Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 22. 17:39

Kicsi a rakás: az ARM kihúzhatja a szőnyeget a Huawei alól

A kereskedelmi szankciókra hivatkozva az ARM is követheti Google-t, amely architektúrák, ezzel pedig gyakorlatilag processzorok nélkül hagyná a Huawei-t.

Az ARM arra utasította alkalmazottait, hogy szakítsák meg az összes aktív szerződést, támogatási jogosultságot, illetve függőben lévő tárgyalást a Huawei-jel - állítja saját forrásaira hivatkozva a BBC. A hír szerint ezzel a brit tervezőcég az USA kereskedelmi szankcióinak próbál megfelelni, mondván, az ARM egyes fejlesztései amerikai technológiát is tartalmaznak, a cégnek ugyanis az Államokban is vannak tervezőirodái. A BBC továbbá egy rövid kommentárt is idéz, melyben a tervezőcég közli, hogy lépésével csupán igyekszik megfelelni a legfrissebb szabályzásoknak. A Huawei reakciójában annyi mond, hogy megbecsült partnerei politikai nyomás hatására döntenek, eközben viszont optimista, hogy sikerül megoldani a fennálló helyzetet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ARM-partnerség megszűnése az Android elvesztéséhez hasonlóan fájdalmas lenne a Huawei-nek, hisz míg a Google operációs rendszere a szoftveres, addig a brit tervezőcég architektúrái az hardveres alapkövet adják a cég okostelefonjaihoz. A HiSilicon márkanév alatt készülő alkalmazásprocesszorokba az ARM számos technológiát szállít. A tavaly ősszel megjelent, rendkívül versenyképesnek bizonyult Kirin 980-ba a processzormagokat, a grafikus egységet, illetve a különféle részegységeket összekapcsoló interkonnekt architektúrát is az ARM-tól licencelte a Huawei.

kirin-980

A kínai gyártó ráadásul a megrendelő számára legegyszerűbb helyzetet teremtő konstrukciót válaszotta. Az ARM alapcsomagja csupán az utasításarchitektúrát tartalmazza, ilyet vásárol például az Apple, amely erre saját mikroarchitektúrát (magokat) készít és azt partnereivel legyártatja. A következő lépcsőben már a komplett mikroarchitektúrát (jellemzően a Cortex-sorozatú magokat) biztosítja az ARM, a gyártás megszervezése azonban még mindig a partner feladata. A harmadik, egyben pedig a megrendelő számára legegyszerűbb (meg persze legdrágább) megoldás a fizikai IP megvásárlása, amit az ARM POP-nak nevezett el. Ezt rendszerint a kisebb gyártók választják, ugyanakkor bizonyos processzorokhoz például a Qualcomm, illetve a szóban forgó Huawei is igénybe veszi.

Az ARM esetleges hosszabb távú kihátrálásával tehát utasításarchitektúrát, mikroarchitektúrát, processzormagot, GPU-t, illetve egy megfelelően fejlett interkonnekt architektúrát is licencelnie, netán terveznie kellene a Huawei-nek. Az x86 természetesen szóba sem jöhet, de az ugyancsak amerikai tulajdonban lévő MIPS is kizárható. Az egyetlen reális alapot az ígéretes, nem utolsó sorban pedig nyílt forrású RISC-V ISA adhatná, azonban ennek implementálás évekig tartana, amely jelentősen visszavethetné a Huawei-t. A kínai vállalat egyébként aranyfokozatú tagja a RISC-V alapítványnak, így vélhetően egy ideje már terítéken van az utasításarchitektúra, az viszont nem valószínű, hogy lapulna egy közel kész, versenyképes alkalmazásprocesszor a vállalat valamely tervezőirodájának asztalán.

Az esetleges hosszan tartó, netán végleges korlátozás az ARM számára is fájna, a kényszerű mosolyszünettel ugyanis komoly bevételtől esne el a japán SoftBank birtokában lévő tervezőcég. Bármi is lesz a történet vége, az borítékolható, hogy a Huawei mostantól a saját architektúrák fejlesztésére (is) jobban ráfekszik majd.

a címlapról