Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 21. 13:30

Leállítja a Linux on Dex fejlesztését a Samsung

A telefonokra asztali Linuxot ígérő megoldás kevesebb mint egy év után megy nyugdíjba.

Nem volt hosszú életű a Samsung Linux on Dex programja, a gyártó bejelentette, leállítja okostelefonokra szánt, asztali Linux felületének fejlesztést. A mindmáig béta címkés megoldás ezzel az első stabil verzióig sem jutott el.

A Samsung és a Canonical együttműködésével született Linux on Dex kezdeményezést a cég tavaly év végén jelentette be, annak segítségével pedig a felhasználók a megoldást támogató készülékeiket a gyártó Dex dokkolóihoz csatlakoztatva nem csak az ismert, asztali formába szabott Android felülethez férhettek hozzá, hanem egy teljes értékű, Ubuntu környezetet kaptak, néhány egyedi optimalizációval kiegészítve.

linuxondexx

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A megoldással kapcsolatos korai tapasztalatok, annak korlátai ellenére határozottan pozitívak voltak - úgy tűnik azonban mégsem eléggé, a vállalat ugyanis emailben tájékoztatta felhasználóit, hogy kevesebb mint egy évvel a rajt után leállítja a programot. A 9to5Google beszámolója szerint a Dexre szánt Ubuntu továbbra is használható marad, frissítéseket ugyanakkor sem az app, sem az adott Ubuntu kiadás nem kap majd - a megoldást támogató Samsung csúcskészülékek Android 10 béta frissítését követően pedig a funkcionalitás teljes mértékben eltűnik a telefonokról. Miután a cég már megkezdte a frissítések kiküldését ez a sokaknál valószínűleg már legfeljebb csak napok kérdése.

A vállalat megköszönte a támogatást a programban résztvevő felhasználóknak, arra azonban nem tért ki, miért döntött a Linux on Dex leállítása mellett. A GSMArena szerint elképzelhető, hogy a Samsung által használt emulációs megoldás valamilyen módon sértette a Google által az Android 10-zel bevezetett biztonsági irányelveket - igaz ezzel kapcsolatban egyelőre a Google sem nyilatkozott. A hagyományos Dex, vagyis a csatlakoztatott monitoron, egérrel-billentyűzettel igénybe vehető asztali felület változatlanul használható marad - persze utóbbi esetében továbbra is a telefonon is használt Android költözik új köntösbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról