Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 12. 14:53

Késve indulhat az aukció, bajban lehet a DIGI

Az eredeti tervek szerint másfél héten belül kezdetét kéne vegye a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-es frekvenciaértékesítési eljárásának érdemi része, a licitálás, ugyanakkor a mai napig nem tudni, kiket enged egyáltalán licitálni a szervezet.

Az eredeti kiírási dokumentáció szerint másfél héten belül - szeptember 23-án - az első helyszíni licitálási körrel kezdetét kéne vegye a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019-es frekvenciaértékesítési eljárása, egyelőre azonban az sem biztos, hogy kik adhatnak be licitet a hatóság által meghirdetett mintegy 400 MHz-nyi szabad spektrumra. Bár a kormányzati oldal részéről éppen a héten, az ITU World konferencián hangzott el, hogy az 5G-s szolgáltatások nyújtására (is) alkalmas spektrumok 15 évre szóló használati jogának odaítélésére vonatkozó eljárás októberben véget érhet, könnyen lehet, hogy kisebb csúszással zárul csak le az aukció.

Hiánypótlást kértek

A HWSW több, neve elhallgatását kérő bennfentes iparági forrástól is úgy értesült, hogy a hatóság legalább egy jelentkező pályázatának viszonylatában hiánypótlást rendelt el a pályázat alaki vagy tartalmi hiányosságai miatt. Az ilyen eljárások rendje szerint a jelentkezések bontása közjegyző jelenlétében történik, majd a benyújtott dokumentumok alaki és tartalmi érvényességi vizsgálatára kerül sor, és ha szükséges, a hatóság hiánypótlást rendel el. Az alakilag megfelelt, árverési nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH eredetileg szeptember elején, a nyilvántartásba vétel napján tervezte közzé tenni.

A hatóság által kiírt árverésre augusztus 8-án lehetett jelentkezni, információink szerint mind a négy, korábbi eljárások során frekvenciahasználati jogosultságot szerzett magyarországi mobilszolgáltató (Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., Telenor Magyarország Zrt- és a DIGI Távközlési Kft.) határidőre beadta a jelentkezését az NMHH aukciójára. Úgy tudjuk, a hiánypótlásra felszólított szolgáltatók körében biztosan ott van az idén május óta szolgáltató DIGI, melyet egyszer, egy 2012-es frekvenciaértékesítési eljárásból már kizárt az NMHH, igaz, az akkori, több sebből is vérző pályázatot bíróságon támadták meg az állva maradt szolgáltatók, és végül el is érték, hogy az eredményt megsemmisítsék.

karasm

Dr. Karas Monika, az NMHH elnöke

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A DIGI-nek mindenesetre most a legkevésbé sem jön jól bárminemű késlekedés, ha pedig a hatóság végül érvénytelennek nyilvánítaná a cég ajánlatát, az kis túlzással végzetes következményekkel járna a mobilszolgáltatások piacán éppen csak szárnyait bontogató operátor számára. A cég jelenlegi, tesztüzemben működő mobilszolgáltatása ugyanis egyelőre kizárólag az 1800 MHz-es sáv egy 2x5 MHz-es blokkjában működik, ráadásul ebbe a szűkös kapacitásba a hang- és adatszolgáltatásokat egyaránt bele kellett zsúfolnia a vállalatnak.

Nyilvánvaló, hogy a kapacitás, illetve nem utolsósorban a hálózati lefedettség bővítéséhez a DIGI-nek újabb spektrumhoz kell jutnia a lehető leghamarabb - az NMHH jelenleg zajló értékesítési eljárása során a szolgáltatónak leginkább a 700 MHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciasáv szabadon lévő, licitre kerülő blokkjai lehetnek érdekesek és értékesek. A DIGI számára ugyanakkor rövid távon csak az oldhatja meg a kapacitásgondokat, ha 2100 MHz-es blokkokat vásárol (ezekből összesen három, 10 MHz-es blokkot értékesít a hatóság, blokkonként négymilliárd forintos kikiáltási áron), és ezt teljes egészében a mobiladat-hálózat kapacitásának bővítésére használja fel, így 1800 MHz-en a 2G-kapacitást bővítheti.

A szolgáltatónak ráadásul a 700 MHz-es sávval ellentétben jó eséllyel csak egy riválissal, a Telenor Magyarországgal kellene érdemben versenyre kelnie a 2100 MHz-es blokkokért, tekintve, hogy a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország tavaly év végén hét és fél évvel meghosszabbította a 2100 MHz-es sávban korábbi eljárás során általa megszerzett licencek lejárati idejét - cégenként egységesen 11 milliárd forintért cserébe. További, lényeges szempont, hogy ha nyer is 700 MHz-es blokkot a DIGI a mostani árverésen, azt legkorábban jövő szeptemberben veheti használatba, miután az Antenna Hungária digitális földfelszíni tévés műsorszóró hálózata kivonul ebből a sávból.

Mindenkinek púp a hátán

Ha a DIGI bármilyen okból kifolyólag nem állhatna rajthoz az NMHH árverésén, azzal egyértelműen nyerne a három nagy hazai szereplő, hiszen a román tulajdonosi háttérrel rendelkező szolgáltató lényegében az egyetlen, diszruptív szereplője a hazai piacnak, mely képes beleköpni - illetve már bele is köpött - a nagyok levesébe. Ráadásul a szolgáltató anyacége nemrég jutott hozzá egy jelentős összegű szindikált kölcsönhöz, melyet éppen a legjobbkor, a magyar és a román frekvenciaértékesítési eljárások előtt folyósítottak a finanszírozó partnerek, így a DIGI-nek meglenne a kellő anyagi háttere ahhoz, hogy az aukció során az árakat kellemetlen mértékben felverje.

Forrásaink ezzel együtt megjegyzik, hogy a DIGI bárminemű gyengítéséből, gyengeségéből a három versenytárs közül a Telenor profitálhatna leginkább, mégpedig az állítólagosan küszöbön álló, korábban hírbe hozott állami befektetés miatt. Információink szerint felmerült annak az eshetősége is, hogy a hatóság értékesítési eljárásának érdemi indulásával megvárnák, hogy a korábbi pletykákat igazolva hivatalosan is bejelentsék, hogy az állam az Antenna Hungárián keresztül 25%-os tulajdonrészt szerez a cseh PPF befektetői csoport kezében lévő távközlési cégben.

Lapunk megkereste a hatóságot az aukció várható indulására vonatkozó részletek kapcsán, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról