Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 14. 10:26

Ismét körbefotózza Magyarországot a Google

Május 16-tól ismét Magyarországot fotózza a Google, amelynek hála nem csak friss, de jobb minőségű fotókat is nyújt majd hazánk egyes részeiről a Google térképe.

Ismét hazánk útjain cirkálnak a Google kamerarendszerekkel felvértezett járművei. A keresőóriás weboldaláról kiderül, hogy májusban és júniusban felfrissíti magyarországi képtárát a Google Maps, a szóban forgó két hónap alatt gyakorlatilag teljesen újrafotózzák az érintett részeket. Ennek hála nem csak friss, de minden eddiginél jobb minőségű képekkel is gazdagodhat a Street View. Arról egyelőre nincs információ, hogy az új fotókat mikor publikálja majd a Google, de vélhetően még az év vége előtt frissül a bárki számára elérhető utcai nézet.

viewcar

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Street View oldalán viszonylag szűkszavúan fogalmaz a Google, a kiírásból csupán annyi derül ki, hogy az akció hét tájegységet, illetve ugyanennyi megyeszékhelyet érint, köztük természetesen a fővárost is. Ez alapján nem világos, hogy csak a szóban forgó nagyvárosokat (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Székesfehérvár, Pécs), vagy azok szűkebb, netán tágabb értelemben vett környékét is újrafotózza-e a keresőóriás. "A Google autói május 16-án indulnak el a magyarországi utakon, hogy a korábban kihagyott régiókról fényképeket gyűjtsenek, valamint, hogy a meglévő helyszínekről készített felvételeket frissítsék." - áll a vállalat hivatalos közleményében.

Szintén érdekes kérdés, hogy csak a már korábban nálunk járt személyautót, vagy esetleg a szűkebb, autóktól elzárt utcák és részek megközelítésére alkalmas trike-ot, netán a hátra szerelhető trekkert is beveti-e az újrafotózás során a Google. Utóbbit is megemlíti a magyar nyelvű sajtóközlemény, azonban konkrétum nincs, vagyis nem egyértelmű, hogy majd idehaza is felbukkannak-e a gyalogos, hátizsákos kamerával felszerelt humán egységek.

A minőség is javul

A frissebb fotók mellett borítékolhatóan minőségi ugrást is jelent majd a Google akciója. A keresőóriás még 2016 augusztusában jelentette be Google Street View JavaScript API-ját, amely jobb megjelenést és könnyebb irányítást hozott. Ez két pont közötti egyenletesebb átmenetet eredményez, az áttűnési animációkba jóval több képkockát építettek be a szolgáltatás fejlesztői - a korábbi verziónál gyakran olyan volt az élmény, mintha teleportáltunk volna egyik helyről a másikra.

A fejlesztésnek hála szintén simább hatást kelt az animációk betöltése változatban: a Street View forgás közben alacsonyabb képfelbontással jelenik meg, ezzel egyenletesebb hatást keltve. Az előző renderer megismételte a képeket betöltés közben, ami "dadogós" effektet eredményezett. Ezzel párhuzamosan az utcakép-nézegető szolgáltatás objektummodellezés terén is fejlődött: olyan 360 fokos modellt épít, amely minden perspektívát figyelembe vesz, magas épületeknél például eltűntek a korábbi hullámos vonalak, a meredek lejtőkön pedig az új megjelenítő azok lejtési szögének megfelelően korrigálja az egyes tereptárgyak elhelyezését.

google_cam

Ezen szoftveres fejlesztést nagyjából egy évvel később, tavaly szeptemberben fejelte meg alaposan továbbfejlesztett kamerarendszerével a Google. Mélyebb technikai specifikációkba nem ment bele a cég, így mindössze annyi derült ki, hogy a személygépjármű tetején lévő, tizenöt darab kamerából felépülő rendszert egy kevesebb mint fele ennyiből, számszerűen hét kamerából álló fejlesztésre cserélték a cég mérnökei. Ezek mellé egy lézeres radarrendszer (Lidar) is társul, amellyel a mélységet méri a Google. A fejlesztéseknek köszönhetően nagyot nőtt a dinamikatartomány, illetve a fotók részletgazdagabbak lettek, így akár már a különféle feliratok (pl. utcatáblák, cégtáblák, nyitvatartási információk) is könnyen kivehetőek. Utóbbiakat a Google gépi tanulásos algoritmusa is végigpásztázza, az eredmény pedig némi szűrést követően bekerül a Maps és a Search adatbázisába.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.