HWSW

Több nagy tech cég is követheti a Kínából költözködő Apple-t

Más nagy amerikai tech cégek is követhetik a Kínából költözni készülő Apple példáját.

A Nikkei szerint [1] a Microsoft, a Dell, a HP, illetve az Amazon is komolyan fontolgatja, hogy a távol-keleti nagyhatalom határain kívülre viszi hardvereinek gyártását, vagy legalább annak egy részét. A hír egyelőre csak pletykának tekinthető, a redmondi cég ugyanis máris cáfolta [2], hogy napirenden lenne hasonló lépés. A HP egyelőre nem volt hajlandó érdemi választ adni a kapcsolódó kérdésre, azt ugyanakkor a vállalat szóvivője elmondta, hogy osztják az ipar azon aggodalmát, mely szerint egy esetleges magasabb vám miatt jelentősen megnőhet a termékeik ára az amerikai piacon.

A Microsoftot Thaifölddel és Indonéziával hozták kapcsolatba. A korábbi pletykák szerint a cég a Xbox játékkonzolok és a Surface PC-k gyártását is elköltöztetné, azonban az említett friss cáfolat alapján ez valószínűleg nem a közeljövőben fog megtörténni. A Dell és a HP első körben a gyártás csak nagyjából 30 százalékát vinné el Kínából. Az előbbi gyártó állítólag Thaiföldben és Tajvanban gondolkozik, a részleges költözés pedig már akár az ősszel megtörténhet. A konkurens Dell a hírek szerint már a próbagyártás fázisában jár, amit Tajvanon, a Fülöp-szigeteken, illetve Vietnámban is elvégez. A Nikkei szerint a Dell elsősorban nem a kereskedelmi háborúban, hanem sokkal inkább a növekvő gyártási költségekben látja Kína problémáját.

manufc

xPár hete az Apple háza tájáról is hasonló hírek érkeztek. Az ugyancsak a Nikkei által megszellőztetett részleges költözés [3] okát nem a két nagyhatalom között dúló csatározásnak tulajdonította a forrás. Az Apple-t állítólag jobban aggasztja, hogy Kínában jelentősen csökkent a születések száma, amivel párhuzamosan a munkaerőköltségek számottevően megugrottak, melyek együttese már nem teszi annyira vonzóvá a távol-keleti ország határain belüli bérgyártást.

A növekvő költségek állítólag nem csak az amerikai vállalatokat aggasztják. A tajvani Asus és Acer hivatalosan is megerősítette, hogy már dolgozik a gyártás elköltöztetésén. Bár Tajvan több tucat hardverekkel foglalkozó céget számlál, ezek mindeddig nagyrészt Kínában gyártatták különféle termékeiket. Az alaplapokkal is foglalkozó Gigabyte-nak például csak egy kisebb üzeme van Nan-Pingban, ami Tajpej központjától nagyjából egy órányira található. Amennyiben több vállalat döntene az infrastruktúra szempontjából kedvező feltételeket kínáló Tajvan mellett, az újabb problémákat vethet fel. A mindössze 36 000 négyzetkilométeres, kétharmad részén hegyes-dombos szigetországban ugyanis egyre kevesebb a gyárkomplexumok építéséhez alkalmas szabad terület, amely legutóbb a TSMC bővítési terveit nehezítette meg [4].

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.tomshardware.com/news/dell-hp-amazon-microsoft-move-production-china-trade-war,39794.html
[2] https://www.tomshardware.com/news/microsoft-not-moving-manufacturing-out-of-china,39813.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/60480/apple-kina-gyartas-termeles-koltozes-usa-india.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/58383/tsmc-fab-18-gyar-uzem-felvezeto-szilicium-lapka-tajvan-bergyarto.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60547/microsoft-dell-hp-amazon-kina-tajvan-gyartas-koltozes.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. július 09. 09:30
Rovat: eco@tech