Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 2. 09:00

A TSMC viszontperli a GlobalFoundriest

Az augusztus végén kirobbant szabadalomsértési ügy válaszlépése gyanánt viszont perli a TSMC a GlobalFoundriest.

A piacvezető tajvani bérgyártó bő két tucat szabadalmának megsértésével vádolja kaliforniai központú riválisát. A TSMC állítja, szellemi tulajdonát 40-től egészen a 12 nanométeres technológiákig bezárólag felhasználta a GlobalFoundries. Erre alapozva a tajvani vállalat azt szeretné elérni, hogy az illetékes bíróságok tiltsák meg az érintett szabadalmakat alkalmazó lapkák gyártását és forgalmazását. A TSMC az Egyesült Államokban, Németországban, illetve Szingapúrban is benyújtotta jogi keresetét, amely ezzel az alperes összes üzemét érinti, partnertől függetlenül.

A TSMC beadványa mintegy 25 szabadalmat sorol fel, amelyek többek között olyan technológiákat érintenek, mint a FinFET tranzisztorok kialakítása, a tranzisztorkapuk felépítése, vagy a kétmenetes levilágítás megvalósítása. A felperes szerint szellemi tulajdonát a GlobalFoundries 40, 28, 22, 14, valamint 12 nanométeres csíkszélessége is alkalmazza. A tajvani vállalat ezért riválisa gyártósorainak döntő többségét leállíttatná, amely mellé anyagi kártérítést is kérne. Az állítólagosan érintett eljárások sorát tekintve ez rendkívül komoly érvágást jelentene a GlobalFoundriesnek, illetve vásárlópartnereinek.

fab

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az első ütést ugyanakkor épp a jelenleg alperesként érintett GlobalFoundries vitte be riválisának. A kaliforniai központú bérgyártó még augusztus végén jelentette be, hogy perbe fogja a TSMC-t és annak 19 partnerét. A GloFo vádja szerint tajvani konkurense több szabadalmát is évek óta jogtalanul alkalmazza. A GlobalFoundries (hivatalosan) azt szeretné elérni, hogy a TSMC által gyártott chipek, illetve az arra épülő különféle termékek importját egyszerűen tiltsák be az Egyesült Államokban és Németországban. Ez azonban látszólag nem lesz annyira egyszerű, hisz szélsőséges esetben akár a háborút kirobbantó GloFo is vesztesként végezheti.

A TSMC már az ügy kirobbanása után közölte, hogy konkurense vádjai teljesen alaptalanok. A vállalat megjegyezte, hogy a félvezetőipari fejlődéshez évente több milliárd dollárt fektet be, amelynek egyik eredménye élvonalbeli 7 nanométeres gyártástechnológia, amelyre több millió darab termék épült. A TSMC továbbá mintegy 37 000 darabot számláló szabadalom portfóliójára is felhívta a figyelmet, amelynek egy részét az Egyesült Államokban jegyeztette be. A tajvani bérgyártó az elmúlt 3 évben rendre az top 10-ben volt az USA-ban jóváhagyott szabadalmak számát tekintve.

A szóban forgó két fél csatározása az AMD-nek is kellemetlen lehet, amely a piacon egyedüliként kínál a Zen 2-es processzorok formájában olyan termékeket, melyeken a GlobalFoundries és a TSMC üzemeiben készült lapkák egyaránt megtalálhatóak. A GloFo keresetéből vélhetően épp ezért maradt ki az AMD, amelyet ugyanakkor a TSMC keresete már érint, hisz a tajvani vállalat közvetlenül riválisát, nem pedig annak partnereit vette célba. Egy esetleges TSMC győzelem tehát rendkívül rosszul érintené az AMD-t, amely most vélhetően egy minél simább és gyorsabb kiegyezésben reménykedik bérgyártói között.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról