Szerző: Koi Tamás

2019. július 22. 13:00

Két hét múlva lehet bejelentkezni az 5G-s spektrumért

Az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság múlt hét végén közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt. Az eljárás két hét múlva indul, eredmény legkorábban októberben lesz.

Múlt pénteken közzétette weboldalán az elsősorban 5G-s mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására alkalmas, szabad, illetve a jövőben felszabaduló 400 MHz-nyi spektrum értékesítési eljárásának kiírási dokumentációját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A szervezet a mobilszolgáltatókkal és más szakmai érintettekkel folytatott július eleji nyilvános konzultációt követően több apró módosítást is eszközölt a júniusban publikált tervezetben, mindez azonban aligha változtat bármit azon, hogy az országban várhatóan még az ősz során megjelenhet a kereskedelmi 5G-szolgáltatás a legtöbb operátornál.

A módosítások az értékesítés menetében és szabályaiban lényegi változást nem idéznek elő, a legtöbb a dokumentáció tervezetében eddig leírtakat pontosítja, többek között a díjkedvezmények igénybevételével és a hálózatépítés ellenőrzésének menetével kapcsolatban - áll a hatóság múlt pénteki közleményében. Ezen kívül a hatóság növelte az árveréskor kérhető szünetek számát és hosszát annak érdekében, hogy a résztvevők alaposabban megfontolhassák majd a döntéseket. A dokumentáció szövegét az NMHH néhány napon belül angol nyelven is publikálja honlapján. Érdemi módosítás, hogy a szolgáltatók a dokumentáció tervezetében foglaltakhoz képest egy nappal később, augusztus 8-án, hétfőn nyújthatják be jelentkezésüket az NMHH Ostrom utcai székházában.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem változott tehát az említett spektrummennyiség kikiáltási ára, ami összességében eléri a 84 milliárd forintot. Ez az összeg négy, szeptemberben és októberben megtartott licitálási szakaszban, frekvenciasávtól és a lefolytatott licitálási szakaszok számától függően egységenként tízmilliótól ötszázmillió forintig terjedő minimum licitekkel (árlépcső) növelhető. A megszerzett frekvenciák éves sávhasználati díjából a 700 MHz-es és 3600 MHz-es sávokra vonatkozóan tíz évre vonatkozó, 50%-os sávdíjkedvezményt kaphatnak az operátorok, feltéve, ha a hatóság által öt csoportba sorolt úgynevezett hálózatépítési esetből legalább négyből kiválasztanak összesen 10 darabot.

A hatóság aukcióján a 700 MHz-es úttörő 5G sáv kikiáltási értéke a legmagasabb, szakemberek egyben ezeknél az egységeknél számítanak a legélénkebb versenyre, különösen mivel csupán 5 db, 5 MHz-es párosított alapblokk kerül kalapács alá az eljárásban - ez pedig aligha bizonyul elégségesnek a négy, saját hálózattal rendelkező szolgáltató (Telekom, Telenor, Vodafone, DIGI) számára. A 3600 MHz-es sávban (mely szintén úttörő 5G-sávnak számít) jelenleg két szolgáltatónak is van már spektrumkerete: a Vodafone és a DIGI a hatóság egy korábbi, 2016-os eljárása során szerzett frekvencialicencet, a mostani meghirdetett árhoz képest lényegesen olcsóbban.

Aligha férhet hozzá kétség, hogy a hatóság eljárásának október közepi lezárását követően (ha minden simán megy, és egyik fél sem támadja meg a végeredményt) a legtöbb hazai operátor azonnal bekapcsolja bizonyos területeken, így várhatóan elsősorban a nagyvárosok forgalmasabb zónáiban a kereskedelmi 5G-szolgáltatást. Ennek műszaki feltételei az elmúlt öt évben telepített infrastruktúra-elemek esetén ugyanis már most adottak, vagyis az új hálózat bekapcsolása szoftveres konfigurációval megoldható.

a címlapról