Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 9. 09:30

Több nagy tech cég is követheti a Kínából költözködő Apple-t

Más nagy amerikai tech cégek is követhetik a Kínából költözni készülő Apple példáját.

A Nikkei szerint a Microsoft, a Dell, a HP, illetve az Amazon is komolyan fontolgatja, hogy a távol-keleti nagyhatalom határain kívülre viszi hardvereinek gyártását, vagy legalább annak egy részét. A hír egyelőre csak pletykának tekinthető, a redmondi cég ugyanis máris cáfolta, hogy napirenden lenne hasonló lépés. A HP egyelőre nem volt hajlandó érdemi választ adni a kapcsolódó kérdésre, azt ugyanakkor a vállalat szóvivője elmondta, hogy osztják az ipar azon aggodalmát, mely szerint egy esetleges magasabb vám miatt jelentősen megnőhet a termékeik ára az amerikai piacon.

A Microsoftot Thaifölddel és Indonéziával hozták kapcsolatba. A korábbi pletykák szerint a cég a Xbox játékkonzolok és a Surface PC-k gyártását is elköltöztetné, azonban az említett friss cáfolat alapján ez valószínűleg nem a közeljövőben fog megtörténni. A Dell és a HP első körben a gyártás csak nagyjából 30 százalékát vinné el Kínából. Az előbbi gyártó állítólag Thaiföldben és Tajvanban gondolkozik, a részleges költözés pedig már akár az ősszel megtörténhet. A konkurens Dell a hírek szerint már a próbagyártás fázisában jár, amit Tajvanon, a Fülöp-szigeteken, illetve Vietnámban is elvégez. A Nikkei szerint a Dell elsősorban nem a kereskedelmi háborúban, hanem sokkal inkább a növekvő gyártási költségekben látja Kína problémáját.

manufc

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Pár hete az Apple háza tájáról is hasonló hírek érkeztek. Az ugyancsak a Nikkei által megszellőztetett részleges költözés okát nem a két nagyhatalom között dúló csatározásnak tulajdonította a forrás. Az Apple-t állítólag jobban aggasztja, hogy Kínában jelentősen csökkent a születések száma, amivel párhuzamosan a munkaerőköltségek számottevően megugrottak, melyek együttese már nem teszi annyira vonzóvá a távol-keleti ország határain belüli bérgyártást.

A növekvő költségek állítólag nem csak az amerikai vállalatokat aggasztják. A tajvani Asus és Acer hivatalosan is megerősítette, hogy már dolgozik a gyártás elköltöztetésén. Bár Tajvan több tucat hardverekkel foglalkozó céget számlál, ezek mindeddig nagyrészt Kínában gyártatták különféle termékeiket. Az alaplapokkal is foglalkozó Gigabyte-nak például csak egy kisebb üzeme van Nan-Pingban, ami Tajpej központjától nagyjából egy órányira található. Amennyiben több vállalat döntene az infrastruktúra szempontjából kedvező feltételeket kínáló Tajvan mellett, az újabb problémákat vethet fel. A mindössze 36 000 négyzetkilométeres, kétharmad részén hegyes-dombos szigetországban ugyanis egyre kevesebb a gyárkomplexumok építéséhez alkalmas szabad terület, amely legutóbb a TSMC bővítési terveit nehezítette meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról