Szerző: Habók Lilla

2018. szeptember 17. 10:03

Szövegfelismerésbe kezd a Street View-konkurens Mapillary

Többféle alkalmazást is tervez a Mapillary az adatbázisában lévő képek szövegeinek felismertetése alapján. Először az amerikai parkolási információk kigyűjtésébe kezd.

Egy érdekes újítás bevezetését tervezi a svéd gyökerű Mapillary az Amazonnal együttműködésben, amelynek 350 millió képből álló adatbázisát 80 százalékban a felhasználók utcafotói alkotják. Bejelentette a cég, hogy az Amazon Rekognition mélytanulás-alapú képfeldolgozó rendszere segítségével felismerteti a feliratokat az Amazon S3-ban tárolt valamennyi képén - írja a vállalat blogbejegyzése. Így a felhasználók további információkhoz juthatnak majd a rendszerből különböző appok formájában.

A Mapillary első alkalmazása egy előre meg nem nevezett amerikai nagyváros adataiból készül, melyben a parkolási táblákról leolvasott szövegek lesznek kereshető formában is elérhetők. A svéd cég vezérigazgatója, Jan Erik Solem szerint ugyanis a parkolási adatok után kutatnak a felhasználók leggyakrabban a Mapillary-ban, és a képek alapján próbálják leolvasni az információkat, például a parkolóhelyek elérhetőségéről a környéken, vagy a parkolás áráról.

A városi térképek jellemzően analóg formában elérhetők, általános parkolási szabályokat tartalmaznak, de nem mutatnak aktuális képet a helyzetről. Így a helyi intézmények számára jelentős időbeli és pénzügyi befektetést jelentene a parkolótáblák kézi összeírása, miközben viszont a probléma jelentős. Az INRIX tanulmánya szerint a megoldatlan parkolási helyzet évente 73 milliárd dolláros gondot okoz az Egyesült Államokban, beleértve például a parkolási hely keresése közben elégetett benzint vagy a parkolási bírságokat.

mapillary_amazon_felismeres

A Mapillary viszont könnyedén ki tudja gyűjteni a nagyméretű, felhasználók által generált adatbázisából a parkolási információkat tartalmazó képeket. Az azokon szereplő szövegeket viszont nem tudja a rendszer felismerni, úgyhogy ehhez szükséges a képeken feliratokat azonosító Rekognition DetectText API. Az eddigi tesztek szerint 40 ezer parkolótábla 95 százalékát ismerte fel az eszköz helyesen, míg a maradék 5 százalék vélhetően hiányos vagy elmosódott szövegeket tartalmazott a képeken - az eredmény azért is jelentős, mert a politikusokat és bűnözőket megkülönböztető teszteken közel sem szerepelt korábban ilyen jól a Rekognition.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Amazon és a svéd térképes cég együttműködése keretében azért valószínűleg ennél többről is van szó, de erről már nem nyilatkoznak a vállalatok. A kereskedelmi óriás ugyanis rengeteg logisztikai információval rendelkezik a csomagok kiszállítása kapcsán, például hogyan lehet a leghatékonyabban begyűjteni és kézbesíteni az árut a városokban. Ráadásul a Google Maps fejlesztői megoldásához hasonló saját térképes API-val is rendelkezik, amelyet különböző Amazon eszközökön lehet igénybe venni helyalapú szolgáltatások fejlesztéséhez.

A két cég partnerségében van potenciál, még ha egyelőre elég homályosan is fogalmaznak a szóvivők ezzel kapcsolatban. A jövőben a parkolási adatok más városokban is megjelenhetnek, hiszen a Mapillary térképes szolgáltatását a cég közlése szerint 190 országban használják. Másrészt pedig a szövegfelismerés ettől különböző területeken is felhasználható, mint például az épülethomlokzatokon elhelyezett feliratok leolvasására, így a jövőben új alkalmazások megjelentetését is tervezi a cég - mondta el Solem a TechCrunch-nak. Tudomásunk szerint a konkurens Google Street View nem nyújt ehhez hasonló szolgáltatást (csak például az utcaneveket és házszámokat ellenőrzi), bár a technológia a keresőóriásnál is adott lenne, de a viszonylag lassan frissülő képek nem adnak elég információt a gyorsan változó területekről.

Magyar kátyúkat is lehet jelenteni

A Mapillary egyébként Magyarországon sem egészen ismeretlen, a hazai Járókelő online szolgáltatással is együtt dolgozik tavaly óta, hogy ennek keretében a felhasználók teljes utcaképeken örökíthessék meg az aktuális állapotot, és az utakon javításra váró hibákat. A Járókelő a tavalyi közleményében is kiemelte, hogy gyakran a Google Street View-n keresztül többéves képeket kap a bejelentésekhez, ezért volt szükség a Mapillary együttműködésére a friss és verziózható utcaképekhez. A svéd cég szintén számítógépes látással és mély neurális hálózatokkal szeretné felismerni automatikusan is a kátyúkat, amelyhez a Járókelők kátyúfotós adatbázissal nyújtott segítséget. Egyelőre nem tudunk róla, hogy az automatizált kátyúfelismerés elkészült volna vagy a parkolójelek felismerése hazánkban is megjelenne, de mindkettőre van esély.

a címlapról