Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 16. 12:45

11 milliárd dollárt fektet QD-OLED panelekbe a Samsung

Nem csak jobb képminőséget, de lényegesen olcsóbb paneleket is ígér QD-OLED fejlesztésével a Samsung. A vállalat nagyban fogad a kijelzőtechnológiára, mellyel a következő évtizedben elárasztaná a piacot.

Óriási befektetéssel igyekszik növelni OLED-es pozícióját a Samsung. A dél-koreai vállalat bejelentése alapján 13,1 billió wonból (átszámítva nagyjából 11 milliárd dollárból) fejlesztenek különböző QD-OLED (Quantum Dot-OLED) paneleket, amelyek két üzemben készülnek majd. Mindkét gyáregység a dél-koreai Tangjongban létesül. Az elsőben már 2021-ben megkezdődhet a gyártás, a második üzem pedig a tervek szerint 2025-ig nyílik meg. A vállalat állítja, fejlesztése a jelenlegi OLED-eknél láthatóan jobb színminőséget nyújt majd, lényegesen alacsonyabb költségek mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung első körben az L8-as gyáregységét alakítja át, ahol jelenleg LCD panelek készülnek. Egy már létező üzem révén viszonylag gyorsan elkészülnek a munkálatok, a vállalat számításai szerint már 2021 első negyedévében legördülhetnek a gyártósorokról az első QD-OLED panelek. A Samsung elvárásai szerint az L8 havonta 30 000 darab panelt készíthet. A cég hosszabb távon azt tervezi, hogy az összes 8. generációs LCD üzemét QD-OLED termelésére állítja át, melynek hála havi 100 000 darab szubtrátum készülhetne.

led-panel

A quantum dot (kvantumpontos) technológia nem számít újnak a Samsung berkein belül, az LCD paneleknél évek óta jelen van a technológia. Az elnevezés egyébként nem marketingfogás, a nanokristályok fényemissziós képessége valóban kvantumfizikai alapokon nyugszik, azok úgynevezett sávrés energiájának függvénye. Utóbbi arányos a kristály méretének négyzetével - ebből adódóan, az adott quantum dot mérete határozza meg az általa sugárzott fény színét. Általánosságban elmondható, hogy a nanokristály növekedésével a kibocsátott fotonok energiája is növekszik - ezáltal pedig a létrejött fény színe is változik. A technológiának hála sokkal szélesebbre vehető a színskála, tehát javul a színhűség, amivel párhuzamosan a Samsung szerint egyszerűsíthető a gyártás, ez pedig végeredményben költségcsökkenéshez vezet.

A QD-OLED panel jelentősen felépítése eltér a manapság széles körben elterjedt WOLED-édtől. A 13 rétegű QD-OLED panel az úgynevezett OLED kibocsátó rétegre helyez egy kvantumpontos RGB színkonvertert (QDCC). Ez lényegesen egyszerűbb felépítést jelent az aktuálisan alkalmazott, jellemzően 22 rétegű OLED-ekhez képest, melynek hála töredékére csökkenhetnek a gyártási költségek. Iparági becslések szerint tömegtermelésben nagyjából 26 dollárba kerülhet majd egyetlen négyzetméter QD-OLED, szemben a jelenleg alkalmazott technológiával készülő OLED-ek 95 dolláros árával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról