Szerző: Koi Tamás

2019. július 22. 13:00

Két hét múlva lehet bejelentkezni az 5G-s spektrumért

Az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság múlt hét végén közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt. Az eljárás két hét múlva indul, eredmény legkorábban októberben lesz.

Múlt pénteken közzétette weboldalán az elsősorban 5G-s mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására alkalmas, szabad, illetve a jövőben felszabaduló 400 MHz-nyi spektrum értékesítési eljárásának kiírási dokumentációját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A szervezet a mobilszolgáltatókkal és más szakmai érintettekkel folytatott július eleji nyilvános konzultációt követően több apró módosítást is eszközölt a júniusban publikált tervezetben, mindez azonban aligha változtat bármit azon, hogy az országban várhatóan még az ősz során megjelenhet a kereskedelmi 5G-szolgáltatás a legtöbb operátornál.

A módosítások az értékesítés menetében és szabályaiban lényegi változást nem idéznek elő, a legtöbb a dokumentáció tervezetében eddig leírtakat pontosítja, többek között a díjkedvezmények igénybevételével és a hálózatépítés ellenőrzésének menetével kapcsolatban - áll a hatóság múlt pénteki közleményében. Ezen kívül a hatóság növelte az árveréskor kérhető szünetek számát és hosszát annak érdekében, hogy a résztvevők alaposabban megfontolhassák majd a döntéseket. A dokumentáció szövegét az NMHH néhány napon belül angol nyelven is publikálja honlapján. Érdemi módosítás, hogy a szolgáltatók a dokumentáció tervezetében foglaltakhoz képest egy nappal később, augusztus 8-án, hétfőn nyújthatják be jelentkezésüket az NMHH Ostrom utcai székházában.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Nem változott tehát az említett spektrummennyiség kikiáltási ára, ami összességében eléri a 84 milliárd forintot. Ez az összeg négy, szeptemberben és októberben megtartott licitálási szakaszban, frekvenciasávtól és a lefolytatott licitálási szakaszok számától függően egységenként tízmilliótól ötszázmillió forintig terjedő minimum licitekkel (árlépcső) növelhető. A megszerzett frekvenciák éves sávhasználati díjából a 700 MHz-es és 3600 MHz-es sávokra vonatkozóan tíz évre vonatkozó, 50%-os sávdíjkedvezményt kaphatnak az operátorok, feltéve, ha a hatóság által öt csoportba sorolt úgynevezett hálózatépítési esetből legalább négyből kiválasztanak összesen 10 darabot.

A hatóság aukcióján a 700 MHz-es úttörő 5G sáv kikiáltási értéke a legmagasabb, szakemberek egyben ezeknél az egységeknél számítanak a legélénkebb versenyre, különösen mivel csupán 5 db, 5 MHz-es párosított alapblokk kerül kalapács alá az eljárásban - ez pedig aligha bizonyul elégségesnek a négy, saját hálózattal rendelkező szolgáltató (Telekom, Telenor, Vodafone, DIGI) számára. A 3600 MHz-es sávban (mely szintén úttörő 5G-sávnak számít) jelenleg két szolgáltatónak is van már spektrumkerete: a Vodafone és a DIGI a hatóság egy korábbi, 2016-os eljárása során szerzett frekvencialicencet, a mostani meghirdetett árhoz képest lényegesen olcsóbban.

Aligha férhet hozzá kétség, hogy a hatóság eljárásának október közepi lezárását követően (ha minden simán megy, és egyik fél sem támadja meg a végeredményt) a legtöbb hazai operátor azonnal bekapcsolja bizonyos területeken, így várhatóan elsősorban a nagyvárosok forgalmasabb zónáiban a kereskedelmi 5G-szolgáltatást. Ennek műszaki feltételei az elmúlt öt évben telepített infrastruktúra-elemek esetén ugyanis már most adottak, vagyis az új hálózat bekapcsolása szoftveres konfigurációval megoldható.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.