:

Szerző: HIRDETÉS

2019. szeptember 26. 15:00

Magas rendelkezésre állású komplett rendszer egyetlen szerver árából

Minden rendszergazda és ügyfél közös, jól felfogott érdeke egy olyan infrastruktúra kialakítása, melynek karbantartása minimális erőforrást igényel, miközben hosszútávon is megbízhatóan üzemel.

A Hardver meghibásodások azonban még a leggondosabban megtervezett rendszerben is előfordulhatnak. Ilyen esetekben a rendszergazda nyakába szakad a hibaelhárítás a rendszer esetleges újratelepítésétől az adatok visszaállításáig. Naprakész mentés esetén ez nem okoz problémát, a művelet azonban ekkor is munka- és időigényes, a kényszerű leállás pedig értékes munkaidő kiesést, ezzel pedig jelentős anyagi veszteséget okozhat a cégnek.

ha

A lehetséges problémára megoldást nyújthatnak a magas rendelkezésre állású rendszerek (HA, High Availability), amelyek a hardveres meghibásodások nagy része ellen nyújtanak védelmet. Az ilyen rendszerek kialakításához legalább 3 darab szerver szükséges, minimális méretű háttértárral, az adattárolás ugyanis nem itt valósul meg, csupán a saját operációs rendszert kell futtatni gépeken. Szükséges továbbá 1 darab storage, mellyel szemben alap elvárás, hogy legyen benne redundáns vezérlés és dupla tápegység. Ezek az eszközök már elég fejlettek ahhoz, hogy el se induljanak megfelelő típusú és mennyiségű HDD nélkül, így védve az adatvesztés elkerülését.

Az egyes kiszolgálók összekötését optikával a rézalapú hálózati switch-el célszerű összekötni, természetesen redundáns módon, vagyis 3 szerverhez 2 switch szükséges. Az összeállított rendszer folyamatosan figyeli a kiszolgálókat, amennyiben pedig valamilyen hibát érzékel, az érintett virtuális gépeket azonnal átköltözteti egy másik kiszolgálóra. Erőforrás kiosztásnál fontos, hogy akkor is maradjon elegendő, ha három helyett csak 2 darab szervernek kell kiszolgálnia a rendszereket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes CPU és memória kapacitásnak csak a kétharmad részét lehet teljesen kihasználni 3 darab szerver esetében.

Mi a helyzet a szoftverrel?

A lehetőségek tárháza nyitott, szóba kerülhet Microsoft, Proxmox, VMware, hogy csak a legismertebbeket említsük. Minden esetben érdemes figyelembe venni, hogy amit ki szeretnénk szolgálni melyik technológiát részesíti előnyben. Például ha Microsoft terminál szervert és Microsoft adatbázist futtatunk, akkor célszerű Microsoft Hyper-V-t használni. Amennyiben vegyesen vannak rendszereink és anyagilag belefér, akkor VMware, ha olcsóbb megoldást szeretnénk akkor Proxmoxot érdemes választani. Mindegyik rendszer esetében rendelkezésre áll egy jól használható vezérlő panel, ami nagy segítség a mindennapi adminisztrációban és természetesen mindegyikhez vásárolhatunk további kényelmi szolgáltatásokat.

A döntéselőkészítés

Amennyiben egy cég, illetve annak rendszergazdája új szerver beszerzése mellett dönt, úgy jellemzően kisebb a meghibásodás esélye, miközben ott vannak a garanciális szolgáltatások (3, 5, 7 év garancia; 4-24 órás helyszíni support). Egy magas rendelkezésre állású rendszer kialakítása azonban tetemes beruházást jelent új eszközökből, ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy lehet-e lényegesen olcsóbban, kiváló műszaki állapotú, illetve hasonló teljesítményű, használt szerverekből összeállítani a rendszer. A nyugati piacokon komolyan odafigyelnek az életciklus menedzsmentre, melynek hála megtehetik, hogy 2-3 évente újakra cserélik a különféle kiszolgálós eszközöket. A nagyvállalati hardvereket jellemzően kiváló minőségű komponensekből építették, ezért jóval tovább működőképesek maradnak, ami tökéletessé teszi őket egy magas rendelkezésre állású rendszer kialakítására.

serverelite

A Dell Authorized Partnernek minősülő ServerElite-nél egy alaposan átgondolt és átfogó folyamatot alakítottak ki ahhoz, hogy ügyfeleik részére a gyári állapothoz rendkívül közeli minőségű használt szervereket tudjanak biztosítani. Ennek egyik alappillére a garanciális szolgáltatás, amit úgy állítottak össze, hogy a használt szerver vásárlása és üzemeltetése ne csak a problémák megoldásáról szóljon, hanem egy olyan alternatíva legyen - mind a rendszergazdáknak mind a cégeknek - amely stabilan fenntartja a folyamatos üzembiztonságot. A meghibásodások ugyanakkor még így is elkerülhetetlenek, ezért választható a - gyártók által is biztosított - ServerElite 24 órán belüli helyszíni, vagy akár a 4 órás Pro-Support garanciális támogatás is.

Mennyibe kerül?

Magas rendelkezésre állású rendszer összeállítása új eszközökkel:

  • 3 darab, 2U magas rack, 2 darab 12 magos CPU, 128 GB memória, 1TB merevlemezzel, 3 év gyári garanciával nagyságrendileg nettó 11 millió forint
  • 1 darab, 2U magas rack storage dupla kontrollerrel, 22 TB merevlemezzel, 3 év gyári garanciával közel nettó 4,5 millió forint
  • 4 darab 24 portos 1Gb RJ-45 switch, 3 év gyári garanciával körülbelül nettó 400 ezer forint

Használt eszközökből:

  • 3 darab, 2U magas rack, 2 darab 12 magos CPU, 128 GB memória, 1TB merevlemezzel, 3 év ServerElite garanciával nagyságrendileg nettó 2,6 millió forint
  • 1 darab, 2U magas rack storage dupla kontrollerrel, 22 TB merevlemezzel, 3 év ServerElite garanciával nettó 1,5 millió forint
  • 4 darab 24 portos 1Gb RJ-45 switch, 3 év ServerElite garanciával körülbelül nettó 140 ezer forint

A fenti összehasonlítás egyértelműen mutatja, hogy használt eszközökből egy komplett, megbízható, üzembiztos HA rendszert lehet kialakítani mindössze 1 darab új szerver árából, hasonló garanciális szolgáltatások mellett. A ServerElite az új rendszere megtervezésében és kiépítésében egyaránt segítséget tud nyújtani.

[A ServerElite megbízásából készített fizetett anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 05:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.