba kerülhet be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról