Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 21. 13:30

Leállítja a Linux on Dex fejlesztését a Samsung

A telefonokra asztali Linuxot ígérő megoldás kevesebb mint egy év után megy nyugdíjba.

Nem volt hosszú életű a Samsung Linux on Dex programja, a gyártó bejelentette, leállítja okostelefonokra szánt, asztali Linux felületének fejlesztést. A mindmáig béta címkés megoldás ezzel az első stabil verzióig sem jutott el.

A Samsung és a Canonical együttműködésével született Linux on Dex kezdeményezést a cég tavaly év végén jelentette be, annak segítségével pedig a felhasználók a megoldást támogató készülékeiket a gyártó Dex dokkolóihoz csatlakoztatva nem csak az ismert, asztali formába szabott Android felülethez férhettek hozzá, hanem egy teljes értékű, Ubuntu környezetet kaptak, néhány egyedi optimalizációval kiegészítve.

linuxondexx

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A megoldással kapcsolatos korai tapasztalatok, annak korlátai ellenére határozottan pozitívak voltak - úgy tűnik azonban mégsem eléggé, a vállalat ugyanis emailben tájékoztatta felhasználóit, hogy kevesebb mint egy évvel a rajt után leállítja a programot. A 9to5Google beszámolója szerint a Dexre szánt Ubuntu továbbra is használható marad, frissítéseket ugyanakkor sem az app, sem az adott Ubuntu kiadás nem kap majd - a megoldást támogató Samsung csúcskészülékek Android 10 béta frissítését követően pedig a funkcionalitás teljes mértékben eltűnik a telefonokról. Miután a cég már megkezdte a frissítések kiküldését ez a sokaknál valószínűleg már legfeljebb csak napok kérdése.

A vállalat megköszönte a támogatást a programban résztvevő felhasználóknak, arra azonban nem tért ki, miért döntött a Linux on Dex leállítása mellett. A GSMArena szerint elképzelhető, hogy a Samsung által használt emulációs megoldás valamilyen módon sértette a Google által az Android 10-zel bevezetett biztonsági irányelveket - igaz ezzel kapcsolatban egyelőre a Google sem nyilatkozott. A hagyományos Dex, vagyis a csatlakoztatott monitoron, egérrel-billentyűzettel igénybe vehető asztali felület változatlanul használható marad - persze utóbbi esetében továbbra is a telefonon is használt Android költözik új köntösbe.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.