Szerző: Koi Tamás

2012. január 2. 16:43

Kizárták a Viettelt és a DIGI-t a frekvenciaaukcióról

Biztos befutó az állami cégekből álló konzorcium a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaaukciójának első fordulójában, miután a két másik új indulót különböző okok miatt kizárták.

Kizárásos alapon a befutója lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 900 MHz-es E-GSM frekvenciaaukciójának a magyar állam saját tulajdonú vállalataiból álló konzorcium. A hatóság bejelentette, a 900 MHz-es sáv 5 MHz-es duplex frekvenciablokkjáért első körös licitet benyújtó három cég, illetve konzorcium közül kettőt kizárt, csak a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank konzorciuma maradt állva. A három magyarországi piaci szereplő, Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor az első fordulóban nem adhat be licitet.

Hárman indultak...

Az NMHH december 9-én, a jelentkezési határidő lejártát követően közölte, hogy a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország mellett az RCS&RDS S.A. (a DIGI tulajdonosa), a Magyar Posta és egy vietnami állami cég, a Viettel Group indul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) januárban kezdődő frekvenciaaukcióján, mely lehetővé teszi egy új mobilpiaci szereplő megjelenését Magyarországon, illetve lehetőséget biztosít az inkumbens mobilszolgáltatóknak arra, hogy újabb frekvenciablokkokhoz jussanak hozzá, ezzel szolgáltatásukat bővítsék.

A hat jelentkező közül eredetileg három, a Posta konzorciuma, a Viettel és az RCS&RDS licitálhatott volna az aukció első fordulójában, melyben a 900 MHz-es E-GSM sáv egybefüggő, 5 MHz-es duplex blokkjához lehet hozzájutni. Ennek kikiáltási ára négymilliárd forint, a liciten nyertes pályázó emellett 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban. Mindez összességében azt jelenti, hogy - kellő anyagi háttérrel - hasonló frekvenciakészlet állhat rendelkezésére, mint a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Most már biztos, hogy a három jelentkezőből kettő nem állhat rajthoz, az NMHH mai közleménye szerint az RCS&RDS-nek piacfelügyeleti díjtartozása van, a Viettel pályázatában pedig súlyos, az első forduló január 5-i kezdetéig nem pótolható hiányosságokat találtak. A hatóság közleménye nem említ kézzelfogható konkrétumokat egyik esetben sem.

...egy maradt

Mivel a döntés eredményeképpen a Magyar Posta, az MVM és a Magyar Fejlesztési bank konzorciuma egyedüli szereplőként indulhat az aukció első fordulójában az "A" frekvenciablokkért, könnyen elképzelhető, hogy akár kikiáltási áron hozzájut a frekvenciához. Ha az első forduló eredményes lesz - ami ezek után aligha kérdéses -, a második fordulóban induló piaci szereplők összesen 5,8 MHz-nyi szabad frekvenciához juthatnak majd hozzá, emellett fel kell készülniük rá, hogy új szereplővel bővül a piac, mellyel ráadásul kötelező nemzeti roamingszerződést kötniük.

A frekvencialicit a lezáró határozattal zárul majd, ezt a korábban kiadott dokumentáció szerint január 31-én teszi közzé az NMHH a blokkválasztási szakaszt követően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról