Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 23. 16:56

Leomlott a hazai szerverpiac egyik tornya

Több mint 50 százalékkal kevesebb torony szerver fogyott az utolsó negyedévben, de a nagyobb vasak értékesítése kielégítő volt.

A tavalyi utolsó negyedévben is méreteset zakózott a hazai szerverpiac, igaz ez egyetlen, mind ez idáig igencsak népszerű típus mélyrepülésének tudható be. A Magyarországon hagyományosan erős torony kiszolgálók eladásai ugyanis 51 százalékos csökkenést mutattak az év utolsó negyedében, ami a teljes piacot is lehúzta, a leszállított kiszolgálók darabszáma ezért 23 százalékkal csökkent Q4-ben. A piac többi szegmensét jelentő igazi adatközponti vasak jobban szerepeltek. Bár a blade szerverek eladása stagnált (a 434 darab értékesített termék négy darabbal kevesebb a korábbinál), a szabványos rack kiszolgálók eladásai kellemes, 23 százalékos emelkedést produkáltak.

Utóbbiakból számszerűen 1844 darab kelt el, ami 346 darabbal múlta felül a 2015 végi adatot. A negatív összesített végeredményért felelős torony kiszolgálókból 1423 darabbal fogyott kevesebb, aminek a telített piac mellett az lehet az oka, hogy a jellemzően a belépő szintű (általában irodai NAS-ként használt) konfigurációk elfogytak a polcokról, a gyártók ugyanis előszeretettel használják fel piacszerzésre a legolcsóbb kiszolgálókat, amelyek emiatt csak ideig-óráig vannak a kínálatban, hogy feltornásszák az értékesített darabszámokat. A gyártói top 5-öt (betűrendben) a Dell-Fujitsu-HPE-Huawei-Lenovo fogat alkotja (részletesebb bontást a piackutató fizetős ügyfelei érhetnek el).

Tálas Ferenc, az IDC Hungary kutató-elemzője a HWSW kérdésére elmondta, hogy az utolsó negyedév erősödést mutatott, a lendület pedig a még jelenleg is tartó első negyedévben is megmaradni látszik, így a nagyjából egy hét múlva záruló év eleje pozitív mutatókat hozhat. A szakember hozzátette, hogy jelen állás szerint a 2017-es év is hasonló tendenciát mutathat majd, ugyanakkor hosszútávon már valószínűbb a csökkenés. Az IDC kutató-elemzője a bevételről is szót ejtett, Tálas szerint idén több nagy vas talál majd gazdára idehaza, miközben a DRAM és NAND chipek áremelkedések is begyűrűznek, ami összességében egy jól látható növekedést generálhat majd.

Hullámvölgyben Európa

Az IDC a magyarországi adatokkal egy időben az egész EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióra is közölte a számokat. Eszerint a piac 12,9 százalékkal zsugorodott bevételt tekintve, a 3,92 milliárd dolláros összbevétel 3,42 milliárdra esett vissza. A legnagyobb vesztes az IBM, a Nagy Kék szerveres eladásokból befolyt bevétele 33,7 százalékot zuhant, de a Lenovo sem lehet boldog a 18,9 százalékos zsugorodással, amely céget a HPE követi a nem túl előkelő listán, 11,9 százalékos visszaeséssel. Egyedül a Cisco produkált (alig látható) növekedést, a vállalat 2,8 százalékot javított, ami összességében még mindig egy szerény, 209 millió dolláros bevételt hozott.


Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A régióban az egyedi rack kiszolgálók zakóztak a legnagyobbat, a leszállított darabszám 38,1, a bevétel pedig 39,9 százalékot csökkent. A szabványos rack kiszolgálók mennyisége nem változott érdemben, ebből nagyjából 290 000 darab kelt el, miközben mainframe-ekből 21,9 százalékkal több talált gazdára, összesen 1706 darab kiszolgáló formájában.

a címlapról