Szerző: Habók Lilla

2018. január 9. 16:25

Itt vannak a német "cenzúra törvény" első mellékhatásai

A német gyűlöletbeszéd elleni törvény kritikusai úgy látják, már az első napokban beigazolódott a félelmük, és a közösségi oldalak valóban akadályozhatják a szólásszabadságot, még a szatirikus véleményalkotást is.

Máris elkezdte szedni áldozatait a január elsejétől élesben működő, gyűlöletbeszédet szabályozó német törvény, de nem egészen a tervezett módon, hanem amitől a kritikusok mindvégig tartottak. A Twitter ugyanis a büntetéstől való félelmében már január 3-án elkezdte törölni a problémásnak tűnő német tweeteket és felfüggeszteni a profilokat, még egy szélsőjobbos politikust parodizáló magazinét is - hívja fel rá a figyelmet a Reuters. Ebben a formában a "cenzúra törvénynek" is nevezett német szabályozás részben a szólásszabadságot gátolja.

Németország eredetileg tavaly októberben vezette be a szóban forgó Hálózati Végrehajtási Törvényt (NetzDG), de néhány hónap türelmi időt adott a 2 millió főnél nagyobb felhasználóbázissal rendelkező közösségi média oldalaknak a felkészülésre. Hó elejétől kezdve viszont a cégeknek 24 óra alatt ellenőrizni kell a bejelentett tartalmakat, és levenni azokat a felületről, ha valóban gyűlöletbeszédet tartalmaznak - a büntetés akár 50 millió euró is lehet, ha az oldalak hosszú ideig nem cselekednek, és az eltávolítással foglalkozó alkalmazottak is 5 millió eurós büntetést kapnak lassúság esetén. Ráadásul a szabályozás arra is ösztönzi a közösségi oldalakat, hogy proaktívan figyeljék és távolítsák el a bejegyzéseket, anélkül, hogy a törvény egyértelműen közölné a gyűlöletbeszéd kritériumait.

A Twitter azonnal cselekedett is, és január elején felfüggesztette egy német neonáci politikus oldalát egy üzenet miatt, amelyben a muszlimokat "barbár, erőszakos hordának" állította be, és a rendőrséget okolta a védelmezésükért. A közösségi oldal rövid időn belül blokkolta a profilt, és átadta az ügyészségnek, hogy vizsgálja meg a tartalmát. Ezt követően a Titanic szatirikus magazin egy tweetben a muszlimellenes politikust karikírozta, emiatt a Twitter felfüggesztette a kiadvány fiókját is.

twitter-titanic-storch-wolff

Balra a német politikus, jobbra a Titanic magazin főszerkesztője

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Titanic főszerkesztője közölte, hogy a magazin szerkesztőségét "sokkolta" a hír, mivel Angela Merkel kancellár személyesen mondta ki, hogy hasonló eset nem történhet majd a törvény kapcsán, vagyis egy amerikai cég nem ítélkezhet a német cenzorokkal szemben - ami végül három nap alatt bekövetkezett. A Techdirt szerint az eset jól mutatja, hogy a törvény nem csak az újságírókat, hanem a szatirikus véleményformálást is meggátolhatja. A Twitter szóvivője nem akart nyilatkozni a kérdésről a személyes fiókok magánéleti és biztonsági jellegére hivatkozva. (Úgy tűnik, azóta már a Titanic profilja újra elérhető.)

A német újságíró szövetség (DJV) már tavaly a törvénytervezet megjelenésekor kifejezte ellenérzéseit, és most saját félelmei beigazolódását látja. Az egyesület elnöke szerint problémát jelent, hogy az Egyesült Államok magáncégének kell meghúzni a határokat a sajtó szólásszabadsága és az egyéni vélemények között Németországban. A bírság pedig arra készteti a közösségi oldalakat, hogy még annál is több tartalmat blokkoljanak, mint amennyi szükséges lenne.

a címlapról