Szerző: Koi Tamás

2012. január 2. 16:43

Kizárták a Viettelt és a DIGI-t a frekvenciaaukcióról

Biztos befutó az állami cégekből álló konzorcium a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaaukciójának első fordulójában, miután a két másik új indulót különböző okok miatt kizárták.

Kizárásos alapon a befutója lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 900 MHz-es E-GSM frekvenciaaukciójának a magyar állam saját tulajdonú vállalataiból álló konzorcium. A hatóság bejelentette, a 900 MHz-es sáv 5 MHz-es duplex frekvenciablokkjáért első körös licitet benyújtó három cég, illetve konzorcium közül kettőt kizárt, csak a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank konzorciuma maradt állva. A három magyarországi piaci szereplő, Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor az első fordulóban nem adhat be licitet.

Hárman indultak...

Az NMHH december 9-én, a jelentkezési határidő lejártát követően közölte, hogy a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország mellett az RCS&RDS S.A. (a DIGI tulajdonosa), a Magyar Posta és egy vietnami állami cég, a Viettel Group indul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) januárban kezdődő frekvenciaaukcióján, mely lehetővé teszi egy új mobilpiaci szereplő megjelenését Magyarországon, illetve lehetőséget biztosít az inkumbens mobilszolgáltatóknak arra, hogy újabb frekvenciablokkokhoz jussanak hozzá, ezzel szolgáltatásukat bővítsék.

A hat jelentkező közül eredetileg három, a Posta konzorciuma, a Viettel és az RCS&RDS licitálhatott volna az aukció első fordulójában, melyben a 900 MHz-es E-GSM sáv egybefüggő, 5 MHz-es duplex blokkjához lehet hozzájutni. Ennek kikiáltási ára négymilliárd forint, a liciten nyertes pályázó emellett 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban. Mindez összességében azt jelenti, hogy - kellő anyagi háttérrel - hasonló frekvenciakészlet állhat rendelkezésére, mint a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Most már biztos, hogy a három jelentkezőből kettő nem állhat rajthoz, az NMHH mai közleménye szerint az RCS&RDS-nek piacfelügyeleti díjtartozása van, a Viettel pályázatában pedig súlyos, az első forduló január 5-i kezdetéig nem pótolható hiányosságokat találtak. A hatóság közleménye nem említ kézzelfogható konkrétumokat egyik esetben sem.

...egy maradt

Mivel a döntés eredményeképpen a Magyar Posta, az MVM és a Magyar Fejlesztési bank konzorciuma egyedüli szereplőként indulhat az aukció első fordulójában az "A" frekvenciablokkért, könnyen elképzelhető, hogy akár kikiáltási áron hozzájut a frekvenciához. Ha az első forduló eredményes lesz - ami ezek után aligha kérdéses -, a második fordulóban induló piaci szereplők összesen 5,8 MHz-nyi szabad frekvenciához juthatnak majd hozzá, emellett fel kell készülniük rá, hogy új szereplővel bővül a piac, mellyel ráadásul kötelező nemzeti roamingszerződést kötniük.

A frekvencialicit a lezáró határozattal zárul majd, ezt a korábban kiadott dokumentáció szerint január 31-én teszi közzé az NMHH a blokkválasztási szakaszt követően.

a címlapról