Szerző: HIRDETÉS

2019. szeptember 9. 09:52

EtherCAT G: 1 Gb/s az új sebességszint

Az EtherCAT technológiát új sebességszintre emelő EtherCAT G rendszerkiegészítés Gigabit Ethernet sebességet biztosít nagy adatmennyiségekkel dolgozó alkalmazásokhoz. A megoldás kompatibilis a világszerte használt 100 Mbit/s sebességű EtherCAT technológiával, és a megszokott, egyszerű kezelhetőséget nyújtja. Ezenfelül az új, EtherCAT G rendszerű ágvezérlő lehetővé teszi párhuzamos hálózatszegmensek hatékony üzemeltetését is.

Az EtherCAT G működése a szabványos, 1 Gbit/s sebességű Ethernet-átvitelen alapul, a technológiai tanulmányként bemutatott EtherCAT G10 változata pedig 10 Gbit/s adatátvitelt tesz lehetővé. A szabványos 100 Mbit/s-ot lényegesen meghaladó átviteli sebesség jelentősen növeli az EtherCAT által biztosított adatátvitelt. Az eszközök okozta késleltetés és az újonnan bevezetett ágvezérlési koncepció együttes hatásaként az EtherCAT G az adott alkalmazástól függően 2–7-szer nagyobb feldolgozási sebességet biztosít. Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG tulajdonosa és ügyvezető igazgatója szerint: „Az EtherCAT G és G10 új sebességrekordot állított be, aminek révén ügyfeleink a világ legkorszerűbb magas teljesítményszintű gépeit építhetik meg! Az EtherCAT G és G10 nem a rendkívül sikeres 100 Mbit/s sebességen alapuló EtherCAT-szabvány kiváltását jelenti, hanem az új teljesítményszintek meglévő rendszerbe történő bővítésére szolgálnak.”

Teljes EtherCAT-kompatibilitás

Az EtherCAT G az EtherCAT-tel megegyező jellemzőkkel, de még nagyobb adatátviteli sebességgel rendelkezik anélkül, hogy meg kellene változtatni a protokollt, vagy az EtherCAT Master-programot. Az EtherCAT G teljes körűen kompatibilis a világszerte használt EtherCAT-szabvánnyal, és ugyanazokat a gyakorlatban bevált képességeket nyújtja – többek között beépített diagnosztikát, nagy pontosságú szinkronizálást és legfőképpen egyedülálló, azonnali telegramfeldolgozást. Az EtherCAT G kompatibilis az IEEE 802.3 Ethernet-szabvánnyal is.

beckhoff_ethercatg

Az általános EtherCAT nyújtotta nagy átviteli sebesség a jelenlegi alkalmazások többségéhez bőven elegendő. Az EtherCAT G kifejlesztésének célja az volt, hogy legyen technológia a jövőben várható, rendkívül nagyléptékű alkalmazások és különösen a nagy adatforgalmat lebonyolító eszközök – például gépi látást biztosító kamerák, összetett mozgásvezérlő rendszerek és nagy mintavételi frekvenciájú mérőeszközök – egyre szélesebb körű támogatására.

Ágvezérlési koncepció: kiterjedt eszköztámogatás, minimális jelterjedési késleltetés mellett

Az EtherCAT és az EtherCAT G a hálózatokon vegyesen is alkalmazható, azaz az EtherCAT G vezérelt („slave” szerepkörű) eszközök üzemeltethetők 100 Mbit/s sebességű EtherCAT-hálózaton, és fordítva - az EtherCAT G mindkét esetben visszavált 100 Mbit/s-os sebességre. Ezzel szemben az új EtherCAT G ágvezérlési modellben létrehozhatók olyan EtherCAT leágazások, amelyek megfelelő sebességkonvertálással lehetővé teszik 100 Mbit/s-os szegmensek párhuzamos üzemeltetését 1 Gbit/s sávszélességű hálózaton. Például, az új EK1400 típusú EtherCAT G csatolóval létrehozható olyan ág, amely az 1 Gbit/s-os átviteli sebességet 100 Mbit/s-ra csökkenti, így EtherCAT G hálózaton is lehet használni a be- és kimeneti funkciókat ellátó, számos különféle általános EtherCAT-terminált. Az EK1400 ágvezérlési funkciói nem érintik az EtherCAT törzs 1 Gbit/s-os sebességét.

Az EtherCAT G ágvezérő-rendszer másik előnye, hogy minimálisra csökkenti a jelterjedési késleltetéseket. Erre a célra szolgálnak az új, CU14xx-sorozatú ágvezérlők, amelyekkel EtherCAT és EtherCAT G szegmenseket lehet egymáshoz csatlakoztatni, és ezáltal párhuzamosítani. Ezzel az elrendezéssel jelentősen csökkenthetők a jelterjedési idők, és lerövidíthetők az adatátviteli-, illetve ciklusidők, mivel az egy adott szegmensből érkező telegramok az ágvezérlőből közvetlenül jutnak el a vezérlő („master”) szerepkörű egységhez, mégpedig a többi hálózatszegmenstől függetlenül, 1 Gbit/s sebességgel.

[A Beckhoff megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról