Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 09. 09:30:00

Több nagy tech cég is követheti a Kínából költözködő Apple-t

Más nagy amerikai tech cégek is követhetik a Kínából költözni készülő Apple példáját.

A Nikkei szerint a Microsoft, a Dell, a HP, illetve az Amazon is komolyan fontolgatja, hogy a távol-keleti nagyhatalom határain kívülre viszi hardvereinek gyártását, vagy legalább annak egy részét. A hír egyelőre csak pletykának tekinthető, a redmondi cég ugyanis máris cáfolta, hogy napirenden lenne hasonló lépés. A HP egyelőre nem volt hajlandó érdemi választ adni a kapcsolódó kérdésre, azt ugyanakkor a vállalat szóvivője elmondta, hogy osztják az ipar azon aggodalmát, mely szerint egy esetleges magasabb vám miatt jelentősen megnőhet a termékeik ára az amerikai piacon.

A Microsoftot Thaifölddel és Indonéziával hozták kapcsolatba. A korábbi pletykák szerint a cég a Xbox játékkonzolok és a Surface PC-k gyártását is elköltöztetné, azonban az említett friss cáfolat alapján ez valószínűleg nem a közeljövőben fog megtörténni. A Dell és a HP első körben a gyártás csak nagyjából 30 százalékát vinné el Kínából. Az előbbi gyártó állítólag Thaiföldben és Tajvanban gondolkozik, a részleges költözés pedig már akár az ősszel megtörténhet. A konkurens Dell a hírek szerint már a próbagyártás fázisában jár, amit Tajvanon, a Fülöp-szigeteken, illetve Vietnámban is elvégez. A Nikkei szerint a Dell elsősorban nem a kereskedelmi háborúban, hanem sokkal inkább a növekvő gyártási költségekben látja Kína problémáját.

manufc

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Pár hete az Apple háza tájáról is hasonló hírek érkeztek. Az ugyancsak a Nikkei által megszellőztetett részleges költözés okát nem a két nagyhatalom között dúló csatározásnak tulajdonította a forrás. Az Apple-t állítólag jobban aggasztja, hogy Kínában jelentősen csökkent a születések száma, amivel párhuzamosan a munkaerőköltségek számottevően megugrottak, melyek együttese már nem teszi annyira vonzóvá a távol-keleti ország határain belüli bérgyártást.

A növekvő költségek állítólag nem csak az amerikai vállalatokat aggasztják. A tajvani Asus és Acer hivatalosan is megerősítette, hogy már dolgozik a gyártás elköltöztetésén. Bár Tajvan több tucat hardverekkel foglalkozó céget számlál, ezek mindeddig nagyrészt Kínában gyártatták különféle termékeiket. Az alaplapokkal is foglalkozó Gigabyte-nak például csak egy kisebb üzeme van Nan-Pingban, ami Tajpej központjától nagyjából egy órányira található. Amennyiben több vállalat döntene az infrastruktúra szempontjából kedvező feltételeket kínáló Tajvan mellett, az újabb problémákat vethet fel. A mindössze 36 000 négyzetkilométeres, kétharmad részén hegyes-dombos szigetországban ugyanis egyre kevesebb a gyárkomplexumok építéséhez alkalmas szabad terület, amely legutóbb a TSMC bővítési terveit nehezítette meg.

a címlapról